Mult-apreciatul nou serial Mrs. America (are 95% cronici pozitive pe rottentomatoes.com), ce se poate viziona pe platforma HBO GO, este povestea luptei din America pentru votarea Amendamentului pentru drepturi egale, așa cum a fost văzut prin ochii unui al doilea val de militante ale feminismului, pe de o parte, și pe de alta de un grup de femei conservatoare, agitate de către personajul lui Cate Blanchett, Phyllis Schlafly, care credea că rolul bărbaților e să meargă la război și să se bată între ei, iar al femeii să stea acasă. De altfel, personajul Serenei Joy din The Handmaid’s Tale a lui Margaret Atwood, personaj care le dădea lecții femeilor despre bucuriile de a sta acasă, departe de o viață activă, a fost inspirat de către ea, scrie publicația The Atlantic.
Serialul cu nouă episoade semnat de către Dahvi Waller (Mad Men) este despre lupta derulată timp de nouă ani referitoare la semnarea Amendamentului pentru Drepturi Egale, și o perspectivă asupra celui de-al doilea val feminist care a surprins activiste precum Gloria Steinem (Rose Byrne), Betty Friedan (Tracey Ullman), Shirley Chisholm (Uzo Aduba) și Bella Abzug (Margo Martindale), care ajung în raza de acțiune a lui Schlafly.
„Dacă, așa cum susținea Baudelaire, cea mai mare șmecherie a diavolului a fost să ne facă să credem că de fapt nu există, ironia moștenirii lui Phyllis Schalfly a fost aceea că a reușit să submineze drepturile femeilor atât de bine și de subtil fără să fie suficient de cunoscută pentru asta”, scrie publicația The Atlantic.
În anii 1970, Schlafly se afișa în fața camerelor de filmat împopoțonată cu bijuterii, un trol avant la lettre, care își începea interviurile cu mulțumiri la adresa soțului, numai pentru a înfuria mișcarea feministă.
Înarmată numai cu un ziar și nerușinată, Schlafly ataca cu o ușurință uimitoare legea Amendamentului pentru Drepturi Egale, care afirma că bărbații și femeile sunt cetățeni egali în fața legii.Cu toate eforturile ei, câștigul ei concret a fost minim – era un personaj prea toxic pentru o poziție politică, și era prea devreme pentru a căpăta un rol într-o emisiune TV. De altfel, numai slabe ecouri ale personalității ei au rămas în cultura Americii. Până în momentul în care o biografie a lui Schlafly a fost publicată, în 2005, recenziile au observat că deși Schlafly a reușit să facă politica americană mai murdară, stilul ei manipulativ (fără a pomeni valorile izolaționiste și ostilitatea față de imigranți) au făcut-o un personaj desuet la sfârșitul anilor 80, în timpul mandatului lui George W.Bush senior. Citește continuarea pe cinemagia.ro