Veți avea ocazia să îi aplaudați pe NICOLAE MOLDOVEANU – care a dirijat mari orchestre, ca Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda sau orchestrele BBC – violonistul RAFAEL BUTARU - concertmaestru al orchestrei Operei Naționale București şi al Orchestrei Române de Tineret, pianista REBECA OMORDIA – care şi-a construit o frumoasă carieră concertistică mai ales în Marea Britanie şi violoncelistul RĂZVAN SUMA, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, cunoscut publicului din întreaga ţara graţie turneelor sale naţionale “Vă place Bach?”, “Vă place Brahms?” şi “Vă place tango?”.
Concertul Orchestrei Naţionale Radio vă propune reîntâlnirea cu una dintre cele mai cunoscute partituri ale repertoriului simfonic rus: suita Tablouri dintr-o expoziţie, semnată de Musorgski. Dedicată unui bun prieten pictor dispărut la doar 39 de ani, lucrarea compusă în numai şase săptămâni descrie un tur imaginar printre tablourile afişate la expoziţia închinată artistului, de la Academia de Arte Frumoase din Sankt Petersburg.
În repertoriul serii veți asculta, de asemenea, cunoscuta uvertură a operei Freischütz (în traducere liberă : “trăgătorul de elită’’), semnată de compozitorul german Carl Maria von Weber, considerată prima creație lirică importantă a romantismului german. În programul serii, îi veți aprecia pe cei trei soliști invitați în lucrarea compozitorului Paul Constantinescu: Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, creat în 1963.
NICOLAE MOLDOVEANU este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un frumos parcurs în lumea artistică internaţională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciate instituţii de învăţământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale), la Basel şi Berna şi în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra. Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat se numără și Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra Naţională din Johannesburg, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga etc.
Violonistul RAFAEL BUTARU, în prezent concertmaestru al Operei Naționale București și al Orchestrei de Tineret a României, a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și la numai 24 de ani a fost numit concertmaestru al teatrului liric din același oraș.
Atras de muzica de cameră, Rafael Butaru este concertmaestru sau membru al formațiilor camerale AD HOC, „Opera Group Project” sau Trio Axis Mundi, formație alături de care a câștigat, în 2008, Premiul I la Concursul Internațional de Clarinet „Saverio Mercadante” din Italia. În ipostaza de solist, Rafael Butaru este o prezență constantă în cadrul stagiunilor din țară, concertând alături de Orchestra Operei Naționale București, Orchestra Operei Naționale din Cluj-Napoca, Orchestra Națională de Tineret a României, Orchestra Filarmonicii de Stat din Brașov, Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu etc. În august 2014, RĂZVAN SUMA, unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveţia). În noiembrie a susţinut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitaţia Institutului Cultural Român. Pe 9 aprilie 2015, Răzvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, în Marea Catedrală Patriarhală a oraşului, într-un concert susţinut cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român.
Sub titlul “Vă place BACH?”, în 2012, Răzvan Suma a suţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach.
REBECA OMORDIA s-a născut la Craiova in 1983, mama sa fiind româncă, iar tatal nigerian. Marele premiu ‘Delius Prize’ câștigat în 2009 la Birmingham Conservatoire a deschis colaborarea cu renumitul violoncelist britanic Julian Lloyd Webber, alături de care a concertat ca partner de muzică de cameră în numeroase transmisiuni directe la BBC Radio 3, în fața primului ministru al Marii Britanii la 10 Downing Street, la Highgrove pentru organizația prințului de Wales “Princes’ Trust” precum și în săli de concert din Londra ca Wigmore Hall, Kings Place, St Martin in the Fields. A fost invitată să cânte în fața personalităților oficiale a 80 țări africane la a 50-a anivesare a organizației Uniunii Africane (African Union) la Londra.
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.