Întinde o mână de ajutor, dăruiește viață şi în 2012. Donează sânge!

Centrul Medical Medsana și Asociația BGS pentru Situații de Dezastre și Calamități vă invită sâmbătă, 16 iunie, în intervalul orar 07.30 – 14.30 la sediul BGS din strada Cuza Voda, nr. 67, sector 4, București, să vă alăturați şi în acest an celor care întind o mână de ajutor, donează sânge și dăruiesc viață. Această acțiune face parte din Campania națională de Donare de sânge “Întinde o mână de ajutor”, campanie aflată la a 14-a ediţie.

Centrul Medical Medsana și Asociația BGS pentru Situații de Dezastre și Calamități vă invită sâmbătă, 16 iunie, în intervalul orar 07.30 – 14.30 la sediul BGS din strada Cuza Voda, nr. 67, sector 4, București, să vă alăturați şi în acest an celor care întind o mână de ajutor, donează sânge și dăruiesc viață. Această acțiune face parte din Campania națională de Donare de sânge “Întinde o mână de ajutor”, campanie aflată la a 14-a ediţie.

“Facem un apel la toţi cei care preţuiesc viaţa şi locuiesc în Bucureşti şi împrejurimi să se alăture şi în acest an eforturilor noastre și să vină sâmbătă să doneze sânge. Sângele nu are substitut şi la fiecare 3 secunde cineva are nevoie de sânge. Acesta este deosebit de prețios pentru cei care sunt supuși intervențiilor chirurgicale, pentru cei care au suferit traume, arsuri, accidente sau care suferă de afecțiuni grave și singura lor șansă este să facă transfuzii periodice. Sângele recoltat anul trecut de la donatori a răspuns doar la 66% din cererea de sânge sau de produse obținute prin prelucrarea sângelui donat. Este important să întindem din nou o mână de ajutor celor care au nevoie și să donăm sânge, pentru că oricând unul dintre noi sau cei cunoscuţi ne-am putea afla în situaţia de a a avea nevoie de sânge”, declară Dr.

Anca Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, Directorul Medical al Centrului Medical Medsana.

De ce este important să donăm sânge

În România se înregistrează un deficit major de sânge, donatorii asigurând doar 66% din totalul necesar.
Spre deosebire de alte țări, în România doar 1% din populație donează sânge, comparativ cu 10% în Danemarca, 9% în Anglia, 8% în Olanda, 6% în Germania, 4% în Ungaria.
Cei 450 de ml donați de sânge donați de o singură persoană pot salva chiar și trei vieți. Dacă pentru donator această cantitate reprezintă doar o rezervă (pe care o poate reface în aproximativ 2 ore cantitativ și 2 săptămâni calitativ de la recoltare), pentru cei care au nevoie de sânge și produse derivate din sânge, această acțiune înseamnă viață.
Sângele ca atare poate fi utilizat în operații pe cord deschis, pentru nou-născuți, celulele roșii sunt folosite în traume, anemii, operații, trombocitele sunt necesare în transfuzii masive, plasma în tratamentul arsurilor, iar cryoprecipitatele sunt absolut necesare în tratamentul hemofiliilor. De exemplu, la o singură operație de transplant hepatic pot fi folosite peste 40 de unități de sânge.

Este important ca donarea de sânge să se facă periodic și de cât mai multe persoane pentru a evita amânarea tratamentelor sau intervențiilor chirurgicale și pentru a asigura o rezervă permanentă de sânge și produse derivate din sânge, deoarece sângele și derivatele sunt perisabile și pot fi folosite în perioade cuprinse între 5 zile și maxim câțiva ani.
 

De asemenea, este important de știut că imediat după recoltare sângele trece printr-un proces de testare pentru afecţiuni care pot fi transmise pe această cale.

Cine poate dona sânge

Orice persoană care doreşte să ajute, cu vârsta între 18 și 62 ani, cu o greutate peste 50 de kilograme, tensiunea arterială in limite normale dacă este sănătoasă şi nu suferă de afecțiuni dermatologice, ulcer, hepatită sau alte boli transmisibile.
Există şi excepţii în cazul persoanelor care îndeplinesc condiţiile anterioare pentru a veghea la menţinerea stării de sănătate a acestora şi anume: nu este permisă donarea de sânge de către persoane care au mai donat sânge în ultimele 70 zile sau de către femeile însărcinate, care alăptează sau cele care au născut cu mai puţin de 18 luni în urmă.

Recomandări înainte de donarea de sânge

Deşi donarea de sânge nu presupune un efort special din partea organismului donatorului, este recomandat ca donatorul să se odihnească, să aibă o alimentaţie uşoară bogată în fier (carne roşie, peşte, ficat, fasole, cereale), dar săracă în grăsimi şi glucide, să se hidrateze foarte bine, evitând însă consumul de cafea, ceai, alcool.
Este important să fie evitate lipidele sau grăsimile, deoarece acestea pot afecta testele pentru infecţii făcute asupra sângelui donat, dacă acestea au fost consumate cu câteva ore înainte de donare.

Centrul Medical Medsana s-a alăturat campaniei naţionale de donare de sânge prin sprijinirea procesului de recoltare în Centrele specializate de transfuzii din Ploiești și Bucureşti și prin informarea publicului, cu precădere a pacienţilor şi abonaţilor săi despre importanţa donării de sânge.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.medsana.ro, www.omanadeajutor.ro, www.doneazasange.ro.

Deschizător de drumuri pe piaţă autohtonă de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus în România conceptul de clinică multidisciplinară, oferind încă de la înfiinţare, din 1996, servicii complete de diagnostic şi tratament.

Reţeaua Medsana cuprinde în acest moment două centre medicale în Bucureşti: Primăverii şi Cotroceni, un centru medical multidisciplinar în Ploieşti şi două laboratoare de analize acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care oferă rezultate precise şi rapide. Medsana oferă consultanţă medicală în peste 30 de specialităţi, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat în aceeaşi zi, fiind printre puţinele centre medicale din România care efectuează o gamă amplă de teste genetice şi moleculare.

Ca o recunoaştere a standardului înalt de calitate atins în serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distincții care se referă atât la nivelul de încredere a consumatorilor (Trusted Brand), cât şi la renumele şi imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Începând cu anul 2005 Centrul Medical Medsana este partenerul medical al celui mai titrat club de fotbal din istoria României, FC Steaua București.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.medsana.ro.
 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod