Ce ne-am face, noi, oamenii, fără pisici? Cum ar fi lumea asta fără ele? Cu siguranță, am fi mai săraci, mai triști și ne-am simți mai neîmpliniți; s-a dovedit științific că pisicile ne ajută să ne simțim mai bine. În fiecare an, pe 8 august, e ziua lor, a pisicilor din lumea întreagă, așa că dacă ai o felină în casă, merită să o răsfeți mai multe decît de obicei. Iar dacă nu, poți să-ți arăți bunătatea, hrănind o pisică fără stăpân.
Ziua internaţională a pisicii a fost înființată la iniţiativa Fondului Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare - IFAW).
Plină de afecţiune şi energie, inteligentă şi dornică de joacă, având o mare capacitate de adaptare la orice tip de mediu şi devotată faţă de stăpâni, pisica a devenit un companion excelent pentru tot mai mulţi oameni.
Numeroase studii au arătat că deţinerea unei pisici ca animal de companie a condus la îmbunătăţirea stării psihice, la combaterea stresului, a anxietăţii şi a depresiei stăpânului, scrie site-ul daysoftheyear.com.De-a lungul timpului, pentru oameni pisica (Felis cattus) a fost un semizeu, ca apoi, dimpotrivă, să fie văzută ca o slujitoare a infernului, iar în prezent este o prietenă şi o agreabilă parteneră a căminelor noastre, notează Agerpres.
Dintre animalele de companie, pisica, alături de câine, rămâne prietena cea mai obişnuită a omului. Având o diversitate de rase ("Siameză", "Abysiniană", "Albastru de Rusia", "Bengaleză", "British Shorthair", "British Longhair", "Maine Coon", "Norvegiană de Pădure", "Persană", "Ragdoll", "Singapura", "Sphynx", "Chartreux" etc.), pisica - o felină foarte curată, silenţioasă, independentă - se ataşează destul de repede de stăpân. Totuşi, deşi domesticite de atâţia ani, pisicile au păstrat şi unele instincte sălbatice.