Cultura populară este, în definitiv, suma unor exagerări, o colecție de destine refugiate în mit, o continuă cădere în legendă. Pe 13 iulie se vor fi împlinit primii șaizeci de ani din nemurirea Fridei Kahlo, la doar o săptămână de la primii 107 ani de la naștere.
Știți, firește, cine a fost Frida Kahlo, și cum să nu știți, când totul vă îndeamnă să-i aflați viața și opera? Fără să fiu critic de artă, fără să fiu măcar critic, îndrăznesc să scriu că valoarea de piață a picturilor sale (milioane de dolari/tablou) este un bun rezumat al timpului nostru.
Nu frumusețea izbitoare a pânzelor, nu o revoluție în domeniul umbrelor, nu o discretă odă ridicată nuanței negre, ca la Caravaggio, să fim serioși!, au făcut din Frida Kahlo mitul curent. Firește, viața sa, marcată de suferințe și nedreptăți, a fost excepțională. A fost amanta mai multor bărbați celebri, pe care a reușit să îi domine. Numele lui Diego Rivera, masivul său soț, pictor de talent, maestrul ei, vine de-acum întotdeauna după al său. La fel, vine însă și numele lui Leo Troțki. S-a lăsat cu voluptate cuprinsă de febra comunismului, s-a lăsat posedată ideologic de Stalin, i-a sedus până și pe suprarealiști – ce să faci mai mult într-o singură existență?
Comentarii (1)
Selfiul perfect e cel pe care ti-l face altul cu un DSLR. :)))
Posteaza comentariu