"De amorul artei" - numar record de vizitatori

Facebook Twitter Comenteaza


Cu ocazia celei de-a patra editii a Noptii muzeelor, desfasurata sambata, 17 mai 2008, Muzeul National de Arta al Romaniei a atras un numar de peste 15000 de vizitatori. Muzeul a oferit intrare libera in galeriile permanente intre orele 16.00 - 02.00 si un program de spectacole de animatie teatrala, sunet si lumini, intitulat "Confesiuni de amorul artei" intre orele 19.00 - 03.00.

Carmen Lidia Vidu, regizorul evenimentului a definit conceptul manifestarii pregatite pentru aceasta ocazie drept un tribut adus picturii printr-un spectacol de lumini arhitecturale, tablouri regandite la  dimensiuni umane, povesti picturale si little opera".


Special pentru Noaptea muzeelor regizoarea Carmen Lidia Vidu "a scos din rama" tablourile si le-a adus pe scena. In Curtea de onoare au avut loc doua performance-uri pantomima "Grup de muzicanti" si "Confidente" inspirate de tablourile omonime semnate de Magdalena Radulescu si Aman Jean. Acestea au fost interpretate de actori profesionisti (Raluca Botez, Toma Cuzin, Stefan Ruxanda, Toni Dumitrescu, Adriana Butoi, Andreea Paduraru) pe doua scene diferite, amenajate langa intrarile in Galeria de Arta Europeana si Galeria Nationala.


Publicul a luat parte la feeria din Curtea de onoare a Palatului regal, animata in aceasta noapte cu sprijinul Teatrul National Bucuresti de jocuri de lumini pe cladire, muzica, ghirlande luminoase si personaje din tablouri. Mai mult decat atat, a putut intra in cadru dand viata scenei "Pe terasa la Sinaia" compusa de pictorul Theodor Aman si reprodusa la scara umana de artistul Felix Dogaru. Tot in curtea muzeului a avut loc Little Museum Opera: un miniconcert de muzica clasica si opereta.

In fiecare galerie a muzeului, publicul a avut ocazia sa (re)descopere lucrari de arta binecunoscute intr-o ambianta noua, realizata prin lumini, colaje muzicale si proiectii video (sound design: Ovidiu Chihaia si VJ: Cristian Gherghel, Rares Avram).

Continuand parcursul prin muzeu, publicul a avut surpriza sa constate ca tablourile pot vorbi: prin intermediul momentelor sonore (soundbytes) "Femeie pe canapea" si "Primavara", tablourile lui Maurice Brianchon si Stefan Luchian au devenit graitoare prin prelungirea povestii dincolo de rama cu ajutorul scenografiei si al sunetului.

Muzeul Colectiilor de Arta si-a prelungit programul cu ocazia Noptii muzeelor, ramanand deschis intre orele 16.00-02.00 si avand un numar de 5000 de vizitatori.
Evenimentul a fost integrat proiectului Noaptea muzeelor - Circuit pentru publicul bucurestean, coordonat de Muzeul National de Arta al Romaniei si finantat de AFCN.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alexandra pe 21 Mai 2008, 14:30
    o incercare de a ne culturaliza..

    imi pare rau ca pot spune ca a fost un esec aceasta noapte alba a muzeelor. mii de oameni s-au calcat in picioare ca sa vada aproape nimic. nu doar ca nu apucai sa vezi mare lucru din cauza multimii de oameni si a dorintei organizatorilor de a te trimite mai repede catre iesire ca sa mai intre si altii, dar ne dam seama si ca, intrand in muzeele noastre, vedem aceleasi lucruri, expozitii, obiecte, ca acum 10 ani. aproape nimic schimbat, nimic nou, nimic interesant cu adevarat, totul pustiu aproape, cu puternic iz comunist... regret, am putea face mult mai mult, dar.. cui ii mai pasa?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod