Akira Kurosawa aduce "Kagemusha" la Pro Cinema

Facebook Twitter Comenteaza
Akira Kurosawa aduce

Akira Kurosawa, unul dintre cei mai plastici regizori si cel mai important regizor japonez, aduce telespectatorilor Pro Cinema, sambata, 24 mai, de la ora 23:00, la CineTePrinde, un film de arta, "Kagemusha". Una dintre capodoperele lui Kurosawa, "Kagemusha" a fost nominalizat la doua premii Oscar in 1981, pentru "cel mai bun film strain" si pentru decorurile exceptionale, a castigat doua premii Bafta pentru regie si costume, a primit premiul Cesar pentru "cel mai bun film strain, iar in 1980 si-a adjudecat si premiul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes.

Pentru "realizarile cinematografice care au inspirat, incantat si imbogatit publicul si au influentat artisti din toate colturile lumii", Akira Kurosawa a primit in 1990 un premiu onorific al Academiei Americane de Film.
In plus, Akira Kurosawa este din 1984 membru al Legiunii de Onoare, ordin infiintat de Napoleon si cea mai inalta decoratie a Frantei de care se poate bucura un artist.

Ca majoritatea filmelor care poarta amprenta lui Kurosawa, povestea din "Kagemusha" este inspirata din momente reale din istoria japoneza, de aceasta data personajul principal fiind un om simplu, care preia identitatea unui lord feudal, dupa moartea acestuia. Un perfectionist excentric si un maestru al detaliilor, Kurosawa era poreclit pe platourile de filmare "Imparatul", pentru stilul sau dictatorial de a regiza. Nici om si nici o forta a naturii nu ii putea sta in cale atunci cand avea o viziune. A pictat fiecare strop de ploaie de pe pelicula cu cerneala de caligrafie pentru a spori dramatismul scenei, a construit si apoi ars din temelii constructii uriase, a schimbat cursul unor rauri doar pentru a obtine un efect vizual mai bun si toate in numele artei.

Un perfectionist si in ceea ce priveste costumele, Kurosawa credea ca daca un actor poarta un costum nou-nout, ca proaspat scos din cutie, personajul pare mai putin autentic.
Pentru a rezolva aceasta problema, actorii primeau costumele cu saptamani inainte de inceperea filmarilor, iar Kurosawa le cerea actorilor sa le poarte in fiecare zi pentru ca intre ei si costume "sa se creeze o legatura".

Dupa o perioada mai putin buna din viata sa, Kurosawa a incercat sa se sinucida, iar salvarea sa a venit de la un nou proiect: "Kagemusha". Atunci cand noul sau proiect era in pericol de a nu se finaliza din cauza lipsei de fonduri, prietenii si admiratorii sai, George Lucas si Francis Ford Coppola, au sarit in ajutorul artistului si au facut rost de bani pentru a termina filmarile si pentru a aduce marelui public o noua opera de arta in stilul clasic Kurosawa.
Desi filmele lui Kurosawa au fost mereu privite cu suspiciune in Japonia natala, din cauza interesului sau pentru autori europeni ca Shakespeare, Dostoievski sau Gorki, acestea au fost primite cu bratele deschise de catre publicul occidental, cinematografia europeana, sau americana preluand cateva din temele sale pentru a realiza alte filme-cult ca "Cei sapte magnifici", "Pentru un pumni de dolari", sau "Razboiul Stelelor".

Pregatit pentru pictura, Kurosawa este un artist al culorilor, chiar si in filmele alb-negru, el reusind sa creeze imagini de o adanca expresivitate, cateva din tehnicile cinematografice distinctive, printre care "publicul devine mai constient ca urmareste un film si nu doar o poveste", fiind preluate ulterior si de George Lucas in "Razboiul stelelor".

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod