Elevul lui Celibidache, Cristian Mandeal va deschide seria de concerte din cadrul Festivalului Sergiu Celibidache cu compoziţia dedicată copiilor “Grădina de buzunar”.
Alături de Orchestra Română de Tineret, Cristian Mandeal va prezenta publicului român suita pentru orchestră în 13 părţi, compusă de Sergiu Celibidache în 1978. Ideea lucrării s-a născut dintr-o strânsă colaborare cu copiii şi este de asemenea dedicată acestora.
Cristian Mandeal despre Sergiu Celibidache: "Moştenirea lăsată de Sergiu Celibidache este greu de evaluat, chiar şi astăzi, după 15 ani de la dispariţie. Influenţa sa asupra celor ce i-au stat alături, de aproape sau de departe - imensă, brazda lăsată în arta dirijatului - adâncă, universul gândirii sale muzicale generale - de necuprins.... Demola şi întregea totodată, complexa şi ilumina, clătina şi întărea. A fost adulat, temut, respectat şi iubit, iar apropierea de el percepută ca şi contactul nemijlocit cu geniul întruchipat. Raportat la el, totul părea a fi mic, incomplet, fals, inutil, derizoriu. Stabilea legi şi norme, distrugea şi reclădea - demiurgic. Asemenea unui profet deschidea calea spre adevăr, adevărul unic, adevărul său. Era indiscutabil. Îi datorez imens. M-a înconjurat dintru început cu afecţiune şi gingăşie. Mi-a deschis mintea, m-a luminat şi m-a protejat asemenea unui părinte. Odată ajuns la München – era în septembrie 1990 – s-a ocupat în mod constant şi individual de mine, fără a mă pune în situaţii inconfortabile, fără a mă umili în faţa celorlalţi discipoli (aveam 44 de ani), cu o delicateţe constantă. Credea în mine, în bietul meu talent pe care îl considera ca fiind unic pentru România acelui moment şi încerca să mă ajute să devin mai bun în ignoranţa mea. După o lună, la sfârşitul şederii mele de-acolo, m-a luat în cabina sa şi mi-a arătat programul stagiunii în curs. Figurau acolo şi trei date, 9-10-11 noiembrie, concerte fără programul stabilit, iar la locul dirijorului cu specificarea NN (nenominalizat). Spre stupoarea mea mi-a spus: „Acestea sunt concertele tale. Eu nu voi fi la München în acel timp. E mai bine aşa pentru tine. Şi-acum haide să vorbim despre program. Nu vei avea solist, vor fi recitaluri de dirijor“. Au urmat alte reinvitaţii şi multe porţi deschise în întreaga Germanie. Mai târziu mi-a urmărit un concert cu Rheinland Pfalz Philharmonie la Mainz, însoţit de întreaga sa clasă de dirijat, fără ca eu să ştiu că se afla în sală. Aş fi murit de inimă. Peste un timp, fiind din nou la München, mi-a spus referitor la concertul pe care îl văzuse: «Ştii, se poate şi-aşa». Cred că l-am considerat ca fiind cel mai mare compliment pe care l-am primit vreodată."
Grădina de buzunar- Primă audiţie în Bucureşti
1. Haideţi copii!
2. Vântul stă, florile cântă
3. Predica răţoiului
4. Frunzuliţă’n vârf de băţ, ghici morişcă ce-i
5. Ceru-i prea sus, bradu-i bătrân
6. Hora cărăbuşilor
7. Cântec noaptea crapu-şi cântă
8. Păzea că trece-un indian pe măturoi năzdrăzvan
9. Nu-i nicăieri ariciul, nu-i
10. Rugăciune verde
11. Mare şopoteală mare, s-a’ntors ariciul înapoi
12. Plouă soare’n stropitoare
13. Asta-i tot
In programul de pe 30 iunie găsim şi:
Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893)
Simfonia nr.
1. Andante — Allegro con anima
2. Andante cantabile, con alcuna licenza
3. Valse: Allegro moderato
4. Finale
BILETE PRIN REŢEAUA EVENTIM (Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Humanitas, Cărtureşti) ŞI ONLINE PE WWW.EVENTIM.RO
Festivalul Sergiu Celibidache 100 este organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti.