Problemele actorului au apărut după ce a luat un credit bancar în franci elveţieni. El a constatat că unele clauze nu respectă legea, aşa că a intentat un proces instituţiei financiare.
Cuzin Toma a solicitat instanţei anularea respectivelor clauze, dar şi restituirea banilor. Mai mult, Cuzin cerea că banca să-i plătească şi daune morale, considerându-se nedreptăţit.
În urmă cu câteva zile, judecătorii s-au pronunţat, şi au admis în parte cererea de chemare în judecată. Actorul a câştigat procesul intentat, iar banca va fi nevoită să-i restituie o parte din bani.
"Constată caracterul abuziv şi nulitatea absolută a următoarelor clauze contractuale din contractul de credit ipotecar nr... Art. 4.1 alin. 2 - „După această perioada dobânda curentă se calculează în funcţie de Indicele de referinţă stabilit de Banca pentru creditele ipotecare acordate în CHF. Indicele de referinţă al băncii pentru creditul ipotecar se stabileşte în funcţie de costul surselor de finanţare şi evoluţia dobânzii la creditele ipotecare de pe piaţă bancară din România.. • art. 4.2 alin. 2 - „Nivelul dobânzii variabile este egal cu Indicele de referinţă al Băncii pentru creditul ipotecar acordat în CHF plus marja 0 puncte procentuale.” • Art. 4.3 - „Pe parcursul derulării creditului, cu excepţie perioadei menţionate la art. 4.1., nivelul dobânzii curente se poate schimbă în funcţie de evoluţia Indicelui de referinţă stabilit de Banca”, se arată în hotărârea instanţei.
"Art. 4.5 - „ În cazul modificării nivelului ratei dobânzii, nouă rată a dobânzii se va aplică automat la valoarea soldului creditului existent la dată modificării acesteia.” • Art. 4.6 - „ În cazul în care urmare a comunicării noului nivel al dobânzii de către Banca, Împrumutatul nu va rambursa din creditul angajat, comisionul de administrare şi dobânzile aferente în termen de cel mult 10 zile de la dată luării la cunoştinţă, se consideră că Împrumutatul a acceptat noul nivel al dobânzii", prevede decizia citată.
Judecătorii au stabilit că banca trebuie să-i plătească lui Toma Cuzin şi o sumă de bani. "Obligă pârâtă la plata către reclamant a sumelor plătite nedatorate de către acesta cu titlu de dobânda, şi comision de administrare, de la dată încasării acestora şi până la dată încetării perceperii lor", a stabilit judecătorul. Instituţia financiară a fost obligată să-i plătească lui Firicel şi 3.200 lei reprezentând cheltuieli de judecată, dar i-a şi respins o parte din cereri, relatează cancan.ro.