Mobbing-ul sau hartuirea psihologica la locul de munca a devenit o constanta in viata companiilor atat in mediul privat, cat si in sectorul public. Cu toate acestea, in Romania se vorbeste foarte putin despre acest fenomen cu consecinte extrem de grave asupra sanatatii si capacitatii de munca a angajatilor. Proiectul "Femeia conteaza!" isi propune sa traga un semnal de alarma asupra fenomenului si sa propuna modalitati de sprijin si aparare a victimelor.
O ancheta efectuata la nivelul UE a aratat ca 9% din angajatii din Uniunea Europeana, respectiv 12 milioane de persoane, au afirmat ca au fost supusi hartuirii morale la locul de munca. Criza economica, teama de a nu-si pierde locul de munca ii determina pe multi sa nu ia atitudine. Pe termen lung, o asemenea abordare a problemei nu poate duce decat la amplificarae consecintelor produse de mobbing (scaderea stimei de sine, sentimente de autoculpabilizare, depresii, insomnie, comportament anormal si pierderea eficientei in munca, stress acut, stress porttraumatic).
In Romania, Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii desfasoara prima cercetare privind fenomenul de mobbing din tara noastra. Cercetarea este parte integranta a proiectului "Femeia conteaza!", rezultatele obtinute urmeaza sa fie date publicitatii in luna septembrie. Concomitent va fi elaborat un Cod de Conduita care va sta la baza actiunilor de recunoastere si prevenire a cazurilor de hartuire psihologica.
In absenta unei legi specifice, functia indeplinita de acest Cod este cu atat mai importanta cu cat poate avea un rol major n cazurile care ajung in justitie. Unul dintre instrumentele care vine in sprijinul angajatilor si cazurilor de mobbing este Codul Muncii, prin Art.6 - "Orice angajat care presteaza o munca beneficiaza de conditii de munca adecvate activitatii desfasurate, de protectie sociala, de securitate si sanatate in munca, precum si de respectare a constientei si demnitatii sale, fara nicio discriminare".
Esti victima a mobbing-ului? Ia atitudine! Te poti apara
de Nicoleta Tarantus, 16 Iulie 2010
Comentarii (1)
http://mobbingsoft.wordpress.com/
Posteaza comentariu