Gafe majore din 10 filme istorice
Filmele istorice ne ajută să pătrundem în perioade de mult apuse și să înțelegem mai bine evenimentele din trecut.
Dar multe dintre producțiile de la Hollywood includ gafe majore, care nu respectă adevărul istoric. Iată câteva dintre ele:
Braveheart
Acest film este presărat cu elemente care nu se potrivesc perioadei istorice. De exemplu, fața pictată cu albastru era un obicei al războinicilor celți, nu al luptătorilor scoțieni din secolul 13. De asemenea, povestea de dragoste dintre personajul principal William Wallace și Regina Isabella nu ar fi putut exista în realitate. În momentul în care Wallace a fost executat, în anul 1305, Regina avea numai zece ani. Aceasta a născut primul său fiu, pe viitorul rege Edward al III-lea, în anul 1312, la șapte ani după moartea personajului interpretat de Mel Gibson. Dar cea mai mare gafă este kiltul purtat de personaje, care a apărut abia 200 de ani mai târziu.
Pearl Harbor
La jumătatea secolului trecut, era inacceptabil ca femeile să iasă în public fără să poarte dres. Chiar și în timpul războiului, când resursele erau foarte limitate, această regulă era respectată cu strictețe. Dar personajele din acest film nu poartă dres.
Elizabeth: The Golden Age
Acțiunea se desfășoară în 1585, când Elisabeta I avea peste 50 de ani. Dar în film o putem vedea pe actrița Cate Blanchet în vârstă de 36 de ani, care nu poartă un machiaj special pentru a părea mai în vârstă. Acesta este un detaliu minor, având în vedere o altă greșeală majoră: Regina îl ia în considerare pe țarul Ivan cel Groaznic drept un potențial soț deși, în realitate, la acea perioadă țarul rus era decedat.
Alexandru
Calul lui Alexandru cel Mare, pe nume Bucephalus, care a rămas în istorie alături de stăpânul său, este reprezentat și în filmul "Alexandru", din 2004, cu Colin Farrell în rol principal. Dar calul superb din rasa Friesian care apare în film este ales cu totul nepotrivit, având în vedere că această rasă nu exista înainte de secolul 16 și a apărut cu o mie de ani mai târziu după evenimentele desfășurate în film.
Mândrie și prejudecată
Într-o altă versiune cinematografică a faimosului roman scris de Jane Austen, eroina petrece mult timp plimbându-se în aer liber, o activitate în concordanță cu perioada respectivă. Dar Elizabeth, interpretată de Keira Knightley, poartă cizme de tipul Wellington, care au apărut la jumătate de secol după publicarea romanului.
Pe aripile vântului
Titanic
În timpul primei sale conversații cu Rose, Jack menționează că mergea la pescuit pe Lacul Wissota din orașul său natal Chippewa Falls, Wisconsin. Dar acest lac a fost creat artificial în 1917, la șase ani după scufundarea Titanicului.
Saving Private Ryan/Salvați soldatul Ryan
În filmul a cărui acțiune se desfășoară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, este o scenă în care căpitanul Miller trage în inamici, stând sprijinit pe o motocicletă. Dar experții au descoperit că nu era o motociletă germană, ci una rusă, modelul Ural M63, iar acest model a apărut abia în 1963, la 20 de ani după evenimentele reprezentate în film.
Troia
Și filmul Troia include o mulțime de detalii care nu respectă adevărul istoric. Iată câteva dintre ele:
- asediul Troiei a durat zece ani, nu câteva săptămâni așa cum se întâmplă în film.
- nici Agamemnon, dar nici Menelaus nu au murit în Troia. Primul a fost ucis de soția sa când s-a întors acasă, iar al doilea a murit de bătrânețe, la mulți ani după război.
- în film, aheii ajung în Troia cu vase trireme, care în realitate au apărut abia după 600 de ani.
- ochii morților sunt acoperiți cu monede în film, dar monedele nu existau în acea perioadă.
De asemenea, coifurile și scuturile purtate de luptători nu se potrivesc perioadei, nici umbrela care apare într-una dintre scene.
Gladiatorul
Unul dintre cele mai populare filme istorice, Gladitorul prezintă numeroase gafe. De exemplu:
- Commodus nu și-a ucis tatăl, pe Marcus Aurelius; de asemenea, nu a murit în scenă, ci a fost omorât de un ucigaș.
- personajul interpretat de Russell Crowe are în film gradul de General, dar acest grad nu a existat în perioada romană, ci a apărut în Franța, în secolul 16.
- în film, câinii din rasa ciobănesc german sunt folosiți în războiul cu triburile germanice, dar această rasă are o vechime de aproximativ 150 de ani.
- arcașii primesc în film ordinul "Foc!", dar acest ordin a apărut odată cu inventarea armelor de foc, care în Europa au început să fie folosite în Evul Mediu.
- expresia MARCUS AURELIUS FECIT înscrisă pe sabie ar fi trebuit să arate MARCVS AVRELIVS FECIT, pentru că litera U a apărut în alfabetul latin în Evul Mediu.