Adolescentii romani au cele mai multe cunostinte despre drepturile copilului

Facebook Twitter Comenteaza
Cel mai mare grad de constientizare din Uniunea Europeana privind existenta unor drepturi ale copilului il au tinerii romani cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani, releva un sondaj de opinie realizat de Gallup Ungaria, la solicitarea Comisiei Europene. Astfel, 85% dintre romanii chestionati au spus ca isi cunosc drepturile, numarul lor fiind cu 18 procente peste media UE. Ei sunt urmati de repondentii din Slovenia si Bulgaria (ambele 78%) si Luxemburg (77%). Cu toate acestea tinerii romani sunt cei mai sceptici din Uniune in ceea ce priveste protectia acestor drepturi in tara lor.

La polul opus privind constientizarea drepturilor copilului se afla adolescentii din Ungaria (38%), Danemarca (47%) si Austria (46%).
La nivel general insa, majoritatea tinerilor chestionati din Statele Membre (67%) sunt constienti ca persoanele sub 18 ani se bucura de drepturi specifice, spre deosebire de adulti. Mai mult de doua treimi din tineri considera internetul cel mai simplu canal de informare privind drepturile lor. Alte surse sunt televiziunea (pentru 21% dintre ei) si publicatiile (pentru 8%).

In ceea ce priveste respectarea drepturilor copilului la nivel european, cei mai multi repondenti care cred ca drepturile copilului sunt foarte bine sau destul de bine respectate in tara lor sunt in Finlanda (94%), Olanda (93%) si Marea Britanie (92%).
La polul opus se afla Portugalia (39%) si Romania (42%). Portugalia si Romania sunt singurele State Membre unde majoritatea repondentilor are opinii negative privind respectarea drepturilor copilului.

Totusi, cea mai mare parte a tinerilor chestionati (82%) a spus ca nici ei, nici alte persoane cunoscute cu varste sub 18 ani nu au incercat sa ceara ajutor cand au crezut ca drepturile lor le sunt incalcate. Doar 7% au spus ca au cerut ajutor in astfel de cazuri.

Intrebati despre problemele pe care ei cred ca le pot intalni incercand sa-si apere drepturile, cele mai des specificate probleme se refera la faptul adolescentii nu stiu ce pasi sa urmeze si pe cine sa contacteze.
88% dintre repondenti au spus ca au nevoie de mai multe informatii despre drepturile lor si mai ales au nevoie sa stie de unde sa obtina astfel de informatii.

Printre problemele mentionate de cei care au dorit sa-si apere drepturile sunt: lipsa de de informatii privind institutia careia trebuie sa i se adreseze cand un drept le este incalcat, necunoasterea faptului ca au au drepturi specifice, proceduri prea lungi si complicate, lipsa de reactie a autoritatilor care nu raspund minorilor care cer ajutor.

Sondajul reprezinta rezultatele din 27 de state membre ale Uniunii Europene si a fost realizat intre 16 si 25 februarie 2008, pe grupe de varsta 15-18 ani.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod