Expozitie temporara "Grigorescu si pictorii-gravori ai Scolii de la Barbizon"

Facebook Twitter Comenteaza
Expozitie temporara

Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei prezinta expozitia temporara "Grigorescu si pictorii-gravori ai Scolii de la Barbizon", deschisa publicului pana la sfarsitul lunii noiembrie 2008, in cadrul Galeriei de Arta Europeana, in salile dedicate expunerii de arte grafice.

Expozitia cuprinde 50 de lucrari: opt desene semnate Nicolae Grigorescu si 42 de gravuri apartinand celor mai reprezentativi maestri francezi activi in cadrul Scolii de la Barbizon, a caror creatie l-a influentat pe artistul roman.

Expozitia isi propune sa ilustreze faptul ca pictorii Scolii de la Barbizon au fost totodata si gravori renumiti (operele lor constituind punctul de pornire a ceea ce s-a numit ulterior gravura impresionista), dar si sa sublinieze similitudini si afinitati intre acestia si Grigorescu.
Creatiile artistilor francezi intermediaza, in acest context expozitional, calea spre desenele pictorului roman.

Sunt prezente in expozitie gravuri, litografii si clisee pe sticla realizate de figuri marcante ale Scolii de la Barbizon, precum Corot, Daubigny, Decamps, Diaz de la Pena, Francais, Huet, Jacque, Millet sau Rousseau, unele dintre acestea fiind exemplare rare sau inedite (de exemplu lucrarea "Amintiri din Sologne" de Corot sau "Liziera de padure", litografie in culori semnata de Theodore Rousseau).

Au fost selectate acele lucrari ale artistilor francezi care trimit prin subiect si efecte tehnice la desenul practicat de maestrul roman.
Operele lui Grigorescu prezentate in expozitie au fost realizate in timpul sederii sale in Franta si abordeaza tematica promovata de pictorii-gravori de la Barbizon: peisaje, macedoines (grupaje insolite de crochiuri de dimensiuni mici pe aceeasi pagina), scene de interior sau cu animale.

Grigorescu ajunge la Barbizon spre sfarsitul perioadei de glorie a "Scolii" (1862), cand pictorii aveau deja un statut, iar oficialitatile incepeau sa le recunoasca meritele si sa le cumpere lucrari. Pictorul a asimilat de la fiecare ceea ce i se potrivea, insusindu-si obiectivul comun: redarea cat mai fidela si autentica a naturii. Redescoperirea farmecului naturii si observatia realista au deschis pentru tanarul Grigorescu drumul spre desenul impresionist pe care il realizeaza exceptional.

Tematica inspirata de natura si viata taranilor este comuna pictorilor-gravori de la Barbizon si lui Grigorescu, insa modalitatea de a o exprima este diferita.
Grigorescu s-a oprit doar sporadic asupra gravurii. Acest procedeu complicat si anevoios nu a fost probabil potrivit cu modalitatea lui rapida de lucru si cu temperamentul sau impetuos, astfel incat el se dedica unei vaste activitati de desenator.

Lucrarile prezentate in expozitie au fost selectate dintr-un bogat patrimoniu de desen grigorescian si gravura franceza din colectiile Muzeului National de Arta al Romaniei. Cele mai multe lucrari ale artistilor francezi au fost achizitionate de doctorul Ion Cantacuzino (1863-1934) la Paris, pe parcursul unei lungi perioade, incepand inca din anii studiilor si pana in preajma primului razboi mondial.

Aceasta este cea de-a unsprezecea expozitie organizata de Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei si face parte dintr-un ciclu dedicat tehnicilor grafice.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod