5 iunie 1968, una dintre cele mai promitatoare si mai tragice zile din istoria Statelor Unite. Senatorul Robert F. Kennedy, inscris in cursa electorala pentru presedintie, castigase alegerile preliminare din California si tinea discursul victoriei. Doar cateva ore mai tarziu, era impuscat mortal, stingand astfel speranta de mai bine a milioane de americani. Principiile sale sunt insa vii, imortalizate intr-o pelicula cu valoare documentara, nominalizata in 2007 la Globul de Aur: "Bobby".
California inca sarbatorea victoria preliminara a celui in care americanii isi pusesera sperantele pentru urmatorul mandat prezidential. Tara, framantata de crize sociale si politice, implicata intr-un razboi cu previziuni sumbre, cunostea un nou inceput. Sperantele au murit insa chiar in noaptea urmatoare, odata cu asasinarea senatorului in hotelul Ambassador din Los Angeles.
22 de personaje fictive, aflate in hotel la momentul crimei, reconstituie, prin prisma propriilor drame, iluzii si sperante, intamplarile din ziua victoriei electorale si tragicul asasinat care avea sa puna capat mandatului inca neinceput al lui Robert F. Kennedy. O distributie impresionanta da viata celor 22 de personaje-cheie: Anthony Hopkins, Helen Hunt, Ashton Kutcher, Demi Moore, Emilio Estevez, Heather Graham, Laurence Fishburne, Lindsay Lohan, Sharon Stone, William H. Macy etc.
Pentru a reconstitui convingator contextul socio-politic al anilor '60, scenaristul si regizorul Emilio Estevez a recurs la o tactica regizorala originala: in loc sa-i delege unui actor misiunea de a-l intruchipa pe RFK, a folosit imagini de arhiva in care senatorul insusi tine discursuri despre pace si toleranta, dreptate si justitie, valori vitale pentru intreaga umanitate, in orice epoca si in orice colt al lumii, indiferent de rasa, religie sau clasa sociala.
"Nu vreau sa fac parte din Statele Unite, nu vreau sa fac parte din poporul american si sa se scrie despre noi asa cum s-a scris despre Roma: 'Au facut un desert si l-au numit pace'.", declara Robert F. Kennedy. "Produsul intern brut nu ia in considerare sanatatea copiilor nostri, calitatea educatiei lor sau bucuria jocului lor. Nu include frumusetea poeziei sau temeinicia casniciilor noastre, inteligenta dezbaterilor publice sau integritatea oficialilor nostri. Nu ne masoara nici simtirea, nici curajul, nici intelepciunea si nici invatatura, nici compasiunea si nici devotamentul fata de tara, masoara tot [...], mai putin acele lucruri care fac ca viata noastra sa merite pentru un timp.". DVD-ul cu acest film este deja disponibil pe piata.
Posteaza comentariu