Anul acesta, România îşi trimite primii reprezentanţi la Art Moscow, cel mai mare târg de artă contemporană din Estul Europei. Singura galerie românească invitată să participe la Art Moscow între 21 şi 25 septembrie este Anca Poteraşu Gallery, care va face cunoştinţă scenei de artă din Rusia lucrările artiştilor Florin Mitroi, Suzana Dan, Zoltan Bela şi Donald Simionoiu.
Târgul Art Moscow este considerat unul dintre cele mai importante evenimente din Rusia şi este recunoscut mondial nu doar pentru participarea unor artişti recunoscuţi internaţional, ci şi pentru sumele cheltuite aici de pasionaţii de artă din întreaga lume. La una dintre ediţiile anterioare ale târgului, Roman Abramovich a stabilit un record mondial în artă, când a cumpărat o lucrare cu 33,6 milioane de dolari.
Principalul scop al târgului este acela de a cultiva arta şi de a crea un spaţiu accesibil pentru artişti, unde să poată expune, care să le creeze vizibilitate şi promovare şi intrarea lucrărilor în colecţii importante de artă.
Mai mult decât atât, organizatorii îşi propun să creeze un ambient propice pentru ca membrii comunităţii să înţeleagă valoarea economică a artei.
Din 1995 şi până acum, evenimentul s-a bucurat de un real succes şi a avut participări ale ţărilor din toate lumea: Rusia, Italia, Germania, Franţa, Olanda, Austria, Ungaria, Letonia, Anglia, Luxemburg, Suedia, Statele Unite ale Americii, Finlanda, Ucraina şi Serbia. Categoriile reprezintă fiecare parte a artei moderne: video şi fotografie, pictură, sculptură şi instalaţii.
La ediţia de anul acesta, pentru prima oară de la înfiinţarea târgului, va participa şi România, reprezentată de o singură galerie, cea a Ancăi Poteraşu. În cadrul galeriei, România va participa cu lucrările artiştilor: Florin Mitroi, Suzana Dan, Zoltan Bela şi Donald Simionoiu.
Florin Mitroi (n. 1938 – d. 2002) a fost un pictor român cunoscut mai ales pentru stilul independent şi principiile individualiste şi non-conformiste pe care le promova. Lucrările sale se regăsesc în Muzeul National de Artă Contemporană, Muzeul Pomeranian, muzeul Szczecin din Polonia, muzeul Kupio din Finlanda. Printre cele mai importante se remarcă “Cel ce se pedepseste singur. Ştefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion Grigorescu: arta şi România între anii 80-90”, care a fost expusă de mai multe ori în Europa, la sediul Parlamentului European din Strassbourg sau la Klosterneuburg Abbey din Viena.
Suzana Dan (n.1976, Braşov) a fost eleva lui Florin Mitroi şi una dintre adeptele stilului său. A avut numeroase expoziţii în România şi nu numai. Ultimele ei expoziţii în grup au avut loc la Performance Art Institute din San Francisco, cu „Badly Happy: Pain, Pleasure and Panic in Recent romanian Art”.
Zoltan Bela (n.1977, Târgu Mureş), spre deosebire de Florin Mitroi şi Suzana Dan, renunţă la influenţele promovate de ei, în favoarea realismului american şi a esteticii romantice. Printre cele mai importante realizări se numără „Bucureşti Transition Icons”, de la Galeria Carini&Donatini din Italia şi expoziţii de grup precum „I Am a Romanian: The Bucharest – Tel-Aviv Route” din Israel, „Out of Sacred” din Arrezo, Italia, „The Berlin Wall” la Galeria Promenade din Vlore, Albania.
Donald Simionoiu (n.1969, Buzău) a expus la Parlamentul European din Strassboug în 2006, în cadrul unei expoziţii de grup, dar a avut şi expoziţii personale, precum „Untitleds” la Little Yellow Studio în Bucureşti. În 2010 a participat la expoziţia de grup „Zoommania”de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, iar în urma acesteia, lucrări de-ale sale au fost selectate pentru colecţia muzeului.
Anca Poteraşu Gallery este o galerie de artă dedicată artei contemporane, ce îşi propune să susţină şi să promoveze iniţiativele artistice şi proiectele curatorilor români. Anca Poteraşu Gallery susţine atât artiştii consacraţi, cât şi tinerele talente, pe care îşi propune să le promoveze în afara spaţiului românesc.
Moscow Art – International Art Fair este cel mai important eveniment de artă desfăşurat în spaţiul rusesc şi unul dintre cele mai importante la nivel european. Încă din 1996, organizatorii târgului reunesc participanţi din ţări precum Rusia, Italia, Germania, Franţa, Olanda, Austria, Ungaria, Letonia, Anglia, Luxemburg, Suedia, Statele Unite ale Americii, Finlanda, Ucraina şi Serbia. Astfel, evenimentul a devenit unul fundamental pentru cultura rusă, făcând din Rusia o promotoare a artei contemporane şi punând-o pe harta tranzacţiilor de artă.
România, la cel mai important târg de artă din estul Europei
Anul acesta, România îşi trimite primii reprezentanţi la Art Moscow, cel mai mare târg de artă contemporană din Estul Europei. Singura galerie românească invitată să participe la Art Moscow între 21 şi 25 septembrie este Anca Poteraşu Gallery, care va face cunoştinţă scenei de artă din Rusia lucrările artiştilor Florin Mitroi, Suzana Dan, Zoltan Bela şi Donald Simionoiu.