Suferinţa Marioarei Murărescu. De ce a murit realizatoarea TV la 66 de ani?

Îndrăgita realizatoare de televiziune Marioara Murărescu a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani, după o îndelungă luptă cu cancerul.

În urmă cu câteva săptâmâni, realizatoarea de emisiuni folclorice declara pentru Antena 2 că și-a pus toată speranța în Dumnezeu. "Eu, în fiecare clipă, mă gândesc că părinţii mei, de acolo sus, se roagă pentru sănătatea mea. Dacă Dumnezeu a avut grijă de mine până acum, va avea şi de acum încolo. Acum vreau să am grijă de copii. Acum gândesc spre lumină şi cred în Dumnezeu", spunea Mărioara Murărescu.

În vara anului trecut, Marioara Murărescu a fost supusa unei intervenţii de îndepărtare a unei tumori la coloana vertebrală. Însă aceasta nu a fost singura bătălie pe care a dus-o cu boala. Suferinţa prezentatoarei a început în 2008, când a fost diagnosticată cu cancer mamar, suferind două intervenţii chirurgicale şi mai multe şedinţe de chimioterapie. Şi când credea că a învins, boala a recidivat la tiroidă, făcând necesară o nouă intervenţie.

Într-un interviu acordat în 2012 pentru site-ul WOWbiz.ro, doamna Murărescu a povestit cum a început lupta cu boala: "Ca orice femeie, am fost la un control medical.

Întâmplător, mi-am palpat un sân şi am observat o umflătură. Sincer, m-am cam speriat. M-am dus imediat la Spitalul Fundeni din Capitală, la Oncologie, şi am avut norocul să dau peste nişte oameni nemaipomeniţi. Deşi mi-au dat un verdict dur, că am cancer la unul dintre sâni, au avut grijă de mine şi mi-au prescris cele mai bune tratamente. Am făcut chimioterapie, apoi o intervenţie chirurgicală şi totul părea în regulă. Din păcate, după un timp, a fost nevoie de o nouă operaţie la doctorul Blidaru, deoarece cancerul meu s-a extins şi la celălalt sân."



Născută la  1 octombrie 1947, la Câmpulung Muscel, Marioara Murărescu a fost realizatoare şi prezentatoare a emisiunii de televiziune "Tezaur folcloric", difuzată pe TVR. În 1971 şi-a început cariera la Radioul public, iar în 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice. Prima încercare de realizare a celebrei emisiuni "Tezaur Folcloric" a avut loc în 1978, dar abia în 1982 a primit un spaţiu fix în grila de programe a televiziunii.


De-a lungul carierei sale a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova la Bucureşti şi Chişinău. De asemenea, a realizat primul disc de aur "Tezaur folcloric" (1992), prima casetă video "Tezaur folcloric" (2000), lucrarea "Cu ochii lumii" (cuprinzând diverse opinii despre emisiunea "Tezaur folcloric").

Trupul neînsufleţit va fi depus vineri, 31 ianuarie 2014, la sediul TVR.


Cancerul mamar, cea mai frecventă formă de cancer  la femei


Statisticile arată că 1 din 8 femei dezvoltă cancer de sân în prezent, astfel că diagnosticarea timpurie este foarte importantă.

Riscul de a dezvolta cancer de sân creşte odată cu înaintarea în vârstă. Femeile trebuie să să-şi examineze lunar sânii prin autopalpare, iar după vârsta de 40-50 de ani să meargă la consult medical cu regularitate, avertizează specialiştii.

Este curabil dacă este tratat la timp, însă pentru aceasta este esenţial să cunoşti metodele care te pot ajuta să-l depistezi de timpuriu. Iată care sunt cele mai bune soluţii:

1. Autoexaminarea sânilor: se face imediat după menstruaţie. În faţa oglinzii, dezbrăcată până la brâu, cu palma cu degetele reunite, se masează sânul şi se inspectează bilateral de la stern. Areola mamară şi mamelonul se examinează separat, cu mare atenţie, prin presare uşoară.

2. Ecografia: este o procedură nedureroasă, rapidă, nu prezintă riscuri şi este recomandată şi înainte de vârsta de 35 de ani, spre deosebire de mamografie care poate fi efectuată doar după această vârstă;

3. Sonoelastografia: o tehnică ecografică mai nouă, prin care se măsoară calitativ şi cantitativ elasticitatea tumorilor mamare. Nu iradiază sânul cum face mamografia şi poate fi repetată ori de câte ori este necesar, fiind o metodă nedureroasă;

4.
Termografia: investigaţie neinvazivă, nedăunătoare nici pentru pacient nici pentru medic, cu o acurateţe comparabilă cel puţin cu celelalte metode de diagnostic imagistic. Cu ajutorul ei se pot detecta bolile înainte de a se manifesta;

5. Mamografia: presupune o serie de imagini ale ţesutului sânilor realizate cu raze-x. Pentru femei este un test deosebit de important deoarece cu ajutorul mamografiei, cancerul la sân poate fi detectat încă din primele faze. Recomandată de Institutul Naţional de Cancer din SUA după vârsta de 40 de ani, mamografia este o analiză care ajută la depistarea neoplasmului mamar în absenţa simptomelor clasice de boală (dureri, modificări la nivelul pielii, scurgeri) şi a nodulilor.  

Când să mergi la medic? Potrivit specialiştilor se pare că 8 din 10 noduli la sân sunt de obicei benigni, adică necanceroşi. Însă trebuie să acorzi atenţie fiecărei schimbări care se poate petrece la nivelul sânilor. Iată la ce semne şi simptome trebuie să fii atentă şi să te trimită la un consult medical de specialitate:

  • ai simţit la palpare un nodul dur, de formă neregulată, dureros sau nu.
  • ai remarcat o durere prezentă la nivelul sânilor, acesta fiind un simptom rar la debut (doar 8% dintre cazuri).
  • ai constatat modificări cutanate: pielea de deasupra nodulului este înroșită, îngroșată, cu pori dilatați (aspect de “coajă de portocală”), aderentă de nodul.
    Apariția pe pielea sânului a unei adâncituri, care cutează pielea din jur ori a unei ulcerații.
  • mărirea neobișnuită de volum a unui sân.
  • modificări ale conturului sânilor.
  • apariția unor scurgeri la nivelul mamelonului (frecvent asociate cu sângerare locală).
  • mameloane îndreptate în direcții asimetrice sau unul dintre ele retractat.
  • apariția unor eczeme la nivelul areolelor mamare.
  • palparea în axilă a unor noduli cu volum mărit, duri, uneori dureroşi.