Prinţul Harry s-a întâlnit, luni după-amiază, la Micloşoara, la reşedinţa contelui Kalnoky, cu primarul oraşului covăsnean Baraolt, Nagy Istvan, care i-a dăruit palincă de prune făcută de el.
Prinţul Harry a ajuns în România încă de vineri, pe aeroportul din Târgu Mureş, cu o cursă de linie Wizz Air.
Primarul oraşului Baraolt din judeţul Covasna, Nagy Istvan, a declarat că luni după-amiază a avut o scurtă întâlnire, la reşedinţa contelui Kalnoky din satul Micloşoara, cu prinţul Harry, care se află de câteva zile într-o vizită privată în România. "A fost o întâlnire scurtă, ocazie cu care am prezentat zona noastră", a spus edilul.
Primarul Nagy i-a dăruit prinţului Harry palincă secuiască de prune, făcută de el.
Edilul şi-a exprimat speranţa că, în urma acestor vizite în zonă ale unor personalităţi importante, precum prinţul Harry sau tatăl său, prinţul Charles, se vor deschide căile spre dezvoltarea zonei, iar aceasta va fi promovată, alături de tradiţiile sale.
Potrivit sursei citate de agenția Mediafax, prinţul Harry a părăsit în cursul după-amiezii localitatea Micloşoara, alături de persoanele care l-au însoţit.
Surse locale au declarat, duminică, că prinţul Harry se află în vizită privată în România şi este găzduit, la Micloşoara, de familia contelui Kalnoky Tibor.
Duminică seară, prinţul Harry a ajuns la Valea Zălanului, sat în care tatăl său, prinţul Charles, are mai multe proprietăţi şi unde acesta a petrecut mai multe zile, în anii trecuţi.
Sursele locale afirmau că prinţul Harry era însoţit de mai multe persoane şi a petrecut noaptea de duminică spre luni într-una din casele deţinute de tatăl său.
Luni dimineaţă, prinţul Harry a ieşit la o plimbare cu o motocicletă enduro pe dealurile din împrejurimi.
Sursele locale citate de Mediafax susţineau că prinţul nu a avut cerinţe speciale, el fiind servit cu produse tradiţionale de Paşte din zonă. În jurul prânzului, persoanele care l-au însoţit pe prinţul Harry au plecat din casa de la Valea Zălanului, spre Micloşoara.
Totodată, prinţul Harry va pleca din România în cursul zilei de luni, afirmau surse locale, fără a putea preciza de pe ce aeroport se va îmbarca.
Familia contelui Kalnoky deţine o proprietate mai mare la Micloşoara, care include şi un conac şi care a fost vizitată de mai multe ori şi de prinţul Charles.
Conacul a fost construit în secolul al XVI-lea în stil renascentist şi a fost renovat de descendenţii familiei Kalnoky. Vechiul conac de vânătoare al familiei, o clădire cu o arhitectură care combină stilurile baroc, renascentist şi neoclasic, era în paragină la întoarcerea contelui Kalnoky în ţară, întrucât, după ce au confiscat conacul, comuniştii l-au transformat în cămin cultural, iar lipsa lucrărilor de întreţinere şi-a pus amprenta pe clădire. Conacul este înconjurat de o grădină engleză, iar faţada dinspre lac, bastionul şi balconul închis păstrează stilul Renaşterii. Conacul este deschis şi în regim de pensiune, fiind vizitat de numeroşi turişti, în special englezi, relatează Mediafax
Contele a cumpărat în Micloşoara câteva case vechi, pe care le-a recondiţionat şi le-a decorat în stil rustic.
Familia Kálnoky este una din familiile istorice ale Transilvaniei, fiind atestată documentar pentru prima oară în estul Transilvaniei, la 1252. Contele Kalnoky şi soţia sa au participat anul trecut la nunta regală de la Buckingham, a prinţului William cu Kate Middleton.
Contele şi prinţul Charles se cunosc din 2006, când moştenitorul coroanei britanice a vizitat Micloşoara şi a fost cazat la conacul contelui.
Prinţul Charles are două proprietăţi în satul covăsnean Valea Zălanului, una dintre acestea fiind o casă veche de peste o sută de ani, care a fost complet renovată. De altfel, Prinţul Charles deţine mai multe proprietăţi în România, printre care şi o casă în satul braşovean Viscri, notează Mediafax.
În ultimii ani, moştenitorul coroanei britanice a făcut mai multe vizite private în judeţul Covasna, unde a fost oaspetele contelui Kalnoky Tibor, la conacul din Micloşoara. De asemenea, prinţul Charles s-a aflat în vizite private şi în judeţele Mureş şi Harghita.
Prinţul Charles spunea că şi-ar dori să întâlnească şi la britanici "sentimentul apartenenţei, al identităţii," pe care l-a remarcat la locuitorii din Transilvania.
"Ceea ce este minunat în Transilvania este această relaţie unică dintre om şi mediul înconjurător. Acest lucru lipseşte din societatea noastră. Oamenii tânjesc după un anumit sentiment al apartenenţei, al identităţii şi al semnificaţiilor", declara prinţul Charles al Marii Britanii, citat de cotidianul britanic Daily Mail.
Acelaşi lucru îl afirmă şi într-un documentar despre ţara noastră, "Wild Carpathia".
Prinţul Harry, contact cu tăria din România
Prinţul Harry s-a întâlnit, luni după-amiază, la Micloşoara, la reşedinţa contelui Kalnoky, cu primarul oraşului covăsnean Baraolt, Nagy Istvan, care i-a dăruit palincă de prune făcută de el.