FRACTURA - Expoziţia artistului Mircea Suciu ( 4 Iunie 2015 – 1 Noiembrie 2015)

Fractura este prima expoziţie personală la MNAC București a artistului clujean Mircea Suciu, unul dintre cei mai apreciați artişti români pe scena internațională.

In 2014, Mircea Suciu a participat la expoziția “Burning Down The House”, Bienala Internațională de Artă Contemporană din Gwangju, Coreea de Sud. In Ianuarie 2015 a avut prima sa expoziție personală la Galeria Zeno X din Antwerpen, galerie cunoscută în întreaga lume pentru programul său, care include prezentarea unora dintre cei mai cunoscuți pictori din lume. A participat regulat la târguri internaționale de artă ca: Frieze Londra, Frieze New York, FIAC Paris și Art Basel. Lucrările sale au apărut ca ilustrație pentru coperțile unor reviste internaționale ca "ARTnews" și revista “Sinteza” din România, care i-a dedicat in 2014 un număr special, iar recent, desenul intitulat “The Deceiver” (Seducătorul) a fost ales pentru coperta ediţiei americane a celebrei publicaţii internaţionale  “Drawing People, The Human Figure in Contemporary Art” editată de Thames Hudson (2015).

Expoziția Fractura prezintă o serie de lucrări noi ale artistului Mircea Suciu, realizate și dimensionate special pentru expunerea în sălile grandioase de la parter ale Muzeului Național de Artă Contemporană, situat în fosta Casa Poporului, actualul Palat al Parlamentului.

Imaginată ca răspuns la provocarea de a expune într-o clădire cu o astfel de încărcătură simbolică, expoziția Fractura propune o reflecție despre imagine ca expresie a multiplelor rupturi și transformări din societatea contemporană.

Artistul se folosește de imagini iconice, asimilate ca simboluri în diverse epoci istorice, preluate din media, pentru a arăta că, atât imaginile cât și percepțiile artistice sunt întotdeauna codificate istoric.  Printr-un amplu exercițiu de decodificare, traducere și revizuire a acestor simboluri în contextul contemporan, Mircea Suciu urmărește să sublinieze că, figurile istoriei nu dispar niciodată, ci se transformă în adevărate spectre ce însoțesc în permanență prezentul.
Lucrările selectate exprimă o poziție artistică singulară, cu un puternic conținut umanist, ce explorează în profunzime relațiile dintre subiectivitate, memorie, imagine și reprezentare.

Expoziția de la muzeu include si instalaţia monumentală de desene care s-a bucurat de un succes deosebit la ultima ediţie a Bienalei Internaţionale din Gwangju, Coreea de Sud, 2014. Expoziţia este îngriită de Maria Rus Bojan, una dintre cele mai importante curatoare internaționale de origine română, care trăiește la Amsterdam în Olanda. In peste 25 de ani de activitate, a curatoriat un număr impresionant de expoziții pe toate meridianele lumii, de la New York la Beijing, Berlin, Paris, Amsterdam, Milano, Murcia, Linz sau Luxemburg.
A scris în nenumărate publicații internaționale și este autor al mai multor cataloage și monografii publicate de edituri prestigioase din străinătate. Din 2012 este membru al Comitetului de Achiziții pentru Rusia si Estul Europei al Tate Modern, Londra.

Expoziţia artistului Mircea Suciu – “Fractura” va rămâne deschisă la MNAC timp de 6 luni, până în luna noiembrie a acestui an. Expoziția va fi itinerată în 2016 la MoCAB - Muzeul de Artă Contemporană Belgrad.