Kusturica dovedeste ca "Viata e un miracol"

Facebook Twitter Comenteaza
Kusturica dovedeste ca

In Bosnia anului 1992, vestile despre un posibil razboi incep sa fie tot mai dese. Cu toate acestea, localnicii aleg sa intoarca spatele acestei amenintari pana in clipa in care ea va deveni realitate si continua sa traiasca cu acea frenezie tipic balcanica, pentru ca "Viata este un miracol" - dupa cum crede Emir Kusturica, regizorul acestui film "optimist intr-un fel plin de tristete", dupa cum el insusi spune.
Difuzat de Pro Cinema sambata, 15 martie, de la ora 23.00, in cadrul emisiunii "CineTePrinde", prezentata de Cristian Tudor Popescu, "Viata e un miracol" i-a adus lui Kusturica marele premiu al Festivalului de la Cannes, dar si premiul Cesar pentru cel mai bun film din Uniunea Europeana, in anul 2005.
Desi fundalul pe care se petrece actiunea filmului este unul tragic - razboiul care a afectat Bosnia in anii 90, Kusturica, la fel ca si personajele peliculei sale, refuza sa aiba o viziune tragica si se incapatineaza sa creada in miracole.
Luka, un inginer sarb, trebuie sa construiasca o cale ferata intr-o localitate bosniaca, pentru a da astfel unda verde turismului in zona. Dar ce se poate face atunci cand razboiul ameninta sa-ti strice planurile? Simplu - il ignori! Aceasta este posibil insa doar pana in momentul in care fiul lui Luka este chemat in armata, iar sotia sa fuge cu un muzician ungur.
Viata lui Luka devine un camp de lupta, insa aparitia lui Sabaha, o ostatica musulmana, desi initial complica lucrurile, demonstreaza ca, pana la urma, viata chiar este un miracol.
Emir Kusturica este, alaturi de Ranko Bozic, si scenaristul acestui film, iar coloana sonora apartine trupei "No smoking Orchestra", in care regizorul canta la chitara bass.
Desi filmul lui Kusturica a fost un mare succes atat in ceea ce priveste critica de specialitate, cat si la box-office (a avut incasari de 106.000 de euro doar in week-end-ul lansarii), britanicii au insistat ca o anumita scena sa fie taiata din film.
Este vorba despre secventa in care o pisica se napusteste asupra unui porumbel. Pentru Kusturica, scena este metaforica, referindu-se la idealistii care sunt o prada atat de usoara pentru persoanele calculate, mai ales in timpul unui conflict. "Nu pot sa inteleg modul in care functioneaza mintile englezilor!", spunea Kusturica, refuzand categoric sa taie secventa din film. "Ei au ucis milioane de indieni si africani si o iau razna din cauza unui singur porumbel sarbesc. Ei bine, cand am filmat, porumbelul era deja mort.
Asa l-am gasit!", a mai adaugat Kusturica, care a raspuns britanicilor ca nu-si va cenzura filmul din cauza.... "minunatului vrajitor din Oz".

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod