La Digi24, pe 15 septembrie, în prima anchetă dintr-un nou sezon al proiectului “România furată”, privim începutul anului şcolar dintr-o altă perspectivă: adunăm banii investiţi în betoane pe care nu le foloseşte nimeni. În ultimii 10 ani, în România s-au cheltuit aproape 6 miliarde de euro NUMAI din bugetul naţional pentru investiţii în şcoli.
Unde anume, cine a luat deciziile şi la ce oameni de afaceri au ajuns banii aflaţi în primul episod din noul sezon „România furată”.
„Nu ne-am propus să dăm sentinţe, ci să convingem că putem, împreună, shimba România furată cu una curată: corectă, avută, puternică. Anchetele pe care le pregătim vor urmări drumul banilor în România post-comunistă. Vom afla ce s-a întâmplat cu patrimoniul turistic al României, unde au ajuns banii cu care trebuia să construim şosele sau ce au făcut autorităţile cu fondurile de la Bruxelles”, spune Oana Despa, coordonatorul echipei de investigaţii de la „România furată”.Marţi, de la 21.00, la „Jurnalul de seară”, vorbim despre şcoli complet noi care stau închise din ziua în care li s-a tăiat panglica.
Sunt ridicate pe bani din bugetul naţional, în sate în care numărul copiilor ajunge abia pentru o clasă. Ancheta reporterilor Digi24 arată că, la nivel naţional, sunt zeci de astfel de clădiri care se degradează fără ca la Guvern să li se ţină măcar socoteala. Tot marţi, aflaţi detaliile celui mai mare proiect de campusuri şcolare destinate elevilor care fac naveta. 240 de milioane de euro au fost investiţi deja timp de şapte ani. Autorităţile mai au la dispoziţie trei luni pentru a termina campusurile; altfel, banii europeni vor fi pierduţi.Şi, pentru că zi de zi România este furată sub ochii fiecăruia dintre noi, în noul sezon al proiectului Digi24 invităm telespectatorii să devină jurnalişti. Îi aşteptăm să ne scrie despre furt, incompetenţă sau prostie pe adresa de e-mail romania.furata@digi24.ro.