Macy Gray canta „Nothing Else Matters”

Noiembrie e luna in care Macy Gray aduce la Bucuresti un concert de coveruri & greatest hits exceptional. „Sunt piese pe care le-as fi scris, probabil, intr-o alta viața", spune Macy Gray despre cele 16 coveruri de pe albumul Covered, printre care celebrele “Nothing Else Matters” (Metallica), “Here Comes The Rain Again” (Eurythmics), “Creep” (Radiohead), “Teenagers” (My Chemical Romance), “Sail” (Awolnation) sau “Wake Up” (Arcade Fire).

Numitorul comun al acestei colectii uimitor de variate: ”sunt cantece de dragoste macabre, ce ilustreaza starea mea de spirit actuala, de imi-vine-sa-mi-tai-venele-dar-te-iubesc. Toti cei care le-au scris au spus ce-as avea eu de spus acum, perfect”, adauga Macy Gray. Un spectacol organizat de Events, pe 22 noiembrie, la Sala Palatului.

Pentru ascultatorul obisnuit, un album de coveruri Macy Gray ar putea parea o stangacie, mai ales ca materialele pe care alege sa le reinterpreteze sunt in mare masura inspirate din piese indie rock  facute in ultimul deceniu. (Excepțiile sunt "Here Comes the Rain Again" - Eurythmics, din 1984, și "Nothing Else Matters" - Metallica, din 1992.) Dar Covered e departe de albumul tipic de coveruri.

Discul redefineste cu abilitate ceea ce este si poate deveni o asemenea antrepriza, ceea ce-l face foarte mult un proiect Macy Gray. In timp ce multe astfel de albume sunt exerciții sigure, formale, in revitalizarea standardelor, Macy și producatorul Hal Willner (Lou Reed, Laurie Anderson) au optat pentru ceva mai acid, mai contemporan.

"Inainte de a incepe inregistrarile”, isi aminteste Macy, "ma obseda versiunea "My Way"a Ninei Simone. Ea nu si-a facut griji cu privire la ce-ar putea crede oamenii sau cum s-ar compara cu oricine altcineva. Am vazut doar cum a luat acel cantec și fiecare cantec pe care l-a facut vreodata, si le-a facut ale ei. Așa ca am avut incredere ca puteam face tot ce ne-am dorit”. Rezultatul este o colecție ce reimagineaza cu inteligenta melodii deja foarte iubite de fanii lor. „Covered” reușește sa pastreze onestitatea emotionala a acestor cantece, reconfigurand artistic contextele muzicale si oferindu-i spațiul necesar lui Macy pentru a-si pune amprenta de nesters pe ele.

James Hetfield, Metallica, recunoaste in versiunea “Nothing Else Matters” a lui Macy „un suflet care da pe dinafara”. "Here Comes the Rain Again" inlocuieste disperarea familiara, rece, a Eurythmics cu o durere palpabil mai vulnerabila, in timp ce muzica curge cinematografic.
„Wake Up" ( Arcade Fire) incepe melodramatic, pentru a se transforma intr-un imn vibrant, ce depaseste genurile muzicale, ale carui inflexiuni de rock indie fac loc percuției de inspiratie africana.

Piesa „Teenagers” (My Chemical Romance) subversiv revizuita, este transformata - dintr-un adolescent furios pe constrangerile sociatetii, ea vorbeste, in versiunea lui Gray, despre torturile la care adolescenti ii supun pe toti ce din jurul lor, in special pe parinți.

"Imi amintesc cand a aparut Teenagers”, spune Macy, "și m-a frapat senzatia de Duke Ellington pe care mi-o dadea. Melodia asta a fost intotdeauna un pic jazz. Așa ca atunci discutam despre acest album, imediat m-am gandit la ea. Dar cand am citit versurile, n-aveau nimic de-a face cu mine... deloc. Am avut ideea sa inversez lucrurile – am rescris piesa din punctul de vedere al unei mame. A iesit perfect, are sens in ambele directii".



Compozitoare talentata, interpreta stralucita, mama a trei adolescenti, Macy Gray a depasit cu mult asteptarile fanilor si predictiile industriei muzicale inca de la inceputul carierei, cu albumul sau de debut din 1999, „On How Life Is”, o adevarat carte de vizita muzicala, care a produs hitul „I Try”.

Atat CD-ul, cat si single-ul au fost hituri masive la nivel mondial si au dat startul unui parcurs ce include acum doua premii Grammy, doua premii MTV, peste 20 de milioane de albume vandute, precum și o cariera infloritoare in cinematografie. Ceea ce premiile și cifrele de vanzari nu reușesc sa ilustreze este profunzimea si amploarea maiestriei lui Macy Gray.

Intr-o industrie in care artiștii adevarați se sufoca din ce mai mult, ea si-a transpus viziunea in realitate, creand muzica care sare barierele de gen, de la soul experimental la rock alternativ, de la retro-disco la hip-hop. Integritatea ei artistica și inovatia i-a castigat fanii  in intreaga lume, inclusiv in randurile artiștilor, cum ar fi John Frusciante sau Erykah Badu, care au si colaborat cu ea.

Pe 22 noiembrie, accesul in Sala Palatului va fi permis incepand cu ora 19.00, iar spectacolul va incepe la ora 20.00, cu Moonlight Breakfast (RO) in deschidere.
Biletele sunt disponibile la preturile de 220, 170, 140 si 110 lei.

Tichetele se pot cumpara online pe www.eventim.ro, sau prin reteaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librariile Humanitas, librariile Carturesti). Biletele pot fi achizitionate si in doua rate lunare, doar prin CardAvantaj, la sediul Eventim din str. Polona nr. 15.