Acesta a fost botezat de către Sfântul Ioan în apele Iordanului, această acțiune fiind văzută ca o naștere spirituală a fiului lui Dumnezeu. Odată cu această zi de sărbătoare, credincioșii respectă anumite obiceiuri și tradiții, care se spune că îi ajută în anul nou să fie mai fericiți, mai sănătoși și mai bogați (spiritual sau material). Iată care sunt aceste datini care încă se respectă și în zilele noastre!
Ce obiceiuri și tradiții trebuie să respecți de Bobotează?
1. Nu se spală rufe de Bobotează.
Această tradiție nu se aplică doar Bobotezei, ci majorității sărbătorilor cu cruce roșie din calendarul creștin-ortodox. În mod tradițional, preoții sfințesc apele pe data de 6 ianuarie și oferă agheasmă credincioșilor.
De aceea, se spune că spălarea rufelor sau chiar și spălarea părului pe această dată duce la murdărirea apei sfințite. O altă datină răspândită în popor este legată de uscarea rufelor. Se spune că nu este bine să întinzi rufele la uscat de Bobotează, deoarece diavolii se ascund sub ele.2. Nu se împrumută bani de Bobotează.
O altă tradiție este legată de partea materială a vieții credincioșilor. Se spune că, dacă dai bani cu împrumut pe 6 ianuarie, există probabilitatea ca tot anul să repeți această experiență și să atragi pagubele materiale în viața ta.
De asemenea, bătrânii spun că certurile în familie trebuie evitate în această zi, pentru a nu duce la despărțiri.3. Nu se vorbesc alte persoane de rău.
Știi expresia "Cine sapă groapă altuia, cade singur în ea"? Cu toate că ar trebui să te ghidezi după această gândire în orice zi din an, nu doar de Bobotează, pe data de 6 ianuarie, credincioșii sunt de părere că nu ar trebui să le dorești răul altor persoane, deoarece acest lucru se poate întoarce împotriva ta.
4. Nu se mănâncă înainte ca preotul să sfințească mâncarea.
Mulți dintre credincioși așteaptă venirea preotului, care sfințește bucatele de pe masă și locuința, înainte de a începe să mănânce. De asemenea, se spune că alimentele care rămân după masa de Bobotează, pot fi oferite animalelor, pentru a aduce sănătate și noroc în anul ce urmează.
5. Nu se închide ușa preoților.
În ajunul Bobotezei, preoții trec pe la enoriași cu crenguțe de busuioc și agheasmă, pentru a le sfinți casele. Se spune că persoanele care nu deschid ușa preoților vor fi urmărite de ghinion pe tot parcursul anului.