Iarna la români, la minus 35 de grade!

Iarna anului 1936 a fost una deosebit de dura, nimic ce fusese înainte nu se compara cu nămeţii şi gerul din lunile ianuarie-februarie ale acelui an. Bucureştiul ca şi provincia erau îngheţate

Iarna anului 1936 a fost una deosebit de dura, nimic ce fusese înainte nu se compara cu nămeţii şi gerul din lunile ianuarie-februarie ale acelui an. Bucureştiul ca şi provincia erau îngheţate la propriu, dar activităţile cotidiene continuau normal, chit că era vorba de satele îndepărtate din Apuseni, de saşii din Braşov sau de familia regală care nu ezita să iasă pe gerul Bobotezei la manifestări de protocol. Ziarele şi revistele de atunci surprindeau toate acestea fără nota dramatică, alarmistă, care domină azi toate ştirile legate de capriciile vremii de la noi.


La minus 35 de grade, relatările despre iarna din Apuseni sunt plastice, chiar idilice şi fără nicio notă dramatică! Dacă punem la socoteală că autorul reportajului despre zăpezile căzute peste Apuseni era pe atunci tânărul Geo Bogza, însemnările sale sunt chiar operă literară.

Vedem la foto 1, două pagini din Realitatea Ilustrată cu multe fotografii sugestive despre vitregiile naturii, care sub pana autorului erau atenuate: “ La minus 35 de grade  o lume nouă, un univers nou, imposibil de explicat celor care nu l-au trăit. Toată lumea, dar mai ales aerul pare de sticlă. Când respiri , parcă aerul se sfărâma în cioburi…Sub picioare zapada scârţâie ascuţit, parcă e un fierăstrău care taie fier. Totul e iute, aspru, sticlos, oţelit; te pătrunde până în măduva oaselor.”

La foto 2 vedem cum saşii din Agnita nu ţin cont de frigul din ianuarie şi îşi desfăşoară Serbările breslelor.

O pagină întreagă, foto3, e consacrată prezenţei Regelui Carol al II-lea, însoţit de Prinţul moştenitor Mihai, la Sărbătoarea Bobotezei, gerul tradiţional al acelei zile fiind ignorat de înaltele capete încoronate, de diplomaţii şi ataşaţii militari străini şi mai ales de cei care intrau în apa îngheţată să caute crucea aruncată de Suveran, dupa ce acesta o primise de la Patriarh.

Fotografiile reportajului sunt făcute de Iosif Berman, fotograful de curte din acele vremuri.

Iarna anului 1936 la Braşov, într-o imagine fără comentarii! (foto 4).

Cu trei luni în urmă, STB-ul, societate publică de transport, preluase de la societăţile particulare liniile de tramvai şi autobuze şi se pare că neplăcerile legate de aglomeraţie erau în creştere. De asta ne dăm seama şi din foto 5, imagini care ne aduc aminte şi de alte timpuri cu mult mai triste trăite de mulţi dintre noi… mai ales pe timp de iarnă!

clement-peter