Concertul susținut de Orchestra Națională Radio se va bucura și de prezența dirijorului VALENTIN DONI, sub bagheta căruia au evoluat majoritatea filarmonicilor din România, dar și orchestra simfonică din Avignon (Franţa), Perozavodsk (Rusia) sau Baden-Baden (Germania). O veți aplauda de asemenea și pe mezzosoprana ANTONELA BÂRNAT, apreciată pentru roluri interpretate pe scena Operei Naţionale Bucureşti, dar şi pentru un bogat repertoriu vocal-simfonic.
Compozitorul francez Claude Debussy (1862 –1918) a fost puternic influențat în creația sa de poeții simboliști (care îi erau contemporani) și în multe dintre lucrările sale a transpus poezia naturii în muzică. În concertul de la Sala Radio, din repertoriul lui Debussy, cele două artiste lirice alături de Corul Academic Radio (pregătit de Dan Mihai Goia), vor interpreta La Damoiselle élue, partitură concepută sub influența muzicii lui Wagner. Lucrarea se bazează pe cel mai cunoscut poem al poetului englez Dante Gabriel Rossetti şi descrie emoţiile unui spirit feminin care îşi contemplă din Ceruri iubitul rămas pe Pământ.
În programul serii veți asculta și Marea, una dintre cele mai des interpretate lucrări ale lui Debussy, o superbă călătorie muzicală pe neîntinsul unui peisaj marin, prin cele trei schiţe simfonice: „Din zori până la amiază pe mare”, „Jocul valurilor” şi „Dialogul vântului cu marea”. Concertul se va încheia cu lucrarea compozitorului rus Serghei Rachmaninov - Dansuri simfonice. Născut în Republica Moldova, VALENTIN DONI a început cariera de dirijor la conducerea orchestrei de muzică a companiei de stat Teleradio – Moldova. În țara sa natală, a desfășurat o bogată activitate artistică : a fost dirijor al orchestrei simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova (1991 – 1998), director artistic al Sălii cu Orgă din Chişinău, dirijor al Orchestrei Naţionale de Cameră (1997-1999), prim-dirijor al orchestrei simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova (1998 - 2004), director artistic al aceluiași ansamblu între 2000 - 2001 și din 2004 până în prezent ocupă funcția de dirijor permanent al Filarmonicii ,,M.Jora” - Bacău.
Valentin Doni a întreprins turnee în Italia, Spania, Portugalia, România, Franţa, Austria, Ucraina, Coreea de Sud, însumând peste 300 de concerte.
MIHAELA MINGHERAŞ – COUTURE trăieşte în prezent în Franța, colaborând cu dirijori precum: Lawrence Foster, Guy Condette, Richard Bradshaw, Friedrich Pleyer, Cyril Diederich, iar printre soliştii cu care a lucrat se numără Leontina Văduva, Giovanna Casolla, Gregory Kunde ş.a. Preocupată de formarea tinerelor generaţii de muziceni, Mihaela Mingheraş este invitată să predea cursuri de măiestrie interpretativă în Franţa, Statele Unite ale Americii, Liban şi Olanda. Ca finalistă a Concursului Internațional de Canto de la Toulouse și de la Belvedere (Viena), soprana a beneficiat de o bursă de perfecționare a Fundației France Telecom, sub îndrumarea a două nume importante în arta lirică: Vera Rózsa și Ileana Cotrubaș. Câteva dintre rolurile în care a fost aplaudată sunt Susanna din Nunta lui Figaro, Marguerite din Faust, Micaela din Carmen, Zerlina din Don Giovanni, Papageno și Pamina din Flautul fermecat ș.a.
Mezzosoprana ANTONELA BÂRNAT a fost apreciată (între noiembrie 2005 și iulie 2013) pe scena Operei Naționale București într-o paleta variată de roluri.
În octombrie 2010 a participat la un turneu în Elveţia, Germania și Franţa, în care a promovat opera Orestia II – Choeforele, semnată de Aurel Stroe. A fost invitată în mai multe rânduri la Festivalul de Operă Gut Immling, Germania. A colaborat cu dirijorii Horia Andreescu, Ludovic Bacs, Marek Janowski, Cristian Mandeal, Mark Mast, Adrian Morar, Clark Rundell, Julien Salemkour, Alexandru Samoilă, Tiberiu Soare, Jin Wang. A fost distinsă cu premiul II în Concursul Internaţional de Canto „Maeştrii artei lirice - Magda Ianculescu” (2009), Bucureşti; premiul III la “Malmö Singing Competition”(2007), Suedia; premiul I la Rodos, Grecia - „International Contest for lyrical soloists” (2003).Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.