Piesa "Miracle", interpretată de Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu (Ovi), a fost compusă de Ovidiu Cernăuţeanu, Phillip Halloun, Victor Forberg Skogberg şi Frida Amundsen.
Melodia care va reprezenta România la Eurovision a fost aleasă în urma punctajului primit de la juriul de specialitate (50%) şi prin televoting (50%).
Juriul selecţiei naţionale a Eurovision a fost format din Mădălin Voicu (preşedintele juriului), Alexandra Cepraga, Nico, Nancy Brandes şi Bobby Stoica.
Mădălin Voicu a anunţat pe scena de la Braşov direct melodia câştigătoare a selecţiei naţionale, respectiv "Miracle", interpretată de Paula Seling şi Ovi.
În urma televotului, pe primele trei locuri s-au clasat: Mirela Vaida Boureanu (12 puncte), Paula Seling şi Ovi (10 puncte) şi Anca Florescu (8 puncte).
După anunţarea câştigătorului selecţiei naţionale a Eurovision, Ovi a spus: "Vă mulţumim din suflet. Suntem onoraţi. Ne-aţi pus o povară mare pe umeri".
La rândul său, Paula Seling a spus că "se întâmplă miracole, momente ca acesta". Ea a mulţumit celorlalţi concurenţi pentru show-ul pe care l-au făcut şi pentru fiecare clipă frumoasă pe care au oferit-o telespectatorilor. "Vă promitem că vom face tot ce putem ca să vă facem mândri că ne-aţi ales pe noi", a mai spus Paula Seling.
Conform tragerii la sorţi a ordinii de intrare în concurs a finaliştilor Eurovision România, artiştii au cântat în următoarea ordine: Paula Seling & Ovi, Bere Gratis, The dAdA, The Zuralia Orchestra, Vizi Imre, Anca Florescu, Silvia Dumitrescu, Renée Santana feat. Mike Diamondz, Ştefan Stan feat. TeddyK, Naomy, Vaida, Marcel Crăciunescu.
Vaida a fost concurenta aleasă de public să reprezinte România la finala de la Copenhaga. Înainte de închiderea votului publicului, ea era pe primul loc, cu un 7.464 de voturi din partea publicului.
Paula Seling şi Ovi au obţinut, însă, mai multe voturi din partea juriului.
Selecţia naţională s-a desfăşurat la Braşov, la Teatrul Sică Alexandrescu.
În spectacolul din 1 martie, cele mai bune 12 melodii anunţate au fost supuse jurizării publicului larg, dar şi votului juriului de specialitate, ponderea televotului fiind de 50%, la fel ca în cazul votului juriului.
Concursul cântecului european se va desfăşura, în 2014, la Copenhaga, în Danamarca, în 6, 8 şi 10 mai. Eurovision Song Contest 2014 se va desfăşura în Copenhaga, după ce ediţia de anul trecut a concursului a fost câştigată de Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei, cu piesa "Only Teardrops".
România va participa în cea de-a doua semifinală a concursului, cea din 8 mai, alături de Norvegia, Israel, Georgia, Austria, Lituania, Polonia, Malta, Macedonia, Finlanda, Irlanda, Slovenia, Belarus, Grecia şi Elveţia.
Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, s-a clasat pe locul al 13-lea în concursul a cărui finală a avut loc, în luna mai, la Malmö Arena (Suedia). Cezar a participat la Eurovision 2013 cu piesa "It's My Life" (muzică şi versuri Cristian Faur).
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.
Foto: Mediafax