Presa de altădată conţinea rubrici care azi sunt “senzaţii” de prima pagină!

Avem şi azi ocazia să răsfoim presa de demult, când alături de subiectele grave ale actualităţii, erau şi rubrici de divertisment, fapt divers, multă , multă reclamă, ştiri culturale şi

Avem şi azi ocazia să răsfoim presa de demult, când alături de subiectele grave ale actualităţii, erau şi rubrici de divertisment, fapt divers, multă , multă reclamă, ştiri culturale şi sfaturi practice. Femeile şi rubricile dedicate lor ocupau un spaţiu însemnat în paginile de atunci. Anii interbelici, ani ai relansării economice, îi descoperim cu acel parfum unic după care mai oftează şi azi doamne venerabile ajunse la nouăzeci de ani, dar şi tinere contemporane care rămân seduse de eleganţa vestimentaţiei de atunci, de ineditul tratamentelor cosmetice care şi azi pot fi aplicate, de reţetele culinare simple şi mereu actuale. Dar rubrica care se citea prima, era ca şi în ziua de azi, cea de fapt divers, femeile aruncându-şi apoi ochii pe reclame şi monden. Vorbim totuşi de ziare comerciale, populare, fără prea mari virtuţi intelectuale dar cu mare priză la public, frazările şi formulările de atunci făcând deliciul nostru azi!

Avem o primă reproducere (foto 1), în care găsim…sfaturi, sfaturi, sfaturi! O prezentare specială se face unui produs de senzaţie în cosmetică: “ Minunata inovaţie cosmetică a fost introdusă la New York de către firma Baeder sub numele de pudra-parfum Ca-o-la.

Pudra este atât de concentrat parfumată, încât poate sluji şi ca parfum pentru toaleta zilnică…Iată deci marea realizare, pudră şi parfum împreună în cutii de 30 lei!” În continuare, o adevărată lecţie de marketing: “Graţie unei largi acţiuni de propagandă, doamnele care cumpără între 10 mai şi 10 iunie două cutii de pudră, vor obţine a treia gratis, deci trei cutii pentru 60 de lei.”

Într-un spaţiu generos, cu o grafică desuetă azi, primim sfaturi să nu ne îngrăşăm, să avem “o siluetă sveltă” şi asta numai cu ajutorul tabletelor de slăbit Kissingen.”Cura de slăbire cu tabletele Kissingen, nu reclamă nici forţare fizică, nici regim drastic…Tabletele sunt preparate din sare naturală de Kissingen şi alte substanţe inofensive”.

Alături de această reclamă găsim o alta la produsul Tonoglobine Irradie “recomandat de medici în stările de debilitate şi depresiune”, indicat mai ales celor cu intenţii sinucigase, descoperind aici cam toate cauzele necugetatului gest: “cu sau fără motiv, pentru un capriciu, o observaţie, o contrazicere, o admonestare, o notă rea la şcoală, o dragoste neîmpărtăşită, sau un refuz oarecare, mii de tineri, băieţi şi fete, se aruncă în braţele morţii cu uşurinţă.”

Un caz tragic de dublă sinucidere din dragoste, este descris în amănunt (foto 2), povestea celor doi tineri din Curtea de Argeş fiind frapant asemănătoare cu cea a tinerilor din Verona… Romeo şi Julieta! El bogat, ea săracă, fuseseră în repetate rânduri împiedicaţi să se căsătorească şi atunci “au pus la cale moartea împreună şi în ziua de 4 mai la 11 dimineaţă, au fost găsiţi în nesimţire.

Se otrăviseră cu Luminal.”  Asta nu mai e reclamă!!

Tot în aceiaşi pagină  sunt înşiruite şi alte nenorociri, un accident de camion, o crimă la Focşani, prinderea unor hoţi de haine sau  un accident domestic “când doamna Marcus a încercat să topească nişte ceară de parchet, ceara s-a aprins şi doamna Marcus s-a ales cu arsuri!” Nimic nou azi, după 80 de ani “Ştirile de la ora 5” par nişte copii palide!

Dar pentru ca pagina să se înveselească cât de cât avem şi un afiş la filmul "Ultimul păgân”care rulează la cinematografele Capitol şi Roxy, dar şi o prezentare “a unui savuros film francez, “Perla” o delicioasă atmosfera de comedie pariziană.”

Tot ca fapt divers e şi ştirea (foto 3) “Un nou tripou clandestin descoperit de poliţie”, articol însoţit  de o fotografie-reconstituire, în care apar toţi cei reţinuţi, personaje din lumea bună a Bucureştiului adunate în jurul mesei de pocker, “unde miza cu caniotă era 10 şi 20 lei”

O altă pagină de ziar cu o altă interesantă reproducere (foto 4),  face cunoscute preţurile câtorva produse, majoritatea de lux având în vedere că se vindeau la faimosul “Galeries Lafayette”, actualul magazin Victoria.

Ţinând cont că salariul mediu era atunci în jur de 3.000 lei, lăsăm cititoarele noastre să-şi facă o idée şi să compare cu ce este acum!

clement-peter