Botezul bebelușului regal: doar 22 de invitaţi la ceremonie

Prinţul George, în vârstă de trei luni, care ar putea urca într-o bună zi pe tronul Marii Britanii, a fost botezat miercuri, cu apă din râul Iordan, la Londra, în cadrul unei ceremonii pe care părinţii săi, William şi Kate, au dorit-o cât mai intimă, în opoziţie cu fastul regal tradiţional.

Prinţul George şi-a făcut miercuri, la Londra, cea de-a doua apariţie publică, cu ocazia botezului său, oferind privitorilor imaginea unui chip dolofan şi purtând o rochiţă de botez din satin şi dantelă crem, o replică a aceleia purtate în 1841 de fiica cea mare a reginei Victoria.

Desprinzându-se de tradiţie, părinţii "bebeluşului regal", prinţul William şi soţia sa, Catherine, au optat pentru o ceremonie privată, lipsită de fastul familiei regale britanice, notează agenția Mediafax.

Doar 22 de invitaţi de prim rang, printre care regina Elizabeth a II-a, în vârstă de 87 de ani, şi soţul ei, prinţul Philip, în vârstă de 92 de ani, au asistat la această ceremonie religioasă, care a început la ora 14.00 GMT (17.00 ora României, n.r.) la Capela Regală de la Palatul Saint James din Londra.

Prinţul George, în vârstă de trei luni, al treilea în ordinea de succesiune la tronul britanic, a sosit la ceremonie în braţele tatălui său, care îl legăna, alături de Kate, care a purtat un taior de culoare bej, o creaţie a casei Alexander McQueen.

Părinţii prinţului George, în vârstă de trei luni, au ales şapte naşi de botez pentru fiul lor. Aceştia sunt în principal foşti colegi de şcoală şi prieteni vechi ai cuplului princiar britanic. Ca un semn al desprinderii de tradiţie, Zara Tindall, verişoara prinţului William, este singura naşă de botez a bebeluşului care provine din familia regală britanică.

Naşii prinţului George sunt Oliver Baker - pe care cuplul princiar l-a cunoscut la Universitatea St.

Andrews, Emilia Jardine-Paterson - o bună prietenă a ducesei Catherine, Hugh Grosvenor, Jamie Lowther-Pinkerton, Julia Samuel, William van Cutsem, dar şi Zara Tindall, verişoara prinţului William.

Cei şapte naşi de botez, ale căror nume au fost anunţate miercuri dimineaţă, demonstrează faptul că ducele şi ducesa de Cambridge au preferat să nu respecte tradiţia potrivit căreia naşii bebeluşilor princiari trebuie să provină din rândul familiei regale britanice sau din familiile regale străine, alegând în schimb prieteni apropiaţi cu rolul de a-l ghida în viaţă pe primul lor copil.

Prima apariţie publică a bebeluşului a avut loc la câteva zile după naşterea sa, de pe 22 iulie, la Londra, când părinţii săi l-au prezentat, cu multă mândrie, în faţa unei veritabile "armate" de jurnalişti reuniţi în faţa unei maternităţi londoneze. De atunci, familia princiară britanică a dorit să îi protejeze viaţa privată. Singurele fotografii difuzate ulterior au fost cele realizate de bunicul său pe linie paternă, Michael Middleton.

"Este pregătit", a declarat prinţul William cu puţin timp înainte de botezul fiului său, celebrat, aşa cum cere tradiţia, de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, care a botezat bebeluşul făcându-i un semn în formă de cruce pe frunte şi vărsând peste capul acestuia, de trei ori, apă din râul Iordan.

Câteva camere de filmat au fost autorizate pentru a surprinde sosirea şi plecarea cuplului princiar şi a invitaţilor lor, însă botezul s-a desfăşurat departe de privirile curioşilor.

Ceremonia religioasă va fi urmată de o recepţie la Clarence House, reşedinţa londoneză a prinţului Charles, în timpul căreia invitaţii vor putea să guste o parte din tortul de nuntă de la căsătoria lui William şi Kate, celebrată în aprilie 2011. Tradiţia din Marea Britanie cere ca tinerii căsătoriţi să păstreze la congelator o parte din tortul lor de nuntă pentru botezul primului lor copil.

Pe lângă cei aproximativ 50 de jurnalişti prezenţi la faţa locului, numeroşi susţinători ai monarhiei s-au grupat la rândul lor în faţa Palatului Saint James, în speranţa că vor putea să îl vadă pe "bebeluşul regal".

Printre susţinătorii excentrici ai monarhiei britanice se numără şi Terry Hutt, în vârstă de 77 de ani, supranumit "The Union Jack Man" datorită ţinutelor sale vestimentare, care se plimba miercuri prin faţa palatului Saint James cu un poster uriaş conţinând mesaje de felicitare, peste care lipise cu bandă adezivă o răţuşcă de baie.



"Soţia mea crede că sunt nebun",
spune acest simpatizant al monarhiei, care locuieşte într-un cort amplasat în acea zonă din Londra încă de duminică, în speranţa că va avea posibilitatea de a felicita prin viu grai familia regală britanică.

"Trăim un moment unic, istoric", cu perspectiva de a vedea "trei viitori regi în aceeaşi fotografie", a declarat un alt admirator, John Loughrey, în vârstă de 58 de ani.

Suverana britanică, în vârstă de 87 de ani, a fost însoţită într-adevăr la această ceremonie de trei viitori monarhi din generaţii diferite: fiul ei cel mare Charles, nepotul William şi strănepotul George.

Premierul britanic David Cameron i-a îndemnat pe deputaţii din Camera Comunelor să celebreze acest eveniment.

Lista invitaţilor, alegerea naşilor şi alegerea bisericii în care a avut loc botezul reflectă voinţa cuplului princiar britanic de a-şi acorda câteva "libertăţi", desprinzându-se de tradiţie, notează Mediafax.

În istoria contemporană a familiei regale, mai mulţi membri - Elizabeth a II-a, prinţul Charles şi prinţul William - au fost botezaţi la Palatul Buckingham, reşedinţa londoneză a reginei.

Însă părinţii prinţului George au preferat intimitatea Capelei Regale de la Palatul Saint James, un loc simbolic pentru William, întrucât acolo a fost depus sicriul mamei sale Diana cu o zi înainte de funeraliile acesteia, în 1997.

Fostul şef de cabinet al prinţesei Diana, Patrick Jephson, a subliniat importanţa acestui botez, care "întăreşte percepţia publicului potrivit căreia familia regală britanică va continua să existe încă o perioadă îndelungată de acum înainte".

"William şi Kate vor să se desprindă de anumite aspecte din trecut şi, în ansamblu, găsesc că este un lucru binevenit"
, spune Patrick Jephson, potrivit căruia cuplul princiar William-Kate "a întinerit marca regală", considerând însă că ei trebuie să fie atenţi ca familia regală să nu devină totuşi "prea normală".

Jason Bell, un fotograf al vedetelor din showbiz, a fost ales de familia regală britanică pentru a realiza fotografiile oficiale de la botezul prinţului George, a anunţat casa regală britanică.

Potrivit BBC, aceste fotografii, care o vor prezenta pe regina Elizabeth a II-a alături de prinţul Charles, prinţul William şi prinţul George, vor fi date publicităţii joi dimineaţă.

Numeroşi admiratori ai familiei regale britanice s-au adunat în spatele barierelor de securitate din jurul edificiului, miercuri dimineaţă, în speranţa că vor putea să îl zărească pentru câteva clipe pe "bebeluşul regal" şi pe membrii familiei sale, relatează agenția citată.

Între timp, prinţul George a primit deja un cadou de botez: familia contelui Kalnoky Tibor, din Covasna, i-a dăruit bebeluşului un câmp cu flori sălbatice din judeţ.


Foto: AFP/Mediafax