Care sunt pasii pe care orice incepator ii poate urma pentru a deveni fotograf profesionist?
Daca simti ca ai talent si fotografiile tale sunt reusite, le poti trimite editorilor unor publicatii de fotografie si poti incepe de acolo. Daca insa ai probleme in a intelege lucrul cu camera foto si conceptele fotografiei (focus, camp de profunzime, diafragma etc.) poti sa participi la un curs de fotografie, sa ceri ajutorul unui profesionist sau sa consulti carti de specialitate pe Internet (de exemplu, "Digital Photography School").
In ce consta echipamentul unui fotograf?
Am cunoscut fotografi in presa din Romania care au inceput cu o simpla camera digitala si, imediat ce au reusit sa stranga o suma mai mare de bani, si-au achzitionat un echipament mai performant. Daca ai posibilitatea, te-as sfatui sa investesti intr-o camera semiprofesionala, care costa in jur de 2.500 - 3.500 lei.
Care sunt optiunile de angajare ale unei persoane care studiaza fotografia?
Aproximativ jumatate dintre fotografi sunt liber-profesionisti sau au propria afacere, propriul studio. Multe companii si agentii de publicitate opteaza pentru fotografii liber-profesionisti atunci cand necesita serviciile lor. Alternativ, un fotograf se poate angaja si permanent in cadrul unui studio foto particular, in cadrul unei agentii de PR, de publicitate, in redactia unui reviste sau a unui ziar, intr-o companie mare, intr-un spital sau sectie de politie, dar si pe un vas de croaziera, daca iti place sa calatoresti.
Ceea ce trebuie sa retii este ca, in acest domeniu, concurenta este acerba si trebuie sa ai in vedere si alte ocupatii ocazionale, mai ales daca esti incepator. Ai, totodata, posibilitatea de a aplica pentru job-uri si in cadrul unor site-uri internationale sau poti gasi de lucru tinand legatura cu editorii de publicatii sau cu reprezentantii librariilor.
Care sunt particularitatile care ii intereseaza in mod deosebit pe angajatori in acest domeniu?
Experienta si contactele sunt puncte-cheie pentru a deveni un fotograf profesionist, desi multi fotografi aleg sa urmeze cursurile unei universitati pentru a-si dezvolta abilitatile tehnice in domeniu.
Pentru inceput, o slujba in calitate de asistent fotograf reprezinta o modalitate excelenta de a castiga experienta, de a-ti forma un portofoliu si a invata lucruri noi despre fotografie, in general. In plus, trebuie sa iti pastrezi interesul pentru fotografie mereu viu si sa ai aptitudini tehnice de baza pentru aceasta ocupatie.
Ce alti stadii de pregatire sau cursuri sunt necesare pentru meseria de fotograf?
In majoritatea sectoarelor ce tin de fotografie nu exista "trucuri" formale de care trebuie sa tii cont. In schimb, iti poti dezvolta abilitatile si experienta la locul de munca, incepand poate ca asistent intr-un studio sau ca asistent al unui fotograf profesionist.
Posteaza comentariu