Evenimente din cadrul Festivalului Filmului European

Facebook Twitter Comenteaza
Cinefilii din Romania au posibilitatea sa participe la cea de-a XII-a editie a Festivalului Filmului European, organizata de Institutul Cultural Roman cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene.

Evenimentul este realizat cu participarea ambasadelor si institutelor culturale ale statelor europene, a Uniunii Cineastilor din Romania si a Muzeului Taranului Roman. Cele 39 de filme sunt propuse si oferite de ambasadele statelor membre si de Independenta Film. Tarile care participa la festival sunt: Austria, Belgia, Cehia, Croatia, Danemarca, Elvetia (cu participare in premiera la Festival), Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia,
Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia si Ungaria.

In Anul European al Dialogului Intercultural, selectia prezentata in cadrul Festivalului cuprinde atat filme de fictiune cât si documentare, a caror tema centrala este dialogul intre comunitatile care alcatuiesc mozaicul etnic si cultural european.
Ambasadorul pentru Romania al acestei initiative a Uniunii Europene, regizorul Radu Mihaileanu, va fi prezent la gala de deschidere.

Cristian Mungiu, ambasador onorific al Festivalului, s-a implicat in activitatile de promovare a evenimentului, realizand spotul Festivalului, care poate fi vizionat si pe website-ul oficial www.festivalulfilmuluieuropean.ro.

Deschiderea festivalului va avea loc joi, 8 mai, ora 19.00, la Sala Palatului, cu o seara de gala la care va fi prezentat filmul "Cuscus cu chefal" ("La graine et le mulet", Franta, 2007), care a obtinut Premiul special al juriului la Festivalul de film de la Venetia, 2007. Regia filmului este semnata de Abdellatif Kechiche, cineast distins cu numeroase premii internationale.

In cadrul Festivalului va avea loc avanpremiera filmului "Podul de flori" al cineastului roman Thomas Ciulei (vineri, 9 mai, ora 20.00, Cinema Studio), pelicula ce va deschide, de asemenea, si editia locala din Iasi, de miercuri, 28 mai.

Sambata, 10 mai, va avea loc inaugurarea unui spatiu de proiectie nou pentru cinefilii din Bucuresti, "noul cinematograf al regizorului roman", sala Horia Bernea de la Muzeul Taranului Roman, un cinema unde programarea este facuta de 10 dintre cei mai buni regizori romani.
Inaugurarea se va face cu proiectia
coproductiei europene "Obiecte pierdute", o colectie de sase scurtmetraje realizate de regizori din Europa Centrala si de Est. La eveniment va fi prezent
Cristian Mungiu, realizator al unuia dintre episoade.

Regizorul slovac Martin Repka va fi prezent la proiectia filmului "Intoarcerea berzelor", pe care l-a realizat in 2007. Evenimentul va avea loc duminica, 11 mai, ora 18.00, la Cinema Studio.

Csaba Bollok, regizorul si scenaristul filmului maghiar "Calatoria Iskai", va fi prezent la proiectia care va avea loc joi, 15 mai, la Muzeul Taranului Roman.

Gala de inchidere va avea loc duminica, 18 mai, ora 21.15, la Muzeul Taranului Roman, cu proiectia filmului "De partea cealalta" (Germania, 2007), in regia lui Fatih Akin.
Cu acest prilej va fi decernat Premiul publicului, oferit de Orange.

La Bucuresti, festivalul se desfasoara in perioada 8–18 mai, la Cinema Studio si la Muzeul Taranului Roman, unde vor avea loc proiectii in aer liber si in interior (sala Horia Bernea).

In tara, Festivalul va fi prezent la Timisoara (21–23 mai, Cinema City), la Craiova (23–25 mai, cinematografele Patria si Modern) si la Iasi (28–30 mai, Cinema City).

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod