Artistul, prezentator al emisiunii iUmor de la Antena 1, s-a implicat astfel intr-un amplu proiect cu scop umanitar si a alergat, alaturi de alti voluntari, strangand kilometri ce vor fi transformati in fonduri necesare organizarii cele de-a doua editii a Academiei de Hemofilie.
Academia vine sa sprijine nevoile copiilor cu hemofilie si a apartinatorilor acestora prin consiliere psihologica, informare si reintegrare in diferite grupuri sociale.
Serban s-a inscris in competitia „Strangem kilometri pentru pacientii cu hemofilie”, initiata de Asociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania (ANHR), alaturi de fiul sau, Tedi, in varsta de patru ani, cel mic invatand astfel despre importanta ajutorului acordat celor mai putin rasfatati de destin.
“Pacientii cu hemofilie lupta pentru supravietuire si au nevoie de acces la tratament.
Copiii diagnosticati cu hemofilie nu isi pot trai perioada copilariei la fel ca si cei sanatosi. Ei nu pot face efort, nu se pot juca, cel mai mic traumatism le poate provoca sangerare, care necesita interventie medicala imediata pentru a fi oprita. Daca nu este tratata corespunzator, hemoragia poate ameninta viata. Scopul evenimentului a fost de a strange fonduri pentru infiintarea celei de-a doua editii a Academiei de Hemoflie. Acolo cei mici sunt invatati cum sa gestioneze afectiunea de care sufera, ce terapii sunt disponibile, cum isi pot administra singuri tratamentul. Prin informare, educare si prin acces continuu la tratament putem evita ca acesti copii sa ajunga sa se pensioneze la varsta de 30-35 de ani, asa cum este cazul in prezent cu cei mai multi dintre tinerii diagnosticati cu hemofilie”, declara Serban Copot.Hemofilia este o tulburare ereditara, de coagulare a sangelui, care se manifesta de obicei la persoanele de sex masculin.
La acesti pacienti, factorul VIII sau IX de coagulare a sangelui este fie absent, fie insuficient, din cauza unui defect genetic al cromozonului X. Este o afectiune care se manifesta prin episoade hemoragice spontane sau survenite in urma unor traumatisme si care, netratata sau incorect tratata, este invalidanta.Tratamentul pentru hemofilie poate fi tratament la cerere (administrat atunci cand pacientul are un episod hemoragic si merge la spital pentru administrarea factorului de coagulare) sau poate fi de tip profilactic – de preventie. Cu acces la tratament profilatic, toti copiii si adultii pot avea sansa la o viata normala. Tratamentul profilactic reduce probabilitate de sangerari articulare cu 68% si, totodata, inseamna pentru pacient mai putine sangerari articulare, dureri ameliorate, complicatii severe mai mici.In Romania, terapia profilactica a fost introdusa in anul 2014 prin crearea unui subprogram in care au fost inclusi 160 de copii cu forma severa a bolii.
Pentru ceilalti 267 de copii diagnosticati si pentru pacientii adulti tratamentul profilactic nu este disponibil. Consumul de factor de coagulare in Romania este mult sub media europeana - 1,04 UI/capita/an prin comparatie cu media de 3 UI/capita/an.Serban Copot este cunoscut publicului ca membru al trupei Animal X, proiect considerat un adevarat fenomen in industria muzicala autohtona, prima formatie din Romania care a castigat mult ravnitul trofeu MTV Europe Music Awards. Artistul a infiintat, in anul 2006, Asociatia Generatia Verde cu scopul de a aduce pe agenda publica subiectul ecologiei si al protectiei mediului. Pentru proiectele sale, a primit distinctii si recunoastere pentru aportul adus la lupta cu obiceiurile nocive naturii. Serban a fost nominalizat ca Ambasador al Comisiei Europene in lupta cu Schimbarile Climatice, Ambasador al Comisiei Europene pentru Biodiversitate si Ambasador WWF.
Serban Copot a lansat inclusiv carti si albume muzicale pentru copii, a dublat personaje de desene animate si comunica in prezent cu fanii prin intermediul blogului sau, www.serbancopot.ro.