Moment incredibil: Un cimpanzeu o îmbrăţişează pe cea care l-a salvat acum 25 de ani - VIDEO

Linda Koebner a salvat, în 1991, mai multe maimuţe dintr-un centru de cercetare. După 25 de ani, ea a fost recunoscută de un cimpanzeu care a luat-o în braţe.

A trecut un sfert de secol de atunci, dar cineva încă îşi mai amintea de ea. La începutul anilor '90, Linda Koebner s-a implicat în salvarea unor cimpanzei care erau ţinuţi în cuşti la un laborator american de cercetare a hepatitei. Specialistă în comportamentul animalelor, femeia a vrut să fie sigură că animalele o vor duce bine, astfel că a fondat o rezervaţie pentru cimpanzei, Chimp Haven, în Louisiana şi a muncit patru ani pentru a învăţa maimuţele să trăiască din nou în libertate, în sudul Floridei, după ce le-a scos din captivitate.

La 25 de ani după ce le-a redat libertatea maimuţelor, Linda a primit o răsplată neaşteptată pentru toată munca ei.

Când s-a întors în rezervaţie, cimpanzeii au primit-o cu braţele deschise, iar momentul impresionant în care aceştia au recunoscut-o a fost înregistrat pentru documentarul de televiziune "The Wisdom of The Wild/Înţelepciunea sălbăticiei".



După ce a ajutat cimpanzeii să-şi reia viaţa lor obişnuită, Linda nu s-a mai întors timp de peste două decenii şi a decis să-i revadă acum pe cei care mai trăiesc, relatează publicaţia The Dodo. Momentul revederii a fost straniu şi tulburător. A fost ca şi cum se întâlnesc nişte prieteni, chiar dacă unii sunt necuvântători.



Înregistrarea video o arată pe Koebner într-o ambarcaţiune, iar în timp ce se apropie de mal, un cimpanzeu se apropie să o întâmpine.
"Mă mai ţii minte?", îl întreabă femeia.

Maimuţa, botezată Swing, îi întinde mâna şi începe să zâmbească. Apoi, imediat, un alt cimpanzeu, Doll, vine bucuros spre ei. Koebner izbucneşte în lacrimi, în timp ce animalele o îmbrăţişează.



"Cimpanzeii ne-au oferit atât de multe în lumea astea. Atâtea cunoştinţe despre noi, despre viaţa noastră socială, despre dispoziţiile noastre, pentru că ne seamănă foarte mult. Aceşti cimpanzei m-au învăţat multe despre rezistenţă. Toţi au fost trataţi rău, dar ei ne-au iertat şi sunt în siguranţă din nou", a spus Koebner.

Reacţia cimpanzeilor demonstrează cât de asemănători omului sunt aceştia.

Koebner îşi aminteşte că atunci când a eliberat cimpanezii din cuştile în care trăiseră timp de şase ani, aceştia nu ştiau ce să facă. Ca nişte prizonieri orbiţi de lumina libertăţii, aceştia îşi pierduseră simţurile şi erau dezorientaţi şi speriaţi. "Erau speriaţi că vor fi bătuţi pentru că nu se mai aflau în cuşti. Se temeau să calce pe iarbă, după ani de stat după gratii, în care nu mai simţiseră adierea vântului sau lumina soarelui. Stăteau în faţa uşilor deschise şi nu încercau să iasă", povesteşte femeia în documentar.



Cimpanzeii au 98,8% din ADN-ul uman şi au fost folosiţi, de-a lungul deceniilor, pe post de cobai pentru testarea medicamentelor şi a vaccinurilor.
Experimentele au fost oprite în Statele Unite abia anul trecut, când aceste animale au fost incluse pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia.



Koebner a fondat rezervaţia Chimp Haven în 1995, cu scopul de a oferi un refugiu pentru cimpanezii din laboratoare, unde aceştia să fie feriţi de teste şi să deprindă viaţa sălbbatică, notează Daily Mail.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.