Nimic nu se compară cu o bucată de pâine proaspătă, tocmai scoasă din cuptor! Dar orice pâine ai mânca, niciuna nu poate fi precum cea pe care o mâncau locuitorii Egiptului antic. Un cercetător a făcut un experiment, recreând rețeta pe care aceștia o foloseau în urmă cu 4.500 de ani.
Egiptenii iubeau pâinea și au transformat-o într-un aliment de bază pe care îl consumau oamenii din orice clasă socială.
Pasionat de panificație, Seamus Blackley a făcut cel mai plăcut experiment științific din viața lui, căutând să refacă pâinea vechilor egipteni.
Blackley a explicat pe Twitter tot procesul de fabricație. Mai întâi a colectat eșantioane din ingredientele folosite într-o brutărie din vechiul Egipt. Cel mai important lucru, fără de care nu ar fi avut cum să facă aceeași pâine ca acum peste patru milenii, a fost să ia un eșantion dintr-o drojdie găsită în câteva vase din ceramică pe care cercetătorii cred că egiptenii le foloseau în brutărie și să o cultive într-un mediu propice, pentru a o dezvolta. El a folosit un proces non-distructiv și o tehnică de sterilizare pentru a preleva câteva bacterii și drojdii din porii vaselor de ceramică.
Cu ajutorul unei tehnici minuțioase, folosind lumină ultravioletă și recipiente sterile, în amestec cu orzul măcinat și cu alacul, o specie de grâu cultivat încă din timpuri preistorice, drojdia antică recoltată de Blackley s-a trezit la viață. După o săptămână, Blackley putea să se apuce de făcut pâine!
Posteaza comentariu