Gabriela Szabó: "Mereu am dorit să fiu prima"

Gabriela Szabo a acordat un interviu în exclusivitate pentru eva.ro şi am aflat mai multe despre proiectele în care este implicată, despre importanţa sportului în viaţa noastră şi a copiilor noştri, dar şi cum să te motivezi atunci când eşti la capătul puterilor.


Cât de important este sportul pentru copii? Cum îi putem face pe părinţi să conştientizeze importanţa sportului în viaţa lor, dar şi a copiilor lor?


Pentru copii, mişcarea este cu atât mai importantă întrucât determină o creştere armonioasă şi un stil de viaţă sănătos pe viitor. Prin “Sport pentru Viaţă”, asociaţia al cărei preşedinte onorific sunt, vrem să încurajăm practicarea sportului în special pentru copii, dar şi să aducem la cunoştinţă părinţilor beneficiile acestora. Tocmai de aceea ne găsiţi de obicei la evenimente adresate părinţilor, unde voluntarii noştri se ocupă de educaţie sportivă.

Care ar fi cele mai eficiente exerciţii pentru un copil?


Pentru copii, cele mai eficiente exerciţii sunt cele care împletesc joaca cu sportul. Sunt multe jocuri care te solicită fizic şi care, inserate într-un antrenament fizic serios, fac sportul o activitate amuzantă şi plăcută. În cadrul Sportur, ore de educaţie fizică pe care le susţin în şcolile din Bucureşti, avem exerciţii de genul „Pasul lui Shrek” sau „Vocalele şi consoanele”, un exerciţiu de respiraţie deghizat în joc.


Cum te înviorezi tu dimineaţa? Care este cea mai eficientă "rutină" a exerciţiilor tale matinale?


Deşi m-am retras din competiţii, sportul rămâne în continuare o componentă importantă a vieţii mele. Dimineaţa, acasă, prefer exerciţii simple de stretching, iar la sala de fitness, sub îndrumarea instructorului meu, am parte de un program specific. Chiar şi în timpul zilei, cei de la birou pot să facă rotiri ale capului şi câteva genoflexiuni. Nu există scuză pentru nepracticarea sportului.

Cum trebuie motivaţi copiii atunci când sunt în faţa unei competiţii? Pentru că mulţi părinţi au probleme la acest domeniu


Părinţii pot motiva copiii prin oferirea de sprijin şi încurajându-i să facă ceea ce le place. Copilului trebuie în primul rând să-i facă plăcere acel sport. Nu trebuie să se simtă obligat să participe, ci pur şi simplu pentru sentimentul de împlinire şi mândrie. În niciun caz nu trebuie apelat la un sistem de pedepse sau ameninţări, ci, din contră, apelul la ambiţia de a-i depăşi pe ceilalţi.

Cum te menţii în formă după viaţa activă de sportivă? Cum te antrenezi? Mai alergi?


Sportul rămâne o constantă în viaţa mea. Fac sport zilnic şi încurajez cu orice ocazie adoptarea unui stil de viaţă bazat pe mişcare. Mă duc la sală aproape în fiecare zi, unde am un program special sub îndrumarea antrenorului meu.


Cum poţi deveni puternică atunci când simţi ca eşti la capătul puterilor? Cum te motivai atunci când erai epuizată fizic şi pshic? Atunci când alergai şi simţeai că nu mai poţi continua?


Ceea ce m-a motivat întotdeauna a fost dorinţa de a fi prima. Voiam să fiu pe locul I, să fiu mai bună decât ceilalţi şi să mă autodepăşesc. Aşadar, ori de cât ori simţeam că sunt epuizată, îmi spuneam că trebuie să reuşesc, că trebuie să fiu pe locul I şi să îmi reprezint cu mândrie ţara.

Când erai pe podium, pe cea mai înaltă treaptă, cu pieptul plin de medalii, la ce te gândeai?


Bineînţeles că eram bucuroasă şi mă gândeam că munca pe care am depus-o nu a fost în zadar. Dar, în acelaşi timp, mă gândeam că trebuie mereu să mă autodepăşesc, că nu e de ajuns şi că trebuie să pot mai mult şi mai mult.

Dacă ar fi fost să alegi altceva decât atletism, ce ai fi ales?


Atletismul de performanţă a fost singura mea iubire. Cred că dacă eşti bun la ceva, exploatezi la maxim acel talent şi te perfecţionezi doar în acel domeniu.

Ţii vreo dietă? Ne poţi împărtăşi câteva secrete?


Nu ţin dietă, doar un regim alimentar sănătos şi echilibrat. Nu există vreo reţetă miraculoasă, ci mult sport şi grija faţă de alimentaţie.


Ce înseamnă pentru tine un stil de viaţă sănătos?


Un stil de viaţă sănătos înseamnă sport combinat cu un regim alimentar bazat pe legume, fructe, fără fast-food-uri, răcoritoare şi mai ales ţigări. Recunosc că am şi eu plăcerile mele în materie de dulciuri şi cred ca e bine să ne satisfacem câte un capriciu din când în când, dar să nu exagerăm.

Pe 7 mai, la Zalău are loc Ziua Sportului, eveniment organizat şi la care participă Gabriela Szabo, campioană mondială la atletism. Vor avea loc două crosuri, unul de 10 kilometri şi altul de 3 kilometri, demonstraţii şi activităţi sportive, tombole, activităţi de mediu, dar şi concursuri de Desen şi Fotografie şi numeroase antrenamente pentru copii, realizate alături de campioana mondială la atletism.


Palmaresul Gabrielei Szabó


A fost descoperită întâmplător la 12 ani la un cros şcolar.

1991 - Campioană europeană – juniori, Salonik;
1993 - Campioană europeană – juniori, San-Sebastian;
1994 - Locul 1 la 3.000 metri, Campionate Mondiale – juniori, Lisabona;
1995 - Campioană mondială la 3.000 metri în sală, Barcelona;

1997 - Campioană mondială la 5.000 metri în aer liber, Atena;
          - Campioană mondială la 3.000 metri în sală, Paris;

1998 - Campioană europeană la 3.000 metri în sală, Valencia;
          - Locul 1 la 3.000 metri, Cupa Mondială;
          - Record mondial la 2.000 metri în sală, 5:30.26;

1999 - Campioană europeană la 3.000 metri în sală, Gent;
          - Campioană mondială la 5.000 metri în aer liber, Sevilla;
          - Campioană mondială la 1.500 metri în sală, Maebashi;
          - Campioană mondială la 3.000 metri în sală, Maebashi;
          - Record mondial la 5.000 metri în sală, 14:47.35;
          - Câştigătoare a Golden League-ului;

2000 - Campioană olimpică la 5.000 metri, JO Sydney;

2001 - Campioană mondială la 1.500 metri în aer liber, Edmonton;
          - Record mondial, la 3.000 metri în sală, 8:32.88;

2002 - Record european la 3.000 m în aer liber, 8:21.45;

Gabriela Szabo este vicepreşedinte al Federaţiei Române de Atletism şi membră a Asociaţiei Internaţionale a Federaţiilor de Atletism (IAAF), iar din 2011 a fost aleasă în Comitetul Executiv al Asociaţiei Europene de Atletism. 

Credit foto: Mediafax

7 Mai 2011