România produce anual 365 de kilograme de deşeuri per locuitor, 27 de kilograme reprezentând doar consumul de hârtie. Din cantitatea totală de deşeuri municipale, 99% ajung la groapa de gunoi şi doar 1% sunt reciclate.
Pentru a reduce impactul asupra mediului, compania de credite de consum Provident Financial România susţine prima iniţiativă din România de colectare selectivă a hârtiei direct din scara de bloc a unui ONG: Recicleta – ECOmunitatea ta, dezvoltată de ViitorPlus, asociaţia pentru dezvoltare durabilă. Proiectul este realizat în colaborare cu S.C. Supercom S.A. şi Primăria sectorului 2.
Iniţiativa, unică la nivel naţional, se adresează iniţial unui eşantion pilot de peste 8.000 de locuitori din 34 de scări de bloc din sectorul 2 al capitalei, de unde vor fi colectate lunar cel puţin 1,5 tone de hârtie. Fiecare tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 17 arbori maturi. 35% din totalul de defrişări controlate din România este destinat producţiei de hârtie.
Deşeurile de hârtie vor fi transportate cu ajutorul unor cargo-biciclete, colectarea şi transportul acestora fiind realizate de către persoane defavorizate social, care, astfel, au şansa să lucreze legal şi să beneficieze de asigurare medicală pentru ei şi copiii lor.
Un alt obiectiv important al programului este îmbunătăţirea infrastructurii de colectare a hârtiei prin plasarea dispozitivelor de reciclare selectivă în scările de bloc, la îndemâna locatarilor.
Pentru a stimula implicarea comunităţilor în acest proiect, Provident a lansat două concursuri: unul pentru scările de bloc în care se va colecta cea mai mare cantitate de hârtie, cu premii în valoare de 2.500 de lei, destinaţi reamenajării scării de bloc şi un concurs pentru copii.
Copiii din blocurile incluse în program îşi vor putea înscrie cele mai bune idei de reciclare şi vor avea şansa să câştige una dintre cele trei biciclete.
„Recicleta – ECOmunitatea ta” – singurul proiect pilot din România de colectare selectivă a hârtiei dezvoltat la nivel de scară de bloc
România produce anual 365 de kilograme de deşeuri per locuitor, 27 de kilograme reprezentând doar consumul de hârtie. Din cantitatea totală de deşeuri municipale, 99% ajung la groapa de gunoi şi doar 1% sunt reciclate.