Două membre ale trupei punk ruse Pussy Riot au fugit din Rusia, pentru a scăpa de ancheta judiciară demarată după participarea formaţiei la o manifestare anti-Putin organizată într-o catedrală din Moscova în luna februarie.
Anunţul a fost făcut de formaţia Pussy Riot pe contul său de Twitter: "Două dintre membrele trupei noastre au reuşit să fugă din ţară şi să scape astfel de ancheta judiciară. Ele vor recruta feministe din străinătate pentru a organia noi acţiuni", relatează cotidianul francez Le Figaro, citat de agenţia Mediafax.
Trei cântăreţe din acest grup, alcătuit exclusiv din femei, au fost condamnate pe 17 august la doi ani de închisoare fiecare, pentru că au participat la o "rugăciune punk" împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, o pedeapsă care i-a adus guvernului rus numeroase critici din străinătate.
Condamnate în primă instanţă, Nadejda Tolokonnikova, în vârstă de 22 de ani, Ekaterina Samuţevici, în vârstă de 30 de ani, şi Maria Alehina, în vârstă de 24 de ani, şi-au exprimat deja intenţia de a face apel.
Poliţia moscovită a anunţat în această săptămână că a ordonat căutarea celorlalte membre ale trupei Pussy Riot, informează Mediafax.
Pe 21 februarie, cinci femei care purtau cagule pe faţă au ocupat altarul Catedralei Hristos Mântuitorul din Moscova. Imitând o rugăciune, ele au invocat-o, pe ritmuri punk, pe Fecioara Maria, rugând-o "să îl alunge pe Putin" (de la putere, n.r.) şi au fost în cele din urmă evacuate de agenţii de securitate.
În afară de cele cinci tinere femei, şi alte persoane - al căror număr exact nu este însă cunoscut - au participat la acea acţiune şi au filmat scena petrecută în catedrală.
Soţul Nadejdei Tolokonnikova a declarat pentru agenţia de presă Reuters că cele două membre ale grupului care au reuşit să fugă din Rusia au participat într-adevăr la manifestarea organizată în Catedrala Hristos Mântuitorul.
"Ele au devenit discrete pentru moment, pentru că poliţia din Moscova le caută. Se află într-un loc sigur, unde poliţia rusă nu va putea să le atingă", a spus Piotr Verzilov.
"Însă nu trebuie să uitaţi că 12 sau 14 membre se află încă în Rusia şi că ele continuă să participe în mod activ la viaţa grupului", a adăugat el.
Înainte de condamnarea celor trei cântăreţe, Vladimir Putin declarase că ele nu ar trebui să fie sancţionate "prea sever". Pentru Kremlin, criticile exprimate de ţările occidentale, dar şi de numeroşi artişti de prim rang precum Madonna, Yoko Ono, Sting şi Paul McCartney ascund în spatele lor motive politice.
Potrivit legislaţiei ruse, pedeapsa maximă pentru huliganism este de şapte ani de închisoare.
Foto: AFP / Mediafax