Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.
Ingrediente Clătite Bănățene:
Aluat pentru clatite: 3 oua; 300 de grame de faina Arpis; 300 de ml. de lapte; 250-300 de ml. de apa minerala sau lapte; 3 linguri de unt topit (optional); 1 praf de sare; optional: 1-3 (maximum) linguri zahar; 1 plic de zahar vanilat, coaja rasa de lamaie (optional); aproximativ 50 de ml. de ulei Arpis pentru prajit
Ingrediente umplutura pentru 8 clatite: 250 de grame de brânză de vaci; 5 ouă; 2 linguri de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat; 200 grame de smântână dulce; 250 de grame de zahăr; stafide; unt pentru uns vasul gratinabil; opțional, coaja rasă de la 1 portocală
Preparare Clătite Bănățene: Se pregateste aluatul de clatite folosind ingredientele necesare. Se prajesc 8 clatite, cat mai subtiri si se scot pe o farfurie. Pentru umplutură, brânza se amestecă cu 1 ou întreg, 50 de grame de zahăr, stafidele, puțină coajă rasă de portocală (opțional) și 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat. Se pregătește sosul de vanilie: se separă ouăle, gălbenușurile se mixează cu 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat, 80 de grame de zahăr si smântâna. Clătitele se umplu cu amestecul de brânză și se împachetează ca sarmalele. Clătitele astfel pregătite se așează într-un vas termorezistent uns cu unt, presărând fulgi de unt și pe deasupra. (O altă opțiune este să se monteze clătitele în vase mai mici de tip gratin, în care să intre câte două clătite pentru fiecare porție.) Se toarnă peste clătite crema de gălbenușuri si smântână și se dau în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.
Cât timp clătitele se gătesc în cuptor, albușurile se bat spumă tare cu sarea, se adaugă zahărul rămas (120 de grame) și se continuă să se bată până când zahărul e complet dizolvat și se obține o bezea fermă, lucioasă. După aproximativ 10 minute, când crema de gălbenușuri pare să se închege pe la marginile vasului, se scoate vasul din cuptor și se montează rapid pe deasupra bezeaua, care se poate turna cu lingura sau cu un poș pentru ornare cu deschizătura stelată, după preferință. Tot opțional, se poate presăra desupra bezelei puțină coajă rasă de portocală. Se reintroduc clătitele în cuptor până se caramelizează bezeaua și se servesc imediat, fierbinți.
Clătitele bănățene se pot monta în porții individuale de câte două persoane sau pe platou, socotind câte două clătite pentru fiecare mesean (varianta preferată și atunci când se fac clătitele acasă) și se pot, deasemenea, flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasă.
Proiectul “Descoperă tradițiile culinare românești” este derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Arpis, în perioada februarie – noiembrie 2013 și este sprijinit de 47 de parteneri media.
© Copyright:
Rețetă bănățeană: Clătite Ana Lugojana (Clătite Bănățene)
Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. Rețeta ”Clătite Ana Lugojana” a fost oferită și preparată de partenerul media al proiectului, Laura Laurențiu, autor și proprietar al blogului Retete ca la Mama.
Posteaza comentariu