La doar 24 de ani, autoarea Augustina Șiman va lansa în România “Cămașa Lui”, cea mai bine vândută carte din Republica Moldova. “Cămașa Lui” s-a vândut în peste 15.000 de exemplare, a avut parte de o lansare la Chişinău, unde au participat peste 200 de cititori, și va fi lansată şi în România la Editura Librex. O dată cu ea, vine și o nouă inovație în literatură: este prima carte în baza căreia a fost făcut un videoclip literar -- textul final al cărţii „Şapte” transformat în mesajul cărţii: există viaţă chiar şi după o mare iubire.
Cămașa lui, cartea despre dragoste, renaştere şi El, a luat cu asalt cititorii din Republica Moldova iar acum a ajuns și în România, la editura Librex. Semnată de către tânăra autoare Augustina Șiman, Cămașa lui a fost numită de criticii literari “cartea care îți va schimba destinul.” Volumul se bucură de un succes enorm, datorat în bună parte numelui sonor al autoarei în Republica Moldova şi efortului său creativ uriaş de a revoluţiona literatura prin tematicile abordate şi noile forme pe care le aduce cititorilor: recitaluri audio şi videoclipuri literare. Tânăra este prima femeie din Republica Moldova care a fost numita cavaler al Ordinului Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru Mireni.
Numărul comenzilor pentru Cămașa lui a trecut de 15.000 de exemplare. Cartea este a treia operă din partea autoarei basarabence, și prima care va fi publicată în România. Augustina este responsabilă pentru noul trend inovativ în artă denumit eseul cinematografic sau videoclipul literar. Ea a creat audiobook-ul “Parfumul” și videoclipurile literare Şapte şi Parfumul. Şapte aduce la viaţă printr-un scenariu profund, textul de conchidere al bestseller-ului din Republica Moldova: Cămașa Lui.
Definit de către autoare ca fiind un proiect literar unic, videoclipurile literare reprezintă asocierea artistică între discursul eu-lui narativ cu imagini care oglindesc cele spuse, cel puţin într-un fragment de carte audio-video. Șapte este descris sub forma unui videoclip literar, o revoluție în modul în care înțelegem cărțile. Este al doilea videoclip literar din istoria literaturii, plin de metafore și simboluri, gata de descifrat pentru cei îndeajuns de curajoși să le înțeleagă semnificația.
Cartea a fost realizată pe parcursul a trei ani și este, în esență o culegere de solilocvii, de texte scurte, care explorează conexiunea dintre femeie și bărbat, la un nivel intim, aproape sacru. Este o cercetare a modului în care conexiunea evoluează, cronologic, din punct de vedere sentimental: speranță, neîncredere, salvare, trădare și un amalgam de sentimente care nasc conceptul de cuplu, pînă la definirea unei certitudini: există viaţă chiar şi atunci cînd nu mai există Cămaşa lui.
Conform autoarei, cartea abordează cele 4 dimensiuni ale iubirii: Eros (o iubire pasională); Philia (afecțiunea sinceră, intimitatea); Storge (iubirea necondiționată) și Agape (iubirea sacrificială). Titlul Cămașa lui se referă la transformările pe care femeile le suferă sub cămașa bărbatului iubit. Fie că acesta e potrivit sau nu pentru ea, influența lui îi poate schimba destinul și o modelează ca persoană. Potrivit spuselor sale: “Titlul „Cămașa lui” este o invitație către ce poate deveni o femeie pe sub cămașa bărbatului, potrivit sau nepotrivit, pe care îl iubește, despre cum „Cămașa lui” poate schimba destinul ei, răsturna tot crezul ei de viață și despre cum o poate reinventa. Titlul sugerează voluptate și senzualitate,denotă o ușoară alură de confesiune, dar, mai presus de atât, oferă un fragment de intuiție cititorului, deoarece este vorba despre „El” sau „Ei”, despre bărbați altfel spus – și nu este o prezumție greșită.
Criticii numesc lucrările Augustinei “proză poetică” datorită tehnicilor de poezie pe care le folosește în frazele sale, le dă viaţă şi „suflet” prin metafore şi epitete. O fană înfocată a poeziei, Augustina a scris doar versuri până la vârsta de 19 ani. “Am vrut să creez o proză distinctă, prin care aș fi ușor de recunoscut în calitate de scriitoare”. A început să scrie de la vîrsta de 7 ani, iar până la 19 ani a făcut doar poezie. De patru ani scrie și proză și planifică să publice și a patra carte. La 19 ani a fost prima carte de solilocvii – „Încercări de a Trăi sau Prin Prisma Ochilor Albaștri”, la 22 a fost prima carte audio din Republica Moldova – „Parfumul ”, la fel, la 22 a fost videoclipul literar unic în istoria literaturii românești – „Parfumul”, iar la 23 de ani tînăra scriitoare a publicat „Cămașa lui” şi a lansat al doilea videoclip literar: Şapte.”
Este o feministă şi crede cu dedicaţie în faptul că femeia sec. XXI este emancipată, carieristă, curajoasă, motiv pentru care a devenit şi prima femeie din Republica Moldova cavaler al Ordinului Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru Mireni – ordin acordat graţie activităţii sale artistice de redactor al filmului „Basarabia – două veacuri de străinie”. Datorită ralizărilor sale şi tematicilor abordate în creaţiile sale de pe portalurile de lifestyle feminin din Republica Moldova, Augustina este considerată a fi o voce sonoră şi un exemplu al femeii moderne. Sensibilitatea și înclinația artistică a Augustinei este mai mult decât evidentă o dată ce iei în considerare realizările sale. La doar 24 de ani, ea se poate lăuda cu o adevărată carieră de scriitoare. Romanul este acum disponibil la precomandă pe Librex.ro.