Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Departamentul de Nutriţie din cadrul clinicii Medicover îşi prezintă programele pentru prevenţia, diagnosticarea şi tratarea diabetului şi a obezităţii.
Medicover a inaugurat în luna ianuarie 2010 Departamentul de Nutriţie în cadrul clinicii Victoria din Bucureşti. Acesta oferă un serviciu unic pentru sistemul medical privat din România şi anume, un program pentru consilierea multidisciplinară a pacientului pe teme de nutriţie, pentru controlul greutăţii şi susţinerea unui stil de viaţă sănătos. În luna mai 2010, acest program de consiliere şi educare a fost extins şi pentru clinica Medicover Iaşi.
Departamentul de Nutriţie pune la dispoziţia pacienţilor o echipă de medici din diverse specializări (generalişti, endocrinologi, diabetologi, cardiologi), psihologi şi dieteticieni. Prin crearea unei relaţii apropiate cu pacienţii, specialiştii îi ajută pe aceştia să îşi schimbe obiceiurile şi comportamentele nesănătoase. Persoanele care doresc să beneficieze de serviciile acestui departament vor efectua iniţial un set standard de analize medicale, diverse măsurători, inclusiv IMC (indice de masa corporală), şi analiza tisulară prin bioimpedanta (pentru determinarea ţesutului adipos), precum şi o anchetă alimentară. Pe baza rezultatelor, medicul nutriţionist realizează o evaluare medicală şi o analiză a preferinţelor alimentare, în urma cărora se stabileşte planul adecvat pentru fiecare pacient. De asemenea, la recomandarea medicului nutriţionist, pacientul poate efectua şi consiliere psihologică, pentru evaluarea motivaţiei către schimbare şi pentru susţinere în schimbarea unui comportament.
"Conform studiilor, unul din 20 de români suferă de diabet. Cauzele declanşării acestei boli sunt multiple, însă se remarcă o anumită predispoziţie genetică şi factori de risc favorizanţi, cum ar fi obezitatea de tip abdominal, stresul si sedentarismul. Lipsa de timp pentru o disciplină a meselor, alimentaţia neadecvată, stresul psihic, dar şi munca statică stau la baza acestor factori Diabetul este una din afecţiunile cronice dependente de stilul de viaţă şi care pot fi prevenite. Orice efort de educaţie al personalului medical - de la medicul de familie până la asistentul medical - este benefic în prevenţia unei boli grave, cum este diabetul.", declară Dr. Ruxandra Avramescu, coordonatorul Departamentului de Nutriţie Medicover.
În cadrul Departamentului de Nutriţie se desfăşoară şi programe de educare şi control al greutăţii prin care Medicover le oferă pacienţilor următoarele servicii: bilanţ al factorilor de risc cardiovasculari şi metabolici, educaţie pentru schimbarea stilului de viaţă si pentru alimentaţie sănătoasă, crearea unui meniu personalizat (adaptat necesităţilor, caracteristicilor şi activităţii fiecărei persoane), consiliere pentru alte comportamente (alimentare) nesănătoase, consiliere psihologică.
În prezent, 280 de pacienţi se adresează Departamentului de Nutriţie pentru consiliere multidisciplinară. "Cel mai greu este să-ţi schimbi stilul de viaţă actual, dar împreună putem să te ajutăm să conştientizezi beneficiile acestei schimbări, să dobândeşti un nou comportament şi să ai mai multe şanse să-ţi păstrezi starea de sănătate. Tinerii au cele mai mari şanse să înceapă această schimbare din timp şi să devine modele pentru copiii şi părinţii lor", spune dr Avramescu.
Medicover se implică activ în prevenţia şi tratarea bolilor metabolice
16 Noiembrie 2010
Posteaza comentariu