Palatul Cesianu-Racoviţă a fost aseară gazda vernisajului expoziţiei intitulată ''Fragmente din viaţa maestrului Sergiu Celibidache'', ce reuneşte printre cele peste 100 de lucrări expuse, atât fotografii clasice, cât şi fotografii realizate artizanal, pe lemn. Fotografiile, prezentate în premieră pentru România, portretizează cronologic întreaga viaţă a lui Sergiu Celibidache şi fac parte din colecţia personală a familiei Celibidache.
Serge Ioan Celibidache, preşedintele Fundaţiei Sergiu Celibidache şi fiul marelui artist, a mulţumit la vernisaj primarului general al Capitalei, Sorin Mircea Oprescu, pentru sprijinul acordat în organizarea festivalului şi i-a oferit în semn de recunoaştere moneda aniversară Sergiu Celibidache, emisă de Banca Naţională a României: „M-am implicat personal pentru ca acest eveniment să aibă loc şi aş dori să reîntăresc dorinţa mea de a rămâne apolitic. Dar, când o personalitate politică ne-a susţinut în felul în care Primarul General, Sorin Mircea Oprescu, a făcut-o de mai bine de un an, vreau să-i mulţumesc pentru dedicaţia sa şi pentru eforturile depuse. Domnule Primar, aş dori să vă înmânez moneda realizată de Banca Naţională a României, readucându-l pe tatăl meu în mediul românesc din care face parte, cu toată recunoştinţa mea şi a familiei mele”.
La rândul său, Primarul Capitalei a declarat că se simte onorat să primească moneda: „Mă simt onorat să primesc această monedă. Îmi doresc ca şi în viitor să repetăm ceea ce astăzi se întâmplă aici, şi mă refer la tot ceea ce înseamnă amintirea maestrului şi la tot ceea ce a însemnat şi înseamnă Sergiu Celibidache pentru români. Sunt bucuros că am putut să participăm în mod direct, iar astăzi, Bucureştiul să fie gazda acestui festival. Având în vedere ca Festivalul “George Enescu” are loc o dată la doi ani, era nevoie în Bucureşti şi de Festivalul “Sergiu Celibidache”. Este un eveniment dedicat cetăţenilor Bucureştiului şi românilor, în general, pentru că cei din afara graniţelor au aflat cu mult înaintea noastră cât de mare a fost Maestrul. Contează rezultatul şi contează că şi astăzi sunt foarte mulţi oameni prezenţi aici. Vă promit că eu rămân acelaşi om care a fost educat să sprijine cultura, mai ales pentru că avem cu ce ne mândri. Cine nu îşi aduce aminte de valori, nu face altceva decât să nu se respecte pe sine. Ar fi păcat ca generaţiile viitoare să afle de la alţii, şi nu de la noi, care sunt valorile româneşti’’, a completat Sorin Oprescu.
La eveniment au luat cuvântul şi reprezentanţii Atelierului Wood Be Nice, artiştii Andrei Cornea şi Daniel Loagăr, Andra Lazăr de la F64 Studio şi preşedintele Artmark, Manuela Plăpcianu. Evenimentul a fost deschis de către directorul de comunicare al Festivalui Sergiu Celibdiache, Adela Vrînceanu.
Expoziţia va putea fi vizitată până la data de 27 mai 2012, la Galeriile Artmark, Palatul Cesianu-Racoviţă (strada C.A. Rosetti 5, sector 1, Bucureşti).
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională. În cei patru ani de existenţă, Artmark a organizat peste 50 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare aprox. 5.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 5,5 milioane de euro în 2010 la 11 milioane de euro în 2011 – într-o piaţă a vânzărilor publice care a crescut de la aproximativ 8,3 milioane euro în 2010 la aprox. 14 milioane euro în 2011. Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. În 2010 şi 2011, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară.
F64 Studio, lider pe piața echipamentelor foto-video din România, deține cel mai mare magazin online de profil pe piața românească de comerț electronic: www.F64.ro. În prezent este magazinul cu cel mai mare spaţiu comercial dedicat echipamentelor foto-video din sud-estul Europei, în Bd.Unirii 45, magazin cu program extins, deschis în fiecare zi a săptămânii (inclusiv sâmbătă și duminică). F64 Studio înseamnă atât un spațiu fizic pentru o gamă variată foto-video, cât și un magazin online, pentru clienții care agreează sistemul plăților online și al livrărilor la domiciliu sau al celor din provincie. Dacă sunteți fani ai fotografiei, puteți găsi o sumedenie de informații interesante despre arta și tehnica fotografică și pe contul oficial Facebook: https://www.facebook.com/F64Studio.
Atelierul Wood be Nice este atelierul care a luat naştere din pasiunea celor doi artişti vizuali Daniel Loagar şi Andrei Cornea pentru imagine şi crearea ei, prin imagine înţelegându-se fotografie, transfotografie, colaj şi instalaţie. Filosofia ideii de fotografie pe lemn a venit din dorinţa de readucere a fotografiei în lumea palpabilă – un fel de repunere în drepturi a imaginii ce a devenit în secolul nostru aproape exclusiv virtuală, şi transformarea imaginii în obiect de artă. Astfel, interacţia dintre imagine şi fibrele lemnului (vizibile prin imagine) – dă noi valenţe fotografiei iniţiale – augumentând-o sau schimbându-i subtil sensul iniţial. Rezultatul - fotografia pe lemn – are un aspect androgin între fotografia de epocă şi pictura pe lemn vechi. Pe o parte, este un mediu arhaic ce întoarce arta spre inocenţă, iar pe de altă parte materialitatea lui dă greutate imaginii invitând-o la nemurire. Însă dezinvoltura sub care se înfăţişează fotografia pe lemn poate fi atinsă doar prin munca noduroasă şi pasiunea la care s-au dedat primii artizani ai lumii. Alte detalii despre proiectele în lucru ale Atelierului Una Isola Muy Hermosa, pot fi găsite pe www.woodbenice.com şi pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/pages/AtelierUnaIsolaMuyHermosa/181464005234045.
Evenimentul face parte din Festivalul Sergiu Celibidache, ediţia I.
Festivalul „Sergiu Celibidache 100” este organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti.
Expoziţia „Fragmente din viaţa maestrului Sergiu Celibidache” e deschisă publicului larg
Palatul Cesianu-Racoviţă a fost aseară gazda vernisajului expoziţiei intitulată ''Fragmente din viaţa maestrului Sergiu Celibidache'', ce reuneşte printre cele peste 100 de lucrări expuse, atât fotografii clasice, cât şi fotografii realizate artizanal, pe lemn. Fotografiile, prezentate în premieră pentru România, portretizează cronologic întreaga viaţă a lui Sergiu Celibidache şi fac parte din colecţia personală a familiei Celibidache.