Creat de psihologul Cristina Calarasanu, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, proiectul, care se adreseaza copiilor intre 1 si 5-6 ani, urmareste cresterea capacitatii copilului de a se juca singur sau in compania unor copii sau adulti pe care nu-i cunoaste.
Activitatile care se vor desfasura in acest loc depind de varsta copilului, starea lui afectiva sau inclinatiile pe care le are. Poate fi un joc, o modalitate de desen sau pictura, o manipulare de jucarii, o poveste inventata sau pusa in scena, un joc de cuvinte sau cu onomatopee sau o activitate artistica.
Daca la gradinita sau la scoala mama nu participa la activitatile celui mic, aici ea va fi prezenta si va supraveghea activitatea lui. Ea isi va putea nota ce observa, pe cat posibil fara a interveni. La sfarsit, observatiile sau intrebarile ei vor fi luate in discutie pentru a trage o concluzie privind starea copilului, adaptarea, modul lui de a intra in relatie si in comunicare cu un strain. Intregul program dureaza o ora si jumatate, astfel copilul nu va fi suprasolicitat si nici nu se va plictisi.
Dupa plecare, mama va vorbi cu copilul despre activitatea desfasurata si il poate lauda sau incuraja sa se joace si data viitoare. De asemenea, acasa, copilul poate sa desfasoare singur activitati similare.
Programul este conceput sa dureze 10 sedinte, care sa nu dureze mai mult de 3 luni. Este un bun prilej pentru mama de a afla opinia unui specialist, de a-si vedea copilul intr-o circumstanta noua si a-l ajuta sa faca fata intrarii in gradinita, relationarii cu adulti si copii necunoscuti, fara disperare, angoasa sau reactii de refuz.
S-a deschis Atelierul de joaca
27 Aprilie 2009
Posteaza comentariu