S-a lansat primul “Dicționar de Limfom” destinat pacienților

12 Septembrie 2013
Facebook Twitter Comenteaza
S-a lansat primul “Dicționar de Limfom” destinat pacienților
Acest dicţionar foarte util a fost lansat cu ocazia Lunii Internaționale de Luptă Împotriva Limfomului. Pacienții cu limfom - o formă de cancer care afectează sistemul limfatic - pot afla mai multe informații despre această afecțiune din primul dicționar destinat lor.
Asociația Bolnavilor cu Limfoame continuă în luna septembrie campania de informare despre acest tip de cancer prin lansarea unui Dicționar de Limfom, ce va fi distribuit gratuit în data de 13 septembrie împreună cu ziarul « Libertatea ».

Lucrarea - realizată sub auspiciile dnei. Prof. Dr. Anca Lupu, Președintele Societății Române de Hematologie și dr. Radu Niculescu, Președintele Asociației Bolnavilor cu Limfoame - își propune să devină un mijloc important de informare în lupta cu această boală dificilă, pentru pacienții cu limfom, rudele și prietenii lor. De asemenea, Dicționarul de limfom este și o sursă de informare pentru marele public, în încercarea de a detalia implicațiile acestei forme de cancer, extrem de puțin cunoscută, dar foarte agresivă.

“Ca în fiecare an, în luna septembrie ne concentrăm pe informarea populației asupra importanței detectării precoce a limfomului.
În orice societate modernă, accesul la informație este esențial, devenind cu atât mai important în cazul acestei boli, care este pe cât de agresivă, pe atât de puțin cunoscută. De aceea suntem extrem de bucuroși de apariția acestei lucrări și suntem mândri să o putem distribui gratuit către public, prin intermediul unui cotidian de mare tiraj.”
, a menționat dl. Dr. Radu Niculescu, Președintele Asociației Bolnavilor cu Limfoame.

Limfomul Non – Hodgkin ucide în fiecare an mai mulți oameni decât calamitățile naturale

Conform unui raport publicat în anul 20091, în perioada 1990-2008 și-au pierdut viața datorită inundațiilor, furtunilor, alunecărilor de teren, temperaturilor extreme și incendiilor de pădure aproximativ 34,000 de persoane. Din păcate, limfomul non – Hodgkin a ucis numai în anul 2008, peste 100,000 de persoane2.

“Având în vedere faptul că, la nivel global, limfomul ucide mai multe persoane decât toate catastrofele naturale care se întâmplă de-a lungul unui an pe întreaga planetă, cred că este cazul ca publicul să conștientizeze acest fapt și să încerce să afle cât mai multe despre această boală.
“Dicționarul de limfom” este o lucrare care ajută atât bolnavii care se confruntă cu această boală și care astfel o vor înțelege și suporta mai bine, cât și persoanele sănătoase, care vor ști ce înseamnă acest flagel și cum poate fi combătut din timp, pentru a crește considerabil șansele de vindecare.”
a declarat Prof. Dr. Anca Lupu, de la Clinica de Hematologie a Spitalului Clinic Colțea din București.


Limfomul non – Hodgkin reprezintă 90% dintre cazurile de limfom

Limfomul este o boală ce rămâne în continuare o mare încercare atât pentru medici, cât mai ales pentru pacienți. Starea de oboseală cronică, infecțiile repetate, scăderea în greutate şi  inflamarea unuia sau mai multor ganglioni sunt simptome care trebuie luate în seamă, fiindcă pot ascunde prezența unui limfom.

Există două tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin şi limfom Hodgkin, afecțiuni ce se diferențiează prin anumite particularități.
Ambele tipuri sunt forme de cancer ale sistemului limfatic. Afecţiunile sunt diferite, dar limfomul non-Hodgkin reprezintă cea mai răspândită formă a cancerului limfatic (90 % din cazuri).

În limfomul non-Hodgkin, celulele albe afectate, se înmulțesc necontrolat, se acumulează în structurile sistemului limfatic şi formează tumori, cunoscute sub numele de limfoame. Aceste tumori pot apărea aproape oriunde, deoarece sistemul limfatic traversează întreg organismul. Cel mai frecvent apar în ficat sau în splina. Limfomul non-Hodgkin poate fi de două feluri: agresiv și indolent.


Campania InfoLimfom 2013

Lansarea Dicționarului de Limfom este doar o parte a campaniei InfoLimfom 2013, derulată în perioada 10 - 30 septembrie de Asociația Bolnavilor cu Limfoame, în parteneriat cu Roche România, Europa FM și ziarul Libertatea.

Campania cuprinde atât spoturi radio de informare, difuzate de EuropaFm, cât și panouri outdoor în București, Cluj, Iași și Timișoara.
În plus, mesajul campaniei va fi transmis în București, în această perioadă, și prin intermediul a 500 de autobuze ale RATB.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod