Aseară, 7 mai, a avut loc lansarea cărţilor „Despre fenomenologia muzicală”, de Sergiu Celibidache, şi „Celibidache: Întâlniri cu un om de excepţie”, de Patrick Lang şi Stéphane Müller.
Evenimentul face parte din Festivalul Sergiu Celibidache, ediţia I, care a început joi, 3 mai.
Printre cei care au fost prezenţi la evenimentul din sala Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei Române s-au numărat mulţi oameni de cultură, studenţi, artişti şi muzicologi. Nu au lipsit nici reprezentanţii presei, la festival fiind acreditaţi peste 100 de jurnalişti.
„Pentru Sergiu Celibidache «muzica nu durează ca timpul măsurat de ceasornic», deoarece «timpul muzical este orientat fie spre viitor, fie spre trecut». Ambele cărţi reprezintă un ghid spiritual în marele „labirint” al vieţii unui artist singular pe care trebuie să îl preţuim la adevărata sa dimensiune umană şi profesională”, a declarat Prof. univ.dr. Viorel Cosma
La eveniment au luat cuvântul şi Acad. Prof. dr. Solomon Marcus, Acad. Păun Ion OTIMAN, Dr.h.c..
„Ca membru activ al Fundației Sergiu Celibidache, pot spune fără echivoc că scopul nostru comun este să ne apropiem de fenomenologie mai ales ajutați de predarea vie a acestei teme în cadrul seminarelor, dar și să o completăm prin documente cum este acesta de față. Comentariile pline de însemnătate care se găsesc aici pot deschide atât muzicienilor, cât și cititorilor receptivi, care sunt cuceriți de acest text, noi orizonturi. Așa cum un CD reprezintă înainte de toate numai certificarea unui concert, la fel și această ediție se vrea a fi în primul rând un document, care să facă posibilă o preocupare și mai profundă pentru potențialul viu al fenomenologiei muzicale, a declarat Serge Celibidache, președinte al Fundației Sergiu Celibidache.
DESPRE FENOMENOLOGIA MUZICALĂ
În 1985, Sergiu Celibidache, originar din România, cosmopolit și dirijor de excepție foarte admirat, unul dintre cei mai mari profesori și „maeștri ai orchestrei”, a susținut la München singurul discurs al vieții sale. Încă din perioada sa berlineză, Celibidache a predat practic neîntrerupt teoria și practica fenomenologiei sale muzicale; la fel de adevărat este că mijlocirea vie a învățăturii sale a avut pentru el aproape aceeași valoare precum și practica muzicală. Și totuși, în timpul vieții sale, a respins sau nu a publicat niciodată toate eseurile sale formidabile, care reflectau o străduință nemărginită în a forma cele mai sofisticate gânduri pe tema aceasta. Nu a dorit să se lase copleșit de seducția (re)prezentării superficiale a unei teorii, care putea fi cuprinsă doar cu gândul și care nu putea să se afle în corelație cu ceea ce se întâmplă într-adevăr în realitate.
Ce-i drept, doar această singura dată s-a decis la o expunere veritabil „frontală” despre învățătura sa, (hotărâre) care pare a se afla în contradicție radicală cu tot ce a crezut și practicat în viața sa consacrată muzicii. Textul publicat pentru prima oară în 2001, de Gundolf Lehmhaus, este prezentat aici într-o nouă ediție, prelucrată cu mare grijă și căreia i s-au adăugat numeroase exemple de partituri alături de alte expuneri însoțitoare.
CELIBIDACHE - ÎNTÂLNIRI CU UN OM DE EXCEPȚIE
Megaloman, dictator, mentor spiritual, geniu… Câte definiții pentru un singur om: Sergiu Celibidache (1912-1996), dirijor de origine română. Dar cine este oare acest dirijor care a refuzat cu încăpățânare, de-a lungul anilor, orice fel de înregistrări audio?
Fără a ne impune un răspuns sau altul, filmul „Grădina lui Celibidache” ne oferă câteva elemente pentru ca fiecare dintre noi să-și contureze propria părere despre personalitatea acestui om ieșit din comun. În sine, filmul nu reprezintă doar un document prețios despre muzică, ci și o sinteză a înțelepciunii și a filozofiei unui Maestru. Fără nicio îndoială, „Grădina lui Celibidache” nu va lăsa indiferent spectatorul iubitor de muzică.
Venind în completarea acestei întâlniri cinematografice, cartea de față reunește câteva mărturii ale protagoniștilor, precum și o selecție a unor interviuri realizate cu marele dirijor însuși. La acestea se adaugă un interviu cu fiul Maestrului, Serge Ioan Celibidache, realizatorul filmului „Grădina lui Celibidache”.
Festivalul „Sergiu Celibidache 100”, eveniment bienal, este organizat cu ocazia celebrării a 100 de ani de la naşterea marelui dirijor român, anul 2012 fiind declarat Aniversare Unesco Sergiu Celibidache. Dintre manifestările principale ale festivalului menţionăm:
- Lansare de monedă numismatică comemorativă, 9 mai, ora 17.00, Sediul BNR;
- Masterclass-urile din luna mai: Ida Haendel – Masterclass Vioară, Helmut Nicolai – Masterclass Muzică de Cameră, Dorin Marc – Masterclass Contrabas, Michael Martin Kofler – Masterclass Flaut, Wolfgang Gaag – Masterclass Brass, Rony Rogoff – Masterclass Vioară şi Enrique Garcia Asensio – Masterclass Dirijat.
- Expoziţie de fotografie, 22 mai, ora 19.00, ARTMARK: „Fragmente din viaţa maestrului Sergiu Celibidache”
- Proiecţie de filme, Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City:
„CELIBIDACHE“, 10 mai, ora 18.30: Film în regia lui Jan Schmidt-Garre despre geniul muzicii, Sergiu Celibidache.
„ROMÂN NĂSCUT SĂ DIRIJEZE O LUME”, 10 mai, ora 18.30: Documentar produs de Fundaţia Sergiu în coproducţie cu TVR
- Concerte, 30 iunie-7 iulie, Ateneul Român: susţinute cu artişti recunoscuţi internaţional, foşti elevi ai lui Sergiu Celibidache şi orchestre de primă clasă ale României: Enrique Garcia Asensio, Mark Mast, Markus Theinert, Rony Rogoff, Cristian Mandeal, Ida Haendel, Misha Dacić, Peter Sadlo, Wolfgang Gaag, Helmut Nicolai, Michael Martin Kofler, Dan Grigore, Dorin Marc, German Brass, Henschel Quartett, Orchestra Română de Tineret, Filarmonica George Enescu, Filarmonica de Stat „Moldova” Iaşi.
- Premiera mondială a compoziţiei „Haz de necaz", de Sergiu Celibidache
Biletele pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim în toată ţara: Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Humanitas, Cărtureşti şi online pe www.eventim.ro.
Festivalul „Sergiu Celibidache 100” este un eveniment organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti
Posteaza comentariu