Cu siguranta, numele nu mai are nevoie de nici o prezentare... Este recunoscuta ca fiind unul dintre maestrii incontestabili ai pensulei de machiaj din Romania. Este in continua miscare, impartindu-se cu rigurozitate intre sedintele de machiaj profesionist, cursurile pe care le preda, alte solicitari profesionale si familia sa. Mirela Vescan ne vorbeste despre cariera sa de make up artist, provocarile pe care le intampina si ne impartaseste cateva dintre secretele succesului sau: rabdare, pasiune pentru ceea ce face, punctualitate...
- Povesteste-ne despre inceputurile carierei tale ca make up artist.
Inceputurile au fost dificile. Eu terminasem doua scoli de machiaj, insa in anul 1992 nu se prea cerea machiaj, nu erau reviste pentru femei, nu erau atat de multe prezentari de moda, iar de site-uri nici nu se punea problema... Am inceput sa lucrez ca make-up artist la teatrul Odeon in stagiunea '92-'93; a fost superb si greu, atunci am colaborat pentru prima oara cu doamna Doina Levinta. Dupa ce s-a terminat stagiunea, am lucrat in televiziune, in prima televiziune particulara di Romania si apoi la un alt post. Tot asa pana in 1998, cand am devenit make-up artist pentru o marca. Peste tot am intrat prin concurs.
- Cand ti-ai dat seama ca acesta este drumul tau in viata si care a fost acel "ceva" care te-a facut sa realizezi acest lucru?
Prin educatie sunt cinefila si intotdeauna mi-am dorit sa fiu aproape de lumea spectacolului, intr-un fel sau altul. In momentul in care am citit un anunt despre o scoala de machiaj profesionist (pentru teatru, film si televiziune), am simtit ca asta trebuie sa fac, mai ales ca aveam deja acumulate multe notiuni de cosmetica, etc.
- Ce amintiri pastrezi de la primul machiaj profesionist pe care l-ai facut? Cand s-a intamplat acest lucru si in ce context?
A fost o gala de moda in 1992, "Magia Modei" se numea. Eu eram inca eleva si, dupa ce am realizat primul machiaj (cu mult ciclamen, argintiu si glitter), a venit la mine Ruxandra Lungu, coordonatoarea Cercului Vestiment de la casa studentilor Preoteasa si mi-a solicitat o colaborare. Aceasta colaborare s-a extins pe parcursul a 7 ani, iar cu Ruxandra am pastrat o prietenie frumoasa.
- Care au fost cele mai importante momente in decursul activitatii tale profesionale?
Fiecare concurs a fost foarte important, fiecare interviu, dar si fiecare machiaj. Femeile trebuie sa simta ca ma intereseaza fizionomia lor si felul in care urmeaza sa le fardez, iar acele momente sunt foarte importante. Si foarte, foarte important, a fost momentul in care am devenit make-up artist Rimmel, mai ales ca acest lucru a coincis cu aparitia pe piata a mai multor reviste dedicate femeilor.
- Din experienta ta ca profesor de machiaj - cum decurg cursurile si in ce masura interactiunea cu elevii te ajuta sa te perfectionezi?
Imi place mult sa vorbesc si sa mi se vorbeasca la persoana a doua singular, iar asta imi ofera o atmosfera armonioasa si numai buna pentru progrese. Imi place sa stimulez elevii timizi. Si eu sunt timida si stiu cat de dificil se trece peste aceasta bariera, ca sa zic asa...
- Tinand cont de faptul ca ai atat de multe realizari in domeniu, cum reusesti sa nu cazi in capcana multumirii de sine?
Cred ca tine de firea mea, de educatie si de faptul ca trebuie sa stii de unde ivoraste multumirea de sine: dupa un machiaj reusit sau dupa un premiu pentru machiaj? Prima varianta este cea reala si nu deranjeaza pe nimeni...
- Ai realizat mii de machiaje, pe toate tipurile de piele si pe atat de multe conformatii faciale. Care ai spune ca este secretul care constituie granita dintre un machiaj reusit si unul esuat?
Acuratetea machiajului asigura o reusita in proportie de 60 la suta. Restul tine de imaginatie, experienta, siguranta.
- Tie personal, cum iti place sa te machiezi? In ce masura te adaptati tendintelor internationale in alegerea propriului stil de machiaj?
Ma fardez natural, aproape ca nu se vede si imi place sa folosesc un ruj in tendinte.
- Ce preocupari ai in timpul liber?
Fac sport, merg la film si citesc mult depre mineralogie sau alte carti "la moda". Nu imi place sa ies prea mult in oras seara, prefer sa stau acasa cu familia si prietenii.
- Am inteles ca practici yoga si ca acest lucru te-a ajutat sa remediezi o problema de sanatate... Cine te-a indrumat in aceasta directie si ce te-a determinat sa ai incredere in acest procedeu?
Am inceput sa fac exercitii yoga in copilarie, cand nu prea realizam exact ce mi se intampla. Parintii mei au ales aceasta metoda pentru remedierea ambliopiei de care sufeream. Cand am crescut si am vazut si rezultatele, yoga a devenit un mod de viata pentru mine.
- Ce exercitii de yoga ai efectuat?
Pentru ochi, exercitii clasice, de la gimnastica ochilor, exercitii de masaj si echilibru, pana la privirea discului solar dimineata si a lunii pline.
- In ce masura tii cont de preferintele persoanelor pe care le machiezi in ceea ce priveste nuantele si textura produselor pe care le folosesti?
Inainte de a realiza machiajul unei femei trebuie sa vorbesc putin cu ea despre farduri, culori preferate, trebuie sa-i vad mimica, mai ales cand zambeste. Tin foarte mult cont de parerile femeilor si daca vreau sa schimb ceva in imaginea lor, atunci mai intai explic de ce si cum.
- Cum comunici cu fiica ta, care este adolescenta?
Ana este o adolescenta foarte cuminte si comunicam foarte bine, mai ales ca are un simt foarte dezvoltat al umorului. Pot discuta cu ea orice, citeste foarte mult, este inteligenta - si nu spun doar eu acest lucru.
- Intr-o lume ideala, pe cine ti-ai dori sa machiezi?
Nu stiu cum trebuie sa fie o lume ideala, insa mi-ar placea sa fardez pentru prezentarile de moda pret-a-porter si haute couture, in circuitele mari.
- In opinia ta, care dintre urmatoarele doua machiaje ar fi mai dificil si mai provocator: o persoana cu trasaturi regulate, frumos conturate, care trebuie insa evidentiate discret pentru a pune in valoare frumusetea - sau, la polul opus, cineva ale carui trasaturi trebuie 'infrumusetate' cu ajutorul pensulei de machiaj?
Sunt persoane pe care le fardezi timp de doua ore si arata incredibil, si persoane pe care le fardezi 20 minute si arata la fel de bine. Provocarea este sa evidentiezi frumusetea acolo unde putini se asteapta sa existe, inclusiv "subiectul"...
- Care distinctie dintre cele primite este cea mai importanta pentru tine?
Toate sunt importante pentru mine.
- Pana unde merge posibilitatea unui make up artist de a camufla o imperfectiune a tenului?
Imperfectiunile tenului nu sunt o problema, se pot camufla usor cu produse bine texturate si cu tehnici de aplicare. Pot fi insa multe alte probleme, cum ar fi descuamarea si acneea. Tenul necesita si o pregatire inainte de machiaj si, daca este cazul, colaborez cu o cosmeticiana.
- Atunci cand te uiti la televizor, care sunt aspectele pe care le remarci de obicei in ceea ce priveste machiajul diferitelor vedete de televiziune?
Sunt foarte critica mai ales cu machiajul barbatilor, se fac multe greseli.
- Esti atat de ocupata cu diverse activitati... Cum reusesti sa iti faci timp si pentru tine? Ai anumite reguli pe care le urmezi in ceea ce priveste gestionarea timpului? Daca da, care sunt acestea?
Nu intarzii niciodata undeva si tin strans de agenda, astfel incat sa acopar tot. Si programul de sport si de intretinere nu-l schimb niciodata chiar daca in felul asta dorm mai putin.
- Fiecare profesionist are un set de asa numite "reguli de aur", principii care-l ajuta sa progreseze in cariera si care il definesc. Care sunt aceste reguli ale tale?
Rabdarea reprezinta un cuvant cheie. Cateodata ma mir si eu cata rabdare am, insa cred ca este foarte importanta, mai ales daca este insotita de echilibru. Nu o data s-a intamplat ca inainte de o prezentare de moda sa fie in jurul meu o harmalaie de nedescris si eu sa fiu imperturbabila...
- Care a fost cea mai inedita situatie in materie de machiaj cu care te-ai confruntat in decursul carierei tale?
Am fost pusa in situatia de a farda un make-up artist cu mult mai multa experienta decat mine; este vorba despre Anastasia Vitanidis si, desigur, am aflat acest lucru dupa ce am terminat machiajul. Am simtit ca ma topesc, pur si simplu...
© Copyright:
Mirela Vescan: "Provocarea unui machiaj este sa evidentiezi frumusetea acolo unde putini se asteapta sa existe"
De Greta Harja
Comentarii (5)
buna ziua as dori sa stiu daca faceti si niste cursuri de machiaj profesionale
draga mirela as vrea sa imi spui daca in copilarie erai strigata de prieteni Mileta ,daca o parte a vietii taie ai trait in comuna gostinari judet giurgiu,te intreb asta pentru ca semeni izbitor de mult cu buna mea prietena din copilarie MILETA.daca e doar o asemanare te rog sa ma scuzi ,si mult succes in viata si in cariera.
am si eu aceeasi problema pe care o are si grabriela.si eu sunt din focsani si as dori sa stiu daca se gasesc si la noi in oras asemea scoala?mersi mult.ast rsp(daca se poate)
Salut. Sunt din mun. Focsani, jud. Vrancea si as dori sa urmez cursuri de machiaj si cosmatica. Stiti daca sunt in orasul meu asemenea scoli? Multumesc mult.
care este pretul unui machiaj de mireasa si gene false daca va fi cazul in bucuresti cu multumiri.
Posteaza comentariu