România: 7 sportivi, campioni ai suferinţei

5 August 2011
Ne uităm la ei ca la nişte zei, ne înduioşăm când auzim imnul României interpretat pentru ocupantul locului întâi la întrecerile sportive, dar îi şi hulim atunci când ne înşeală aşteptările. Vorbim evident despre sportivii noştri care, în afara "spectacolului" pe care ni-l oferă la locul lor de muncă, fac nişte eforturi inimaginabile ca să ajungă acolo, eforturi care, din păcate, nu se văd. Există însă exemple de sportivi care nu scapă atât de uşor, cu o simplă... oboseală excesivă, ci ajung chiar să sufere accidentări foarte grave.

Astăzi o să vorbim despre 7 astfel de cazuri, însă cu siguranţă ...sunt mult mai multe.

Mihăiţă Neşu, accidentare gravă la Utrecht

Fostul stelist trece printr-o adevărată dramă încă din luna mai a acestui an când, în timpul unui antrenament la echipa de club FC Utrecht, un coechipier a căzut peste el, fracturându-i o vertebră cervicală. Neşu a fost transportat la spital şi operat de urgenţă. Cinci ore a durat intervenţia chirurgicală în care i-a fost refacută vertebra fracturată. Medicii afirmau atunci că operaţia lui Neşu s-a încheiat cu succes, dar că nu pot preciza deocamdată cum va evolua starea de sănătate a jucătorului. Acelaşi ton era folosit şi de medicul echipei olandeze, Simon Goedegebuure, care declara la momentul respectiv că indiferent de evoluţia medicală a sportivului, revenirea lui pe terenul de fotbal este aproape imposibilă. "Situaţia e foarte gravă şi este imposibil de estimat care vor fi consecinţele. Operaţia nu a evidenţiat existenţa unei paraplegii complete sau incomplete. Pentru a putea vedea exact, era nevoie să expui maduvă, iar acest lucru ar fi mărit riscul infecţiei, iar chirurgii nu au dorit să rişte“, a mai spus Simon Goedegebuure, citat de cotidianul De Telegraaf. La aproape trei luni de la accidentare, veştile despre starea de sănătate a lui Mihăiţă Neşu sunt destul de puţine. Mama lui, care zilele trecute s-a întors în România ca să rezolve o serie de lucruri administrative, a spus că fiul ei se recuperează, că vorbeşte zilnic la telefon cu George Ogăraru, dar că mai multe detalii nu poate să ofere, fiindu-i interzis acest lucru. Una dintre concluziile care s-a tras, totuşi, este că există şanse mari ca fotbalistul să nu rămână paralizat, acesta fiind pericolul cel mai mare în momentul imediat accidentului.

Cătălina Ponor, probleme cu inima

Este triplă campioană olimpică, în 2004, la olimpiada de la Atena, câştigând trei medalii de aur, una cu echipa şi două individuale la bârnă şi la sol. Sportiva a descoperit, însă, acum ceva timp că are probleme cu inima, iar medicii au decis chiar să o supună unei intervenţii chirurgicale. Astfel că săptămâna trecută, lui Ponor i-au fost curăţate arterele prin ablaţie (operaţie de îndepărtare a corpurilor străine) la Spitalul de Urgenţă Floreasca. "Sunt o fire optimistă şi acest lucru mă ajută în tot ce fac. Am ştiut că sunt pe mâini bune şi că totul va fi bine. Mama a fost cea care s-a speriat şi s-a consumat cel mai mult. Acum s-a liniştit şi ea. Ştiu că toată lumea s-a speriat când medicii au decis că am nevoie de o intervenţie chirurgicală cardiacă, dar nu a fost nimic dramatic. Mi s-a făcut anestezie parţială", a declarat sportiva pentru Libertatea.

Întoarsă pe 1 aprilie în sala de antrenament, după ce în 2007 hotărâse să se retragă, Ponor este decisă să continue antrenamentele, chiar dacă medicii au avertizat-o că nu este chiar indicat să facă acest lucru. "Nu se pune problema să abandonez şi nici măcar să fac pauză. Nu e nevoie! La nici o zi după intervenţie, sunt pe picioarele mele şi din spital plec direct în sala de sport. Nu merg acasă, ci îmi continui antrenamentele ca şi până vineri, când m-am internat", a continuat Cătălina Ponor.

Cristi Chivu, la un pas de moarte

În ianuarie 2010, familia internaţionalului român a trecut prin clipe de coşmar. Fotbalistul Cristi Chivu a ajuns în stare gravă la spital şi a fost operat la cap după ce, în timpul unui meci pe care Inter l-a susţinut împotriva celor de la Chievo, s-a dat cap în cap cu un alt coechipier. Din fericire, recuperarea internaţionalului român s-a desfăşurat conform graficului prezentat de medici, neapărând complicaţii. Soţia fotbalistului, Adelina, a fost anunţată după 10 minute de la accidentare care este starea soţului ei, ea urmărind în direct momentul în care Cristi Chivu s-a accidentat. "M-am speriat foarte tare. Spaima mi-a rămas chiar dacă toţi îmi spun că pericolul a trecut şi că nu am de ce să îmi mai fac griji", declara atunci Adelina, în exclusivitate, pentru Adevărul. "Când am ajuns Cristi era deja în afara operaţiei, era în stare conştientă însă nu îi trecuse complet anestezia totală la care a fost supus", a completat fosta prezentatoare a Observatorului de la Antena 1.

Andreea Răducanu, operată la gleznă

Puţină lume ştie că între anii 1999 şi 2002, campioana olimpică Andreea Răducanu a concurat cu o tumoră benignă la piciorul drept. "Eu nu am ştiut, deşi aveam tot timpul dureri la gleznă. Medicii noştri puneau asta pe seama suprasolicitării, mai ales că pe RMN nu se vedea această tumoră. Abia anul trecut, la o clinică din Turcia, mi-au pus diagnosticul corect şi am fost ulterior vindecată", ne-a declarat fosta campioană, pentru Libertatea. Cazul ei a fost făcut public acum câteva zile de Andreea Marin care a spus că s-a tratat la aceeaşi clinică la care a fost operată şi Andreea Răducanu.

Diana Mocanu, probleme grave cu glanda tiroidă

Dublă campioană olimpică la înot, Diana Mocanu a fost obligată să se retragă din activitate la numai 18 ani. Acum, sportiva dă vina pe antrenori şi medicii lotului care nu au ştiut să-i dozeze corect efortul, în aşa fel încât să nu se epuizeze atât de repede, fizic şi psihic. "Eram terminată fizic şi psihic. De la vârsta de 12 ani a trebuie să fac faţă unui volum de muncă imens. A fost un efort foarte intens, cu rezultate pe măsură. Recordurile mele naţionale, la toate categoriile de vârstă, au rezistat mulţi ani. Unele încă mai rezistă. După Olimpiada de la Sydney am cerut un an de pauză, pentru că eram extrem de obosită. Din păcate, am fost obligată să merg mai departe iar organismul meu a cedat. Medicii şi antrenorii de la lot ar fi trebuit să ştie cum să-mi dozeze programul pentru a nu-mi distruge cariera. Eu eram doar un copil...", a declarat ea pentru Adevărul. Din păcate, cariera promiţătoare a fost distrusă iremediabil, pentru că astăzi, la 26 de ani, Dianei Mocanu îi este imposibil să se reîntoarcă în activitatea competiţională, din cauza unor probleme de sănătate serioase:"Am probleme medicale destul de complicate. Ceva la tiroidă. Se manifestă destul de ciudat: am stări de somnolenţă şi, uneori, mă sufoc. Medicii spun că nu am cum să mai fac performanţă în aceste condiţii.", conchide fosta sportivă.

Sandra Izbaşa, accidentare aproape de dramă

Anul trecut, în timpul antrenamentelor pentru Campionatul Mondial de la Londra, Sandra Izbaşa a fost "trădată" de tendonul lui Ahile. "Executa un exerciţiu la sol, a făcut prima diagonală, a plecat pe a doua şi în momentul 'corbetării' i-a cedat tendonul ahilian.", explica atunci coordonatorul lotului naţional, Nicolae Forminte.
Diagnosticul preliminar pus de medici la momentul respectiv a fost ruptură parţială a tendonului ahilian şi fisură a metacarpianului 2 de la mâna stângă.

Rugbystul Alexandru Bogdan Grădinaru a murit după o accidentare pe teren

Pe 1 aprilie 2010, parcursul sportivului a fost întrerupt brusc de o accidentare gravă pe care a suferit-o în timpul meciului MVT Arad cu Baia Mare. Trei vertebre zdrobite, măduva spinării secţionată, paralizie iminentă - acesta a fost verdictul îngrozitor al medicilor. Jucătorul a fost transportat de urgenţă la spital în Timişoara unde a fost operat în regim de urgenţă. Finalul nu a fost însă cel mai fericit, pentru că verdictul iniţial a fost confirmat, iar pe 15 iulie 2010 tânărul sportiv a încetat din viaţă