Obsesia pentru frumusețe și mai ales pentru perfecțiune naște monștri. La propriu. Ultima victimă a acestui curent tot mai răspândit, care pune pe stăpânire pe mințile multor femei, a fost la un pas de a-și pierde viața pentru o prostie. Lauren Smalley, o englezoaică în vârstă de 30 de ani, trebuie să suporte acum mai multe tratamente dureroase și operații pentru înlăturarea Bio-Alcamidului, substanța injectată în buze. Tânăra, de profesie analist financiar, a fost spitalizată după ce serul a format pe fața ei mici tumori, denumite granuloame.
Zece ani a durat chinul ei, iar până la urmă a fost nevoie de o operație de trei ore pentru a scoate substanța din buza superioară după ce medicii au diagnosticat-o cu o infecție în sânge, provenind de la o septicemie provocată de serul toxic. Lauren mai are de suportat câiva ani de tratament dureros și scump pentru a-și reface buza distrusă. Serul este încă acolo și o altă infecție se poate produce oricând.
"Sper să-i avertizez pe alții despre efectele care pot fi devastatoare ale serurilor permanente care m-au băgat pe mine în spital. Bio-Alcamid mi-a provocat o teamă cumplită, iar acum mă simt deformată. Produsul încă e în buza superioară și îmi poate provoca oricând o infecție, dar nu-mi pot permite să-l scot și nu cred că mai pot suporta o altă operație", a declarat ea pentru ziarul Daily Mail.
Problemele ei au început în adolescență. La vârsta de 12 ani a fost diasgnosticată cu anxietate acută, insomnie și tulburare obsesiv compulsivă. Trei ani mai târziu, lipsa de stimă față de sine s-a transformat într-o tulburare a corpului dismorfic - o afecțiune mentală în care oamenii devin obsedați de ideea că sunt urâți și se percep negativ pe ei înșiși. În plus, comentariile răutăcioase ale colegilor de școală au făcut-o să se simtă obsedată de chipul ei, convinsă că e diferită de cum o văd ceilalți. "Am început să detesc modul în care mă vedeam. Mă comparam mereu cu alte fete și am început să cred că eram deformată", a povestit ea pentru Daily Mail.
Smalley a devenit convinsă că singurul mod de a scăpa de nesiguranța ei este operația estetică. "Am lucrat în weekenduri și am strâns cât de mulți bani am putut. La 18 ani, mi-am făcut o programare pentru operație. Pur și simplu nu mai vroiam să am fața pe care o disprețuiam. Am reușit să adun doar 500 de lire și se pare că singura procedură disponibilă de banii ăștia era mărirea buzelor. A fost primul pas într-o lume care aproape mă va distruge", a povestit ea pentru ziarul citat.
A început să-și facă în mod regulat injecții în buze cu seruri Perlane și Restylane. Deși în mod normal aceste substanțe au efect până la șase luni, Lauren a început să se injecteze lunar, cheltuind de fiecare dată 250-300 de lire sterline. "La început, procedura m-a ajutat. Arătam puțin diferit și mi-a dat încredere. Buzele mele erau puțin delicate, dar am fost mulțumită că eram altfel decât înainte. Pe măsură ce buzele deveneau mai mari, cei din anturajul meu au început să-și arate îngrijorarea, în special părinții mei, care erau foarte neliniștiți. Dar percepția mea distorsionată despre mine m-a împiedicat să văd ceea ce vedeau ceilalți", a explicat ea.
După o criză neașteptată, Lauren a fost spitalizată la Oxford și i s-au prescris antidepresive pentru comportamentul obsesiv. A pierdut un an de facultate și s-a văzut nevoită să accepte situația: nu mai putea să mai studieze și să-și finanțeze obsesia ei în același timp. "Am început să caut un ser permanent pentru a reduce vizitele la Londra. Am dat de un produs numit Bio-Alcamid, despre care se spunea că e sigur, de durată și ușor de eliminat", a povestit ea.
Bio-Alcamid este un derivat din acidul acrilic, care e injectat în formă lichidă și crează o proteză în corp. Organismul formează în mod natural o capsulă de colagen în jurul zonei injectate, ceea ce înseamnă că substanța ajunsă în corp nu e resorbită, precum alte seruri. De obicei, această substanță e folosită pentru tratarea leziunilor la pacienții cu SIDA care au suferit operații de lipodistrofie -îndepărtarea grăsimii - pe față, în urma aplicării tratamentelor.
La 20 de ani, Lauren a fost injectată de trei ori cu Bio-Alcamid. Niciun medic nu i-a spus să se oprească, deși știau că ea lua medicamente pentru combaterea afecțiunilor psihice. La început, a fost încântată de rezultate, dar curând a început să-și dea seama că reacția celorlalți nu era pozitivă: "Am observat că oamenii râdeau de mine și făceau remarci răutăcioase". Aveau și de ce. Lauren se alese cu ditamai buzele, iar buza de sus era anormal de ridicată și de umflată. "Buzele mele erau umflate, imobile și mă dureau. Nu puteam să le mișc normal și am început să-mi schimb modul în care vorbeam", a povestit ea.
Contrar afirmațiilor producătorului italian Polymekon, mai multe persoane au descoperit că Bio-Alcamid migrează sub piele, provocând desfigurarea. Pe lângă infecțiile provocate, substanța e aproape imposibil de eliminat, relatează Daily Mail. Disperată, Lauren Smalley a început să meargă la medicul Shaun Cummings, de la clinica privată londoneză Freedom Health. El i-a spus că acest produs nu ar fi trebuit să ajungă niciodată în buzele ei, mai ales în această cantitate. "Mi-a spus că îi pare rău, pentru că el face parte din această industrie, iar industria m-a lăsat baltă", a povestit Lauren.
La fiecare șase luni, doctorul îi despica larg buza superioară și trăgea serul afară. Din 2009, Lauren a putut ieși din casă și a început să se gândească să plece într-un loc unde lumea să nu se mai uite la ea ca la o ciudată. Atunci și-a dat demisia și a plecat ca voluntară într-o organizație de protecție a animalelor din Guatemala, unde oamenii erau mai toleranți și au acceptat-o ușor.
Dar problemele s-au ținut scai de ea. Mai multe bășicuțe dureroase la atingere s-au format sub buza superioară, iar în timp ce călătorea în Argentina un doctor i-a spus că ar putea avea granulom. Acestea sunt mici tumori necanceroase care se formează uneori în jurul elementelor introduse în corp. Practic, Bio-Alcamidul se amestecase cu țesutul din jurul său, relatează Daily Mail.
Tânăra s-a întors în Anglia, iar Dr. Cummings a descoperit o infecție masivă în buza superioară. "A drenat lichidul cât de mult a putut și mi-a prescris antibiotice, dar n-a mers. Nici celelalte zece antibiotice prescrise n-au avut rezultate în următoarele trei luni. Căutând pe internet, am descoperit sute de oameni, mulți bolnavi de SIDA, care aveau aceeași problemă. Cum medicii nu-i puteau ajuta, începuseră că caute singuri soluții. Aveam să aflu mai târziu că Bio-Alcamid provoacă infecții deoarece blochează sistemul imunitar. Orice zonă infectată nu mai poate fi tratată și trebuie eliminată, cel mai probabil prin operație", a explicat ea.
Lauren a trecut prin chinuri inimaginabile. Buza devenise foarte dureroasă și se mărise de trei ori față de dimensiunea normală, iar ea se simțea foarte rău. Tatăl ei a dus-o la la urgențe, unde medicii suspectau o septicemie. Timp de trei zile i-au administrat antibiotice prin perfuzii. Până la urmă, un specialist a confirmat că singurul mod de a scăpa de infecție era eliminarea totală a Bio-Alcamidului. Buza ei era compromisă, iar antibioticele nu aveau efect.
În septembrie 2010, tânăra a suferit o operație de 3.000 de lire sterline prin care i-a fost tăiată toată buza superioară de la un capăt la altul. A trebuit tăiat și o parte din țesutul afectat. Refacerea acestuia a durat trei luni. Lauren a suportat șase grefe de grăsime pentru reconstruirea buzei superioare, dar, întrucât nervii au fost afectați în timpul operației, ea nu simte zona respectivă, iar grefele n-au reușit în totalitate, din cauza slabei circulații sangvine din porțiunea operată. Nici măcar așa Bio-Alcamidul nu a fost eliminat în totalitate din buza superioară, ceea ce înseamnă că ea poate oricând să sufere o nouă infecție, relatează cotidianul britanic.
"Sunt supărată pe echipa medicală pentru că n-au descoperit că am o problemă deși am fost de atâtea ori acolo. M-am dus recent la doctorul care mi-a injectat Bio-Alcamid pentru a-l implora să nu-l folosească și la alte persoane și pentru a afla de ce mi-a băgat așa ceva în buză. A negat că mi-a pus vreodată ser în buză. A spus că a făcut injecția în gură și probabil substanța a migrat. Nu-mi venea să cred că mă minte în față. A dat vina pe produs, pe care nu-l mai folosește", a povestit Lauren.
Producătorul substanței a emis un comunicat după ce tot mai multe persoane au trăit experiențe asemănătoare. Ei au dat vina pe metodele de aplicare a serului, relatează Daily Mail. În urma acestor incidente, cele mai multe clinici din Marea Britanie nu mai oferă Bio-Alcamid, însă o simplă căutare pe internet îl găsește la vânzare pentru un preț de 400 de lire sterline (aproximativ 500 de euro) injecția. Așa că mare atenție amatoarelor de intervenții estetice "la modă": există riscul să rămână cu buza umflată. La propriu!
Foto: Daily Mail
Posteaza comentariu