Asa cum spuneam, fiecare dintre personajele mai sus amintite reprezinta un tipar din actualitatea romaneasca. Fiecare actor in parte interpreteaza, exemplar as spune, rolul pentru care a fost angajat. Problema intervine, daca-mi este permis sa spun, in momentul in care aceste "excelente" nu se leaga in "naratiunea" peliculei. Umorul, atat de mult trambitat in ceea ce priveste aceasta productie, a lipsit. M-a facut mai degraba sa plang, constientizand din nou, daca mai era nevoie, in ce societate traiesc.
Spre deosebire de prima comedie din activitatea regizorala a lui Sergiu Nicolaescu, "Nea Marin Miliardar" - care a fost desemnata cel mai bun film al tuturor timpurilor - acestui "Poker" ii lipsesc o multitudine de elemente ca sa atinga acest statut.
Dar sa vedem despre ce este vorba...
Filmul "Poker" prezinta povestea a patru prieteni ale caror destine se intersecteaza in copilarie si care, odata ajunsi la maturitate, intruchipeaza tipologii reprezentative pentru societatea romaneasca actuala: politicianul veros (Claudiu Vitelaru), mafiotul care isi doreste, prin orice mijloace, sa acceada in politica (Titel Pangica) sau medicul fara constiinta (Horia Vrabete). "Cred ca subiectul e mai actual ca niciodata si reflecta intocmai realitatea - mai ales cea politica - a Romaniei de astazi", declara Sergiu Nicolaescu.
Scenariul filmului este o adaptare a piesei de teatru cu acelasi nume a scenaristului Adrian Lustig, piesa care se joaca cu succes la Teatrul de Comedie de mai bine de cinci ani. Dar, dupa cum spune si Valentin Teodosiu, "este cu totul altceva pentru ca in primul rand textul este diferit, ceea ce ma si incurca la teatru uneori.... In mare, este asemanator pentru ca rolul este acelasi, dar mijloacele sunt altele... La teatru jucam sa ne inteleaga si cel din ultimul rand, ca de aia da banii, ca sa ne auda. Aici suferinta se joaca altfel decat la teatru: si rasul, si toate starile se reduc foarte mult".
Sergiu Nicolaescu a preferat sa pastreze si cea mai importanta parte a distributiei piesei de teatru, alegandu-i in rolurile principale pe Vladimir Gaitan (doctorul Horia) si pe Valentin Teodosiu (senatorul Claudiu). Acest lucru a contribuit fundamental la pastrarea ritmului de filmare. Totusi uzanta relatiei celor doi s-a adaptat peliculei "pentru ca – sustine Gaitan - spre deosebire de teatru, si aici ne-a prins foarte bine intalnirea cu Horatiu Malaele, de foarte multe ori in scenele noastre, cele intime, la masa de poker, s-au facut multe observatii pertinente legate de diferenta de interpretare dintre scena si film. In scena tusele sunt putin mai groase, pe film, care are aparatul de filmat, este o sensibilitate extraordinara, lucrurile trebuie – zic eu – adaptate cu moderatie. Spectatorii te taxeaza imediat cu replica: 'ai fost teatral'."
In schimb, pentru Horatiu Malaele abordarea rolului unui interlop (Titel) cu mare succes atat in afaceri, cat si in viata sociala, a insemnat o provocare noua: "E un lucru inedit pentru mine, pentru ca m-am aflat arareori in preajma unor asemenea tipologii. E spectaculos, e un om de lume noua, un fel de Dinu Paturica modern".
Catalina Grama, binecunoscuta publicului ca si Jojo, s-a aflat in fata in primul ei rol intr-un lungmetraj. "Debutul meu in cinematografie este ireal de spectaculos, mai ales datorita lucrului alaturi de domnul Nicolaescu si de ceilalti colegi de echipa, care sunt niste actori minunati". Ea a profitat atat de experienta lui Nicolaescu, cat si de dispozitia colegilor sai de a o invata si a o introduce in liga actorilor "premium". Degajarea a fost cuvantul de ordine al tinerei actrite care nu s-a sfiit sa filmeze nud pentru "Poker". "A fost destul de dificil, numai ca mi-am intrat foarte bine in mintea personajului meu si, ca personaj, nu am mai avut absolut nici o problema, mai ales ca echipa m-a sustinut foarte puternic. Am lucrat cu foarte putini oameni in jur in acel moment, doar eu si echipa de care aveam nevoie pentru a filma scena respectiva. Iar despre domnul Nicolaescu si filmele lui se stie ca niciodata nu a avut parte de scene altfel decat foarte frumos filmate. Si atunci nu mi-am facut nicio problema pentru ca am avut mare incredere in dumnealui".
"Jojo este o actrita formidabila, e prima oara cand dam mana in aceasta compozitie, dar este un om tonic, un om spontan si un actor cu o nativitate bine determinata", apreciaza Horatiu Malaele despre protagonista rolului feminin din film. Monica este basarabeanca, ceea ce a inseamna pentru Jojo o provocare careia i-a facut fata datorita profesoarei Ludmila Porombrika. "Am avut o profesoara foarte buna, Ludmila Porombrika, am insistat sa lucrez cu ea. Eu stiam sa vorbesc asa, numai ca voiam ca accentul meu sa fie adoptat cu exactitate. In plus, pentru personaj, am avut de pregatit si cateva fraze in limba rusa, iar limba rusa este foarte dificila".
Comentarii (4)
Chiar am vazut ca este posibil ! Muncesti acasa si castigi bani. Sigur si comod! Cu o mica investitie9$. Iti spun ca totul e foarte serios ! Detalii la email afeurdean@yahoo.com
varza varzavarzavarzavarzavarza varzavarzavarza varzavarzavarza
Merci pentru comentariu. Din pacate mai scapa chestii de genul asta. S-a facut modificare. Apreciem atentia.
"....tipar din actualitatea actuala. " Superb!!
Posteaza comentariu