Considerat unul dintre primele romane cu mesaj ecologist, BAMBI SAU VIAȚA ÎN PĂDURE a apărut în 1923 și a fost tradus în multe limbi ale lumii. În 1942, studiourile Walt Disney au lansat filmul de animație care a contribuit și mai mult la răspândirea poveștii.
Numele lui "Bambi" a devenit sinonim cu inocența, cu drăgălășenia și grația. Scena în care puiul de cerb încearcă să meargă pe gheață și alunecă întrunimul a a devenit antologică.
“În realitate, romanul lui Felix Salten are de spus lucruri mult mai presante. Viața în pădure este o luptă continuă pentru supraviețuire. Animalele mari și mici au un dușman comun și extrem de puternic: omul. În fața vânătorului înarmat cu o pușcă, nimeni nu este în siguranță. Cu urechile ciulite, veșnic în alertă, întotdeauna gata de fugă: așa se trăiește în pădure.” – declară EMA STERE despre modul în care a perceput povestea micului pui de cerb.
Iar regizorul spectacolului, ATTILA VIZAUER, mărturisește: “Când mă aflam în căutarea unei chei regizorale pentru montarea spectacolului _BAMBI_, am avut o revelaţie, şi îi mulţumesc minunatei coregrafe VAVA ŞTEFĂNESCU care, prin frumuseţea şi bogăţia atelierelor de mişcare pe care le-a realizat, a provocat această clipă de inspiraţie.
Am hotărât că vom prezenta aventura micuţului pui de cerb, a întregii păduri şi a tuturor vieţuitoarelor sale, povestind despre noi, povestind prin noi, cu trupurile noastre, cu sentimentele noastre, cu adevărurile noastre omeneşti.”“Muzica naturii” a fost simțită și redată de IOAN GYURI PASCU, pentru care “muzica unui spectacol de teatru e doar o voce complementară ce ajută la spunerea poveştii, împreună cu decorul, cu mișcarea, cu luminile și cu vocile ce izvorăsc din întreaga fiinţă a actorului. Ea spune, atât cât poate, adevăr şi tălmăceşte lumină”.
Având la bază această dramatizare „megavie”, o echipă de 21 de tineri actori, îndrumați de cei trei „antrenori”, au decis să spună NU limitărilor și să fie, pentru un ceas și jumătate, una cu pădurea! Să fie _copaci, gâze, păsări, veveriţe, ciute_ și _cerbi_.
Să fie _luminiș, desiș, cântec_ și _anotimpuri." Ambientul scenografic a fost creat de VIACESLAV VUTCARIOV (decorul) și CLAUDIA CASTRASE (costumele).Actorii care s-au dedicat cu totul acestui spectacol sunt: IOANA REPCIUC, MĂDĂLINA IGNAT, DUMITRU GEORGESCU, DAN CLUCINSCHI, ANCA FLORESCU, ANA-MARIA IRIMIA, CRISTIANA IONIŢĂ, LIA GHERMAN, ŞTEFANIA DUMITRU, ROBERT RADOVENEANU, OLIVER TODERIŢĂ, ANDRADA FUSCAŞ, EUGENIU COZMA, ANA TUROŞ, ANDREEA C. HRISTU, SMARANDA GĂBUDEANU, ALINA DUMITRELEA, ALEXANDRA STROE, COSMINA DOBROTĂ, MEDA TOPÎRCEANU, DRAGOŞ SPAHIU.
Așadar, toți copiii între 5 și 12 ani, precum și părinții și bunicii lor, sunt invitați să urmărească povestea puiului de cerb "BAMBI", într-un spectacol în mișcare, plin de fantezie, de muzică și dăruire scenică, pregătit anume pe scena TEATRULUI EXCELSIOR.
Premiera: duminică, 3 aprilie, ora 17.00.
BAMBI
dramatizare de EMA STERE
după FELIX SALTEN
În distribuție:
"Micuţul Bambi" - IOANA REPCIUC / MĂDĂLINA IGNAT
"Mama "- ANCA FLORESCU / ANA-MARIA IRIMIA
"Micuţa Faline" - CRISTIANA IONIŢĂ
"Micuţul Gobo" - ŞTEFANIA DUMITRU
"Ena" - ANDRADA FUSCAŞ
"Bătrânul Prinţ" - OLIVER TODERIŢĂ
"Bambi"- DUMITRU GEORGESCU / DAN CLUCINSCHI
"Faline" - LIA GHERMAN / IOANA REPCIUC
"Gobo" - ROBERT RADOVENEANU / DRAGOŞ SPAHIU
"Ronno" - EUGENIU COZMA / DAN CLUCINSCHI
"Căprioara bătrână" - ANA TUROŞ
"Coţofana" - ANDREEA C.
HRISTU"Veveriţa" - SMARANADA GĂBUDEANU
"O cioară" - ALINA DUMITRELEA
"Altă cioară "- ALEXANDRA STROE
"Bufniţa" - MEDA TOPÎRCEANU / COSMINA DOBROTĂ
"Făzăniţa" - ANA-MARIA IRIMIA / ANCA FLORESCU
"Lăcusta" - LIA GHERMAN / MĂDĂLINA IGNAT
"Fluturele "- COSMINA DOBROTĂ
Regia: ATTILA VIZAUER
Coregrafia: VAVA ȘTEFĂNESCU
Muzica: IOAN GYURI PASCU
Decorul: VIACESLAV VUTCARIOV
Costumele: CLAUDIA CASTRASE
Durata spectacolului: 1 H 20 MIN.
Categoria de vârstă: 5 – 12 ANI