Însă știi cum a apărut aceasta și de ce oferim mărțișoare la începutul lunii martie, în fiecare an? Există mai multe mituri despre mărțișor, pe care le-am enumerat mai jos. Iată care sunt acestea!
Cum a apărut povestea mărțișorului?
Unul dintre miturile apariției mărțișorului pornește de la voinicul care a eliberat Soarele. Se spune că Soarele s-a transformat într-o fată frumoasă și a coborât pe pământ, însă a fost răpit de un zmeu și închis în palatul acestuia. În momentul în care Soarele preschimbat în fată a fost închis, păsările s-au oprit din cântat, iar lumea a devenit tristă.
Un tânăr a observat schimbările cauzate de dispariția Soarelui, așa că a plecat în căutarea fetei. După un an de căutări, a descoperit palatul zmeului și l-a invitat pe acesta la luptă. Voinicul a învins zmeul, iar Soarele s-a putut întoarce pentru a lumina pământul. Însă tânărul nu a supraviețuit după lupta cu zmeul, iar sângele acestuia s-a scurs pe zăpadă. De aceea, lumea sărbătorește memoria acestui tânăr cu ajutorul șnurului de mărțișor în alb și roșu. Albul semnalizează ghioceii, iar culoarea roșie este corelată cu dragostea și curajul tânărului care a salvat Soarele.O altă poveste legată de venirea primăverii și semnificația mărțișorului este cea a Babei Dochia.
Într-una din legendele Babei Dochia, apare un tânăr, care o salvează pe fata Babei și, ulterior, o pedepsește pe Baba Dochia pentru lucrurile rele pe care le făcuse. Numele acestui tânăr era Mărțișor. Tot din legendele Babei Dochia provine și povestea babelor, care sunt sărbătorite între 1 și 9 martie. Conform acestei povești, firul mărțișorului reprezintă zilele anului și viața omului (referință la firul vieții tors de ursitoare la naștere).În unele povești, firul mărțișorului reprezintă îmbinarea dintre iarnă și primăvară - alb și roșu.
Ce semnifică mărțișorul?
Înainte, mărțișorul era oferit sub forma unei monede din argint sau aur, prinsă cu o sfoară din două fire răsucite - alb, respectiv roșu. Acesta era oferit pe 1 martie, la venirea primăverii, și se spunea că aduce fericire și noroc.
Fetele obișnuiau să poarte la gât mărțișorul pentru 12 zile. Ulterior, și-l prindeau în păr și îl păstrau până în momentul în care înflorea primul pom, după care legau șnurul de o creangă a copacului, iar cu moneda își cumpărau caș. Se credea că, prin achiziția cașului, fetele puteau avea fața frumoasă și albă pentru tot restul anului. În zilele noastre, mărțișorul se oferă de către bărbați femeilor, ca un simbol al venirii primăverii, ce le aduce noroc și fericire.
Posteaza comentariu