Cele mai neobișnuite tradiții de Crăciun de pe mapamond

Crăciunul este sărbătorit în nenumărate moduri în diferite colțuri ale lumii, unele dintre aceste tradiții fiind cu adevărat bizare.
Iată câteva dintre cele mai neobișnuite obiceiuri de Crăciun de pe glob.
 

Tio de nadal - Catalonia, Spania

 
În Catalonia, există o tradiție numită "Tio de Nadal" sau "Bușteanul de Crăciun". Este vorba despre un buștean de lemn pe care este desenată o față zâmbitoare. Începând cu data de 8 decembrie, copiii îl "hrănesc" zilnic și îl acoperă cu o pătură pentru a nu i se face frig. Pe 24 decembrie, copiii îl lovesc cu bețe, cântând cântece tradiționale, pentru ca Tio de Nadal să "defecheze" dulciuri și mici cadouri.
 

Krampus - Austria și Regiunile Bavareze

 
În contrast cu figura iubitoare și generoasă a lui Moș Crăciun, Krampus este un demon înfricoșător care vizitează copiii neascultători. În prima săptămână a lunii decembrie, bărbați costumați în Krampus străbat străzile, speriind copiii pentru a-i face să se poarte frumos.
 

KFC la Crăciun - Japonia

 
În Japonia, unde Crăciunul nu este o sărbătoare tradițională, o campanie de marketing extrem de reușită a făcut ca masa de Crăciun să fie asociată cu... KFC! Mulți japonezi fac precomenzi cu luni înainte pentru a se asigura că pot savura puiul prăjit de la KFC în ziua de Crăciun.
 

Păianjenii decorativi - Ucraina

 
În Ucraina, este o tradiție să se decoreze bradul de Crăciun cu păianjeni artificiali și pânze de păianjen.
Această tradiție are rădăcini într-o poveste populară despre o văduvă săracă care nu și-a putut permite să decoreze bradul, dar s-a trezit în dimineața de Crăciun cu bradul strălucind, decorat de păianjeni cu pânzele lor.
 

Înotul de Crăciun - Țările nordice

 
În țările nordice, cum ar fi Finlanda și Suedia, o tradiție neobișnuită de Crăciun implică scufundări în apele reci. Practicată de obicei în Ajunul Crăciunului sau în prima zi de Crăciun, această tradiție constă în scufundarea rapidă în apele înghețate ale lacurilor, râurilor sau mărilor. În ciuda temperaturilor scăzute, entuziaștii acestei tradiții susțin că experiența este incredibil de revigorantă și reprezintă un mod eficient de a stimula circulația sângelui și de a îmbunătăți sănătatea generală.
 

Alergarea cu torțe - Scoția

 
În unele părți ale Scoției, există tradiția alergării cu torțe în ajunul Crăciunului. Participanții, purtând costume de vikingi și torțe aprinse, defilează pe străzi pentru a alunga spiritele rele și a aduce lumină și speranță în noul an.
 

Aruncarea pantofilor - Republica Cehă

 
În Republica Cehă, există o tradiție de Crăciun pentru femeile necăsătorite.
Ele stau cu spatele la ușă și aruncă un pantof peste umăr. Dacă vârful pantofului aterizează cu fața spre ușă, se spune că se vor căsători în anul următor.
 

Festivalul Lanternelor - Filipine

 
În Filipine, Festivalul Lanternelor, cunoscut ca "Ligligan Parul", se sărbătorește în orașul San Fernando. Acest festival anual prezintă lanterne gigant, colorate și foarte elaborate, care sunt expuse într-o paradă spectaculoasă. Lanternele reprezintă steaua de Crăciun și sunt un simbol al speranței și bucuriei.
 

Pisica Yule - Islanda

 
În Islanda, o tradiție interesantă de Crăciun presupune ca fiecare persoană să primească un articol de îmbrăcăminte nou ca dar festiv, pentru a evita să devină cina de Crăciun a Pisicii Yule. Se spune că această pisică uriașă umblă prin ținuturile înghețate ale Islandei în perioada Crăciunului. Legenda a fost inițial folosită de fermieri ca mod de a „încuraja” munca asiduă a angajaților lor – cei care munceau mult  primeau haine noi, cei ce leneveau, riscau să devină prada pisicii Yule. 
 

Bătaia cu apă - Slovacia și Cehia

 
În Slovacia și unele părți ale Cehiei, există o tradiție neobișnuită în Ajunul Crăciunului, unde bărbații stropesc femeile cu apă și le lovesc ușor cu vergi făcute din nuiele.
Se crede că acest obicei aduce sănătate și frumusețe femeilor în anul ce urmează.
 

Capra de Crăciun - Scandinavia

 
În țările scandinave, există tradiția "Julbocken" sau Capra de Crăciun. Originară din mitologia nordică, această tradiție include crearea unor capre mari din paie, care sunt expuse în orașe și case. Capra de Crăciun era inițial un simbol al lui Thor, dar acum este asociată mai mult cu sărbătorile de iarnă.
 

Festa dei sette pesci – Italia

 
Tradiția "Festa dei sette pesci" este o parte esențială a sărbătorilor de Crăciun în multe regiuni din sudul Italiei. Sărbătorită în Ajunul Crăciunului, această tradiție culinară presupune pregătirea unui festin impresionant, care cuprinde minimum șapte feluri de mâncare bazate pe pește. 
 

Mari Lwyd - Țara Galilor

 
Una dintre cele mai vechi și pitorești tradiții de Crăciun din Țara Galilor este "Mari Lwyd". Acest obicei implică purtarea unui schelet de capră ornamental de către un grup de colindători, care merg de la o casă la alta cântând colinde tradiționale. În fața fiecărei case, ei inițiază un fel de "duel" cu gazdele, așteptând ca acestea să răspundă cu versuri improvizate.
Această interacțiune continuă până când gazdele deschid ușa, invitând colindătorii înăuntru pentru a-i servi cu mâncăruri tradiționale și băuturi.
 

Aruncarea Pantofului - Grecia

 
În Grecia, se păstrează un obicei interesant în Ajunul Crăciunului. Copiii participă la o tradiție în care își aruncă pantofii peste pragul ușii casei. Se crede că modul în care pantoful aterizează poate prezice norocul și evenimentele care urmează să se întâmple în anul ce vine. Dacă partea din față a pantofului este îndreptată spre interiorul casei atunci când aterizează, se consideră că acesta este un semn bun, prevestind noroc și prosperitate pentru anul ce urmează.
 
Tu ce tradiții neobișnuite de Crăciun știi? 

15 Decembrie 2023