Muzeul National de Arta al Romaniei invita la descoperirea tuturor secretelor capodoperei renascentiste semnate de Antonello da Messina - "Portret de barbat", expusa pentru prima data in Romania.
Duminica, 20 si 27 iulie, de la ora 11.30 este randul acestei lucrari deosebite sa stea sub lupa specialistilor muzeului pentru a fi analizata si interpretata. Lucrarea provine de la Galeria Borghese din Roma si va ramane la Bucuresti pana pe 27 iulie.
Antonello da Messina (1430-1479) este cel mai important pictor al sudului Italiei din secolul al XV-lea si o figura marcanta a Renesterii italiene. El a fost influentat de lucrarile pictorilor flamanzi, acordand o atentie speciala detaliilor si jocului luminii pe suprafete.
De la maestrul flamand Jan van Eyck Antonello a preluat tehnica picturii in ulei pe care a introdus-o la Venetia. Cunostintele lui au fost transmise mai multor pictori contemporani, influentand in mod semnificativ scoala de pictura venetiana.
In general, figurile pe care Antonello le picteaza sunt scaldate de o lumina puternica, evidentiind trasaturile lor, precum si fiecare detaliu al vesmintelor. In portretele sale foloseste cu precadere semi-profilul, tipic scolii flamande de pictura, spre deosebire de majoritatea artistilor italieni renascentisti care pictau personajele din profil.
Lucrarea "Portret de barbat" de la Galeria Borghese, expusa la MNAR timp de o luna, este caracterizata de un puternic realism si este ilustrativa pentru tehnica folosita de Antonello da Messina. Aceasta opera se va afla astfel intr-un dialog la distanta cu picturile expuse in Galeria de Arta Europeana a MNAR, in salile dedicate Scolii italiene, datorate la randul lor unor nume sonore precum: Domenico Veneziano, Antonello da Saliba, Bernardino Luini, Bernardino Licinio sau Tintoretto.
Posteaza comentariu